Energi till cellen

För att kroppen ska få energi till allt vad den behöver, så måste mitokondrier som finns i våra celler, kunna bilda ATP. Alltså energi.

Då behövs glukos och syre.
Glukos är vårt blodsocker som stiger vid stress eller kostintag.
Järn ser till att vårt syre kan färdas i blodet.

Vi behöver alltså socker och järn i lagom mängd. Vid hypotyreos är det inte allt för ovanligt med järnbrist, vilket min erfarenhet beror på felmedicinering eller kost.

En felmedicinering gör även att vi har svårt att hantera sockret. En insulinresistens som diabetes typ 2 gör det även svårt för glukos att nå cellen. Då kan krom hjälpa till.

Dessutom behöver man äta kolhydrater som kroppen får arbeta med, så att vi inte hamnar i en berg-och-dal-bana med vårt blodsocker. Vi behöver allt i balans. Dock kan ett starkt sötsur upplevas när cellen inte får byggstenar för energi.

Kortisol är superviktigt att ha lagom nivå, då detta är gaspedalen till T3. Kortisol ser även till att det aktiva T3 hormonet når cellens receptor.
Kortisol och T3 gör att mitokondrien arbetar mer effektivt.

Mitokondrien behöver även magnesium, B3, Q10 och L-carnitine för att fungera bra.

Selen hjälper även kroppen att ombilda T4 till aktivt T3.

Ett högt kortisol sänker TSH, som i sin tur försämrar omvandling av t4 till T3, ökar de hämmande reverse T3. Så vi får symtom på hypotyreos men blodvärden ser bra ut. Här kan en medicinering med T3 vara mer effektivt.

Lågt kortisol gör att T3 och mitokondrien får lägre aktivitet och vi förblir trötta med lägre energi. Allts å hypo. Ett lågt kortisol kan ofta åtgärdas med långsam insättning av sköldkörtelmedicin, men om kortisolet fortsätter vara lågt kanske behöver man hydrokortison.
Ibland kan örter som lakritsrot hjälpa till att öka kortisolet. Ashwaganda kan vara hjälpsam vid högt kortisol.

Mår du bra precis efter höjning av ditt levaxin, men snart går tillbaka till att må sämre?
Det kan bero på att ett ökat T4 skyndar på omvandlingen av mer T3 och du får mer energi tillfälligt. Men när TSH sjunker eftersom pga av ökat T4 så sänks snart även omvandlingen.
Ett lägre TSH minskar omvandlingen av T4 till T3. 50% av T4 blir dessutom RT3....

Så ibland kan det vara bättre med en något lägre dos levaxin så att TSH inte är för lågt som försämrar omvandlingen. T4 bör ej ligga för högt eftersom det både sänker T3 och ökar rT3.
Många gånger erfar jag att man behöver tillägg av liothyronin som innehåller t3, för att vi ska få tillräcklig tillgång. Så se till att ditt t4 inte ligger för högt, och om det behövs be om att få lio.
Då smiter TSH oftast ner i botten, men då har du medicin som kompenserar (lio).

Hoppas du hängde med!

JOD


Varför är jod så viktigt?
I varje cell behövs det jod för att cellen ska fungera optimalt.
Sköldkörteln är den som samlar mest jod, och om vi har för luten tillgång av jod kommer de ämnen som liknar jod att inta sköldkörteln, klor, Fluor och bromid. 

JOD och aminosyran Tyrosin som bildas i sköldkörteln sätts ihop och blir T4 och T3. 
Molekylär T4 består till 65 procent av jod, och T3 till 59 procent av jod. Jod ansvarar även för produktionen av alla kroppens hormoner.
Jod är nödvändigt för omvandling av aminosyran tyrosin till sköldkörtelhormonet tyroxin (T4)
Vi jodbrist kan struma utvecklas, och kost med kål och baljväxter kan ytterligare förvärra en jodbrist.

Det jod som finns i kroppen finns tull största delen (ca 75 procent) i sköldkörteln och i musklerna. Dessutom finns det ca 10 procent i huden och 7 procent i skelettet. De övriga 13 procent finns i endokrina systemet, t.ex. i äggstockarna, bröstkörtlarna, prostatan och CNS. I hjärnan är jod koncentrerat till den svarta kärnan (substantia nigra). Detta är ett område som förstörs vid Parkinsons sjukdom. (Källa Kurera.se)

  • Jod har bakteriedödande egenskaper. 
  • Jod Är bakteriedödande
  •  Jod skyddar mot autoimmuna sjukdomar. 
  • Jod verkar också slemupplösande.
  • Jodtillskott ökar kroppens avgiftning av giftiga metaller som t.ex. aluminium, kadmium, bly, kvicksilver 
  • Jod är viktigt för tillväxt av hår, naglar och tänder. 
  • Jod bidrar till upptag av kolhydrater i tunntarmen, samt upptag och funktion av A-vitamin, samt omvandling av betakaroten till A-vitamin.
  • Jodtillskott motverkar infektioner och mikrober i bakterier, svamp och parasiter.
Så jod är otroligt viktigt för kroppen. Om du har Hashimotos är din sköldkörtel troligen oförmögen att bilda sköldkörtelhormoner, precis som när en sköldkörtel är bortopererad. Men jod gör ju mer än bildar just sköldkörtelhormoner.

Genom kosten är det fisk och skaldjur som är rikast på jod. Du kan även blanda lika delar havssalt, Himalayasalt och örtsalt och få ett sålt som innehåller alla mineraler, inkl jod och selen.

Det är viktigt framförallt vid Hashimotos att ha tillräckligt med selen innan vi ev tillsätter extra jod, då jod hos vissa kan förvärra måendet. Då börjar man alltid med selen.
Selen är en stark antioxidant som vi många har brist på då våra jordar har blivit selenfattiga.
Visa fler inlägg