Sköldkörtelförbundet svarar...

...på inlägget som delar Agnes Wolds ord om NDT.
Tusen tack för det utomordentliga svaret 💪

Sjukt snyggt svar Sköldkörtelförbundet angående Agnes Wold uttalanden i Aftonbladets artikel.
Bam 💪

Se kommentarer här;


"Den här artikeln bygger på en artikel i Aftonbladet som dessvärre innehåller flera felaktiga och spekulativa påståenden - bland annat påstås NDT vara ett "oprövat" läkemedel, att man inte vet hur mycket aktiv substans det innehåller och att det kan finnas "konstiga virus" i läkemedlet. Detta är, som Agnes Wold själv brukar säga, TRAMS! 

Innehållet av aktiv substans i NDT är sedan länge reglerat enligt USP (United States Pharmacopeia) och läkemedelsbolagen som tillverkar NDT följer liksom alla andra GMP (Good Manufacturing Practice) vilket också kontrolleras av FDA. 

Armour Thyroid som är det vanligaste NDT-läkemedlet som förskrivs av svenska läkare marknadsförs av det multinationella läkemedelsbolaget AbbVie, som för övrigt också tillhandahåller USA:s motsvarighet till Levaxin - Synthroid. I tablett Armour Thyroid 65mg/1 grain innehåller 38 mikrogram T4 och 9 mikrogram T3, med maximal tillåten avvikelse om +/- 10%. 

Armour har funnits sedan 1900 och är med andra ord ett väl beprövat läkemedel. 1 miljon amerikaner tar idag NDT för behandling av sin hypotyreos. I Sverige gör Läkemedelsverket en ordentlig bedömning av alla licensansökningar för NDT som måste uppfylla vissa kriterier för att bli beviljade. Bland annat ska man ha en säkerställd diagnos och först ha prövat standardbehandling med Levaxin/Euthyrox under en viss tid men ha kvarstående symtom.

Att NDT kan sprida virus är ren spekulation som helt saknar grund. 
NDT utvinns från sköldkörtlar från gris inom livsmedelsproduktionen, som renas och steriliseras för att eliminera risk för virus/mikrober och sedan frystorkas. Trots att NDT-läkemedel använts av många miljontals patienter under drygt 120 år har det aldrig rapporterats om något fall av smitta som skulle kunna härledas till behandlingen. 

NDT är långt ifrån det enda läkemedlet som utvinns från gris eller innehåller hjälpämnen med ursprung från gris. Ett exempel är Creon, som innehåller frystorkat pankreaspulver (pankreatin) utvunnet ur bukspottkörteln från svin, och som används vid besvär med matsmältningen t. ex. vid IBS. 22 444 fick Creon utskrivet 2023, alltså 10 gånger fler än som fick NDT uskrivet samma år. Creon är dessutom receptfritt, så sannolikt är det betydligt många fler som tar Creon. 

Dessutom är det inte ovanligt att hjälpämnen som gelatin och kalciumstearat, som finns i många vanliga läkemedel, kommer från gris. Till exempel är gelatin med porcint ursprung (gris) definierat i FASS som hjälpämne i Levaxin. 

Slutligen bör den dramatiska ökningen om 400 % sättas i perspektiv. Drygt 2 000 svenska patienter behandlas med NDT av totalt en halv miljon. Det är ett fåtal promille. En av fem hypotyreospatienter har kvarvarande symtom trots behandling med Levaxin. Det kan finnas flera orsaker till detta, men det är tydligt att fler behandlingsalternativ behövs. Något som är självklart inom många andra folksjukdomar. 

Det är inte förskrivningen av NDT utan bristen på uppföljning och möjlighet till en individuellt optimerad behandling som är problemet i sköldkörtelvården i dag."

Tyvärr är ju även artikeln på Marcus Oscarsson fel eftersom de skriver att Agnes sagt detta om virus och osäkert innehåll av aktiv substans i SR podden. Det gjorde hon alltså inte! Det var Aftobladet som valde den vinkeln!

2344 personer tar idag NDT som medicin.