Nä, det är inte bara kosten som skapar hälsa, och kvittot kom med ett leende...

Glädjen sprider sig i bröstet av sig själv och jag kommer på mig själv att le för mig själv....
Jag registrerar händelsen och fortsätter min middagsfixning i köket. Idag blir det Räksmörgås till sonen, som är hans favorit. Han har slutat protestera över det glutenfria brödet, utan mumsar glatt i sig och njuter högljutt!
Till mig blir det en räksallad.
 
 
Medans jag samtidigt fixar min mix till nötbrödet som ska bakas, så kommer åter igen ett leende smygande, och jag undrar stilla varför....
Jag tror helt enkelt att jag är lycklig på riktigt.
 
Och så har jag känt sedan nyår. En inre harmoni liksom. Jag kan ju liksom inte låta bli att haja över effekten av att inte äta socker och dricka alkohol.... Hur kommer det sig att det blir sånt stort resultat nu??
Jag har ju provat detta för ett år sedan, då jag även uteslöt kaffe, och andra inflammationsökande födoämnen.
 
Gluten sa jag ju adjö till redan maj-13, men haft en slavperiod i julas, när det slank ner godis som troligen innehöll gluten. Och jag vet ju vad gluten gör i tarmen, om ens en liten smula. Den rispar hål, och har kroppen för dålig förmåga att läka sig tex med brist på zink är ju smulorna från gluten avgörande.
Jag mätte ju upp låga nivåer av zink i början av januari... Kan det gått åt till att läka tarmen, efter allt mitt slarv i höstas??
 
Jag har skärpt upp mig rejält och har insett vidden av vad stress, kost, gener, miljö och läckande tarm gör med oss. Jag hade svårt att hålla tårarna borta när insikten på riktigt sjönk in i mitt medvetande om vad inflammationer skapar i våra kroppar.
Jag har verkligen analyserat mitt liv, och har en rätt klar bild om hur, var och varför.
Det är sorgligt att inse, att jag kunde gjort andra val. Men jag besatt inte den kunskapen jag har idag.
 
Jag har gjort mig själv så illa, med allt från självförakt, dålig självkänsla och ett uselt självförtroende.
 
Idag i köket, upplevde jag att fru Harmoni och herr Acceptans slog sig ner i min kropp och ledde till mina spontana leenden.
Att inse att livets resa är en tuff resa för oss alla på olika sätt, men det är bara vi själva som kan "rädda" oss. Spelar liksom ingen roll att vi skyller det på andra. Vi måste ta eget ansvar.
 
Min tro på det lite övernaturliga, karma och ödet delar väl inte riktigt min älskade man med mig. Men han lyssnar och sakta sjunker sanningen även in hos honom om hur hälsa uppnås.
Jag tror verkligen på att allt har en mening, och att min svaga gen för Hashimoto slog till har tagit mig på en resa som jag är evigt tacksam för.
Vilka fantastika människor jag har fått träffa, och riktigt sprudlar på insidan av tacksamhet och glädje över detta.
Det har tagit mig på lite villovägar oxå,l men jag tror jag ska lära mig nåt av detta oxå.
 
Men hur var det nu med min lycka..... kan det va ändring av kosten som ensam bär ansvaret för min förälskelse i livet?
Nä, tror inte det, men en otroligt nödvändig del.
Min egenkärlek har ökat, jag har verkligen tänkt att jag tar ingen skit mer. Jag arbetar hårt på mitt självförtroende och snart ska jag lyssna till Mia Törnblom om självkänsla - nåt jag vill ska landa ordentligt även hos mig.
 
Att jag minskat min arbetstid med frisöryrket avlastar min kropp, och nu ägnar jag min tid till min nuvunna passion. Jag riktigt känner ivern att få lära mig mer om hur våra kroppar fungerar och hur maten, omgivningen och generna funkar. Så med grunden i min fantastiska utbildning till kostrådgivare till superhjärnan Anna Hallén, ska jag ta steget vidare och läsa Basmedicin i 100 timmar.
Tyvärr har jag inte pengarna till att bli glutenexpert, då det suger nästan 9,000 kr ur plånboken vilket resulterar i att jag startar lite mer från grunden med basmedicin, och hoppas någon hört min önskan i födelsedagspresent då denna utbildning suger 5,500 kr.
 
Under 3-4 år har min lust för mitt yrke som frisör dalat allt mer, och ibland har det varit otroligt tungt att klista på leendet på jobbet. Jag som älskat mitt jobb som frisör, grät på insidan och undrade vad som hänt.
Jag vet idag att jag måste ha utmaning för att brinna och hålla lågan vid liv och började sakta leta efter något att brinna för.
Samtidigt blev jag så sjuk av levaxinet, så det gjorde inget bättre. Ibland ville jag bara dra täcket över mig och ge upp. Jag hatade på riktigt min läkare som vägrade lyssna. Det slutade att jag bara satt å stirrade tomt på honom när han babblade osanningar (pga av okunskaper förstås), och sa helt lugn:;- Okej, du får gärna tro på dina behandlingsmetoder, men jag håller inte med dig och kommer att byta läkare!
Jag tror faktiskt det kräver en del styrka, och idag är jag glad att jag är den där starka tjejen. Det är ju inte alltid man känner sig stor och stark. Framför allt inte hos farbror doktorn som inte vill lyssna.
När tårarna tar slut, så är det dags att gå vidare. Och det har tagit mig till leendet i köket idag. Tack kära doktor, att du oxå gav upp så jag fick påbörja min resa mot hälsa på riktigt!
 
Vi kan inte ställa vilka krav som helst på våra läkare, för dom har inte den utbildningen.
Vet vi att de arbetar endast utifrån evidensbaserat och endast lindrar symtom, så blir vi inte så besvikna. 
22% av sina patienter kan dom hjälpa. De övriga har funktionella störningar som vi kan lösa själva.....
 
Med hjälp av funktionell medicin, näringsterapeuter, kostrådgivare, livsstilscoacher, massörer, psykologer, samtalsteraputer mfl så når man hälsa bättre när vi har livstilsproblematik. Stress finns det ingen tablett emot, utan återhämtning av anpassad sort till varje individ är det som borde ordineras.
Oro, ångest får du tablett för hos doktorn, utan en fråga om varför man är orolig och vad man bör ändra på.
Ja, det är inte bara kosten som skapar hälsa, och jag har attackerat från alla håll samtidigt vilket kanske inte är det smartaste. Men sån är jag, och det är en viktig del att faktiskt acceptera hur man är. Det har jag nyligen gjort, och har valt att se allt med positiv syn.
 
 
Vill man inte följa i mina fotspår, och knäcka sin svaga gen, så är det dags att se över sin stressnivå, återhämtning, sin självkänsla, sin glädje i livet, var mår man bra, och prioritera.
Jag har kommit fram till att hälsan är alltid på första plats, för att leva i ohälsa göder sjukdom och elände där man inte kan leva fullt ut.
Och kan man inte leva fullt ut, vad är då meningen??
 
Det är tufft att ändra sina vanor, jag vet!
  • Jag har brytit mig ur anorexia
  • Jag har överlevt och brytit mig ur bulimi
  • Jag har tagit mig utbrändhet
  • Jag har slutat röka 4 ggr, och nu är det 6 år sedan mitt sista bloss
  • Jag har gjort slut med mina älskade mackor
  • Jag överlever utan mitt vin
  • Jag är lycklig utan socker
  • Jag bakar och lagar mat
  • Jag kan springa en mil obehindrat (började löpträning för 4 år sedan, och tränade knappt innan)
  • La om min kost helt och hållet, med hjälp av en inre vilja till hälsa.
Det är inte omöjligt. Så många som komenterat att dom inte trott allt detta om mig. Men det bor väl en liten envis flicka, som vill leva.
 
Idag kom ett första kvitto på mental hälsa, som speglar en kropp i harmoni. Det kallas Homeostas.
De förändringar jag känt av den senaste tiden, är sådana härliga aha stunder.
Och Anna Halléns ibland hårda ord är sanningar som svider, men som behövs.
 
Jag har åter igen funnit stor glädje i mitt frisörarbete, och min kreativitet är åter sprudlande. Det är tack vare min funna inre glöd. Jag har hittat in på rätt väg, vägen mot hälsa.
Häng med mig, så ska jag hjälpa dig in på rätt väg om du har lust. Jag lovar - det är värt det!
 
Anna Hallén brukar skriva om vad hon är tacksam för, och jag är tacksam för så mycket.
Tack, Anna för ditt raka sätt. Det är det som behövs.
Tack Lovisa på Blodkollen, en ny vän som har hjärtat på rätt ställe! Du är seriös och proffsig. Karma lönar sig.
Tack älskade make som bara finns där i ur,skur, elände, missär och en fru som fastnar framför datorn och tjatar om gluten.
Tack älskade ungar, som ändå tar in mammas teorier om hälsa och kost.
Tack fina kunder, utan er vore livet så trist.
Tack världens bästa massör, du löser så många saker på en gång. Inte bara muskelknutor.
Tack bästaste bästvännina, jävlar vad vi ska springa på tjurruset. Det stör mig lite att du springer 8,5 km på 50 min..... Min tävlingsmänniska surar lite, för jag tycker det är tungt att springa just nu.
Tack Helle Sydendahl, en ny vänskap som jag hoppas kommer att utvecklas. Så glad att få vara med i din bok.
Tack alla underbara vänninor, så oerhört glad för er!
Tack syrror, för att ni finns där för er knäppa lillesyrrra.
Jag är så tacksam för alla vänner jag har, jag har ett så rikt liv.
 
Jag är tacksam för att jag inte är perfekt, och än så länge kommer jag använda plastbyttor att förvara mat i, jag kommer att färga håret med mina ammonikafria färger, jag kommer troligen dricka för mycket vin ibland, jag kommer troligen äta lite för mycket ibland.
Men va fan gör det om 100 år ;-)
Jag tänker leva och njuta på mitt sätt. Puss
 
 
Vi ses kanske på Matcoachen, eller på facebook, följ mig på Min Hypotyreos Resa med tips och trix.
 

Nobelpris på väg till han som löste gåtan om autoimmunitet.....

Vilken helg det har varit, och allt jag läst om gluten och fått veta om på min utbildning till Kostrådgivare har bekräftats  så mycket att jag inte har en enda tvekan kvar om vad som orsakar de vi människor dör av mest - Autoimmuna sjukdomar!
 
Lite jobbigt är det ju att sitta bland läkare, utbildade funktionsmedicinare, forskare och lyssna på Tom som pratar om autoimmuna sjukdomar och gluten på medicinsk engelsa.
Ord som translocation of bacteria, endotoxin, Lipopolysaccharide, intestinal permeabilaty, tight junction to Barrier Proteins....
Ibland såg jag nog ut som ett fån.
Men i det stora hela greppade jag budskapet, och dess innehåll. Att sedan vara den som utlöst sin svaga gen, och fått autoimmun sjukdom va ju inte så upplyftande.
Tänk om jag vetat detta redan för 15 år sedan, och förebyggt denna utveckling hade jag verkligen gjort det.
 
 
Det häftiga är att det går att se förhöjda antikroppar för olika antikroppar flera år innan man utvecklar symtom. Man kan se förhöjning av TPO-ak mot sköldkörteln 7-10 år innan man utvecklar sjukdomen.
Och med den kunskapen jag nu besitter, är det min tarm som ska läka och inflammation tas bort för att ta bort risken för sjukdomar som Parkinson tex som troligen finns i mina gener.
Att ha förhöjda antikroppar mot proteiner i hjärnan vill man ju inte hjärna ha, som orsakar inflammation mot hjärnan.
Jag behåller gärna min förmåga att använda hjärnan fullt ut.
 
Vid Hashimoto, eller antikroppar mot TRAK och Tg-ak som är sköldkörteln så har man en läckande tarm, och det är oxå orsaken till att man har förhöjda nivåer av antikroppar. Normalt kan man ha lite antikroppar, men det är för att kroppen naturligt görs sig av med döda celler för att byta ut mot nya. Jag har hört nånstans att kroppens alla celler byts ut på 7 år!
Men det är när mer celler dör, än som byggs upp som en förstöresle av organet sker.
 
Det är 3 faktorer som avgör om/när man får autoimmun sjukdom
1) läckande tarm
2) gener
3) miljö
 
Och våra gener kan vi inte göra så mycket åt, och min svaga länk va tydligen sköldkörteln.... Och med stress, och en trolig NCSG (Glutenrelaterat Syndrom utan celiaki) så har tarmen efter många år slutat reparera sig.
För vid intag av gluten som kroppen inte kan smälta ner till aminosyror, så river gluten upp hål i tarmväggen. När kroppen är stark och inte utsatt för fler irritationer, stress, för mycket alkohol så klarar tarmen av att läka tarmväggen efter intaget av tex en smörgås.
Men lever man på mackor, så får väl tarmen ingen chans att återhämta sig.
 
Jag är rätt övertygad om att min tarm gav upp hoppet så där för 15 år sedan, då jag brände ut mig. Jag gissar att det va då antikropparna bildades då proteiner började läcka ut ut min trasiga tarm...
Även om jag återhämtade mig från detta, så började en sakta resa mot autoimmun sjukdom.
 
Eftersom jag inte hade de vetskaper jag har idag, fortsatte min rökning, dåliga kosthållning med pizza, mackor och light cola. Träning va inte aktuellt, och min stressnivå kom nog aldrig riktigt i fas.
Flera saker innan denna utbrändhet påverkade även min stressuppbyggnad.
 
Efter 8 år började symtomen, som förstorade lymfkörtlar och läckande bröst. Ett år senare började hjärtat hoppa konstigt och året därefter så kom samtalet som berättade att jag hade Hashimoto.
 
Idag inser jag hur tokigt allt blev, och att laga tarmen, äta glutenfritt och arbetat med stressen hade undvikit min autoimmuna sjukdomsutveckling.Så alla ni som läser detta, och inte har utvecklat autoimmun sjukdom.... GE FAN I GLUTEN!!! Den tar död på din tarm.
Inte ens för 9000 år sedan tålde man gluten och fynd av celiaki har hittats av människan redan då.
 
När gluten börjat raspa sönder tarmen, och tarmen förlorat sin förmåga att laga sig själv så får man även ett dåligt näringsupptag. Jag har haft lågt järn, B12, zink och magnesium vilket är klassiska symtom för NCGS.
Därför är det superviktigt att kolla sig för celiaki som är den värre varianten om man har symtom på detta. Dessa sytom kan variera mycket, men här är några som jag fick ta del av idag:
Diarre, magsmärtor, uppsvälld mage, trötthet, utmattning, blek, kräkning, sömning, äter jord som liten, försenad pubertet, irritationer,alopecia areata.
Fynden är ofta låga nivåer av zink, låg folsyra, lågt B12, kalciumbrist,benskörhet.
 
Sjukdomar som balnd annat hör ihop och orsakas av Celiaki kan vara Dermatitis herpetiformis (hudceliaki)
Kronisk hudsjukdom med klåda, hudutslag och blåsor.
Även autoimmun hepatit och förstörelse av lever kan orsakas av Celiaki.
Har du vita vågrätta streck på naglarna eller en tunga som svider och bränner? Kolla dig för celiaki på så många sätt som finns att tilgå i Sverige. Prova att utesluta gluten för bättring....
 
Tyvärr an man även drabbas många av oss som har problem med sköldkörteln. Så kolla dig för celiaki, eftersom celiaki orsakar att tarmen förstörs helt vid intag av gluten och kräver mycket strikt kost.
Celiaki är även den autoimmun......och det verkar som 30-50% av befolkningen har en känslighet för gluten.
Det som kännetecknar en känslighet för gluten som även orsakar läckande tarm är bland annat Hashimoto, allvarlig astma, artrit, kronisk svampinfektion, muskelsmärta, benskörhet, IBS, tandköttsproblem, adhd/add, migrän, huvudvärk, ledsmärta, astma, psoriasis, depression, gasbildning, rapningar, diarre mm
Har du Hashimoto, Crohns, benskörhet, artrit tex då har man kommit långt i sin utveckling av läckande tarm, vilket känns så där när jag själv har hashimoto....
Meeen, under de snart 2 år som glutenfri och mycket bättre kost så har ju mina antikroppar sjunkit till under ref nivå (32), så min tarm kan ju vara hel. Prov som kollar detta kan man för med tex urinprov eller tex blodprov- ett antikroppsprov på zonulin.
Kankse dags för mig att kolla, så att jag kan koncentrera mig på att äta antiinflammatorisk kost, vilket innebär att mejeri nu inte längre kommer passera min mun...... suck vilken sorg.
 
Men risken att utveckla fler autoimmuna sjukdomar för en trasig tarm och inflammationer som då sker i kroppen är liksom inte värt det.
När tarmen rivits upp och proteiner läcker igenom börjar snart även något ännu mer skrämmande slinka förbi som är ännu större än protein...... Lipopolysackarider är stora och tar sig igenom och är ett gift för kroppen som eldar på inflammation ännu mer. LPS (Lipopolysackarider=toxiska bakterier) kan penetrera celler och ökar inflammation ännu mer och skapar cancer.... LPS i hjärnan ställer till stor skada, och fortsätter jag hälla bensin på den inflammatoriska elden så blir livet rätt trist om några år.....
 
Det är jävligt skrämmande när man inser vad som händer i kroppen och varför.... Den goda nyheten är att det går att backa tillbaka detta, men kräver envishet och bestämdhet. Och det har jag!
 
Inflammation, gluten och LPS är absolut det farligaste vi kan släppa ut från tarmen.... Och att elda på detta med att fortsätta äta gluten, socker och mejeri är för mig självmord.... Jag bestämde mig idag!
 
Det bästa sättet att få bort inflammation är förstås att äta ren mat med minskat intag av omega 6, som finns mycket av i oljor och margarin samt snabbmat och hel/halvfabrikat. Mejeri och gluten likaså.
Ät mer fet fisk ocg D vitamin och omega 3 som effektivt ändrar status på inflammation. Vitamin D sänker effektivt inflammation i kroppen!
 
Laga tarmen med rätt kost, pro och prebiotika för att bygga upp bra tarmflora. Ta tillskott på dina brister och ta även pulver med glutamin som hjälper till att laga tarmen. Zink är en otrolig viktig vid läkning av tarmen.
Idag fick jag även reda på ett effektivt sätt att läka tarmen med en pulver av råmjölk.
Det lustiga är ju att jag intar allt ovan, förutom råmjölk som står längst ner på raden. Colostrum står på min inköpslista, så fort den kommer som tillgänglig. Undersöker detta just nu!
Colostrum som är råmjölken pulveriserad, används i behandling av HIV och AIDS då den stärker immunförsvaret, hindrar inflammation och kollererar med de goda bakterierna.
 
Efter denna härliga helg funderar ag starkt på erbjudandet att utbilda mig till en av de 5000 tilltänka över världen till att bli glutenexpert, med cerifikat och slutprov. Ska bara hosta upp 10,000 kr.
 
Det har varit en ytterst lärorik och spännande helg, som även har fått mig att förstå vad jag vill syssla med.... Att dessa kunskaper kommer att landa hos allmänheten och läkare efter mig känns ju lite malligt ;-)
Idag var även pressen där för att intervjua Tom, så vi hoppas det kommer ut till lite fler för det här är viktiga kunskaper som funnits länge och har forkats på tillräckligt mycket för att kallas evidensbaserat.
 
Okej, hoppas jag inte förvirrar upp det hela. Men en enkel slutsats är att om du eller du har autoimmun sjukdom i släkten bör du ta dig en riktig funderare om gluten. Har du redan symtom, take action innan du utvecklar värre symrom.
Läk tarmen, och håll infalmmationen nera.
Va rädd om dig, din hälsa är viktig det inser du när den är förlorad.
 
Puss
 
 
 
 
 

Med tårar rinnande på kinden förbannade jag alla mina ätna smörgåsar....

.....och jag insåg att alla mackor jag ätit varit en av de bidragande orsaker till min autoimmuna sjukdom Hashimoto.
 
Idag har jag spenderat 6 timmar i föreläsning av glutenexperten Tom O´Bryan. Hjärnan är lätt övertänd, och en lätt spänningshuvudvärk håller nu i sig. Att anstränga sig att lyssna på medicinsk engelska är nog så svårt och samtigt låta det sjunka in att jag på riktigt har en genomsläpplig tarm.
Det räcker inte bara att utesluta gluten, utan tarmen måste läka samt att tillföra alla näringsbrister som uppkommit.
Och det gör jag ju, men har slarvat en del i höstas.... Nu blir det allvar igen med superstrikt glutenfri diet. Alla ingridienser ska granskas med lupp!
Sockret är ju uteslutet, och det är bara att inse att mitt intag av socker måste hållas nere, då inflammation orsakar mer skada på tarmen.
 
Jobbigast av allt är att även mejeri är inflammationsökande.... Så även fast jag dragit ner, så måste jag nu dra åt den remmen lite till!
 
Tom O´Bryan va otroligt kompetent, och berättade att det gjorts över 20,000 forskningar på celiaki och gluten relaterade symtom, och mer än 20 miljoner människor har problem med detta. Tom har intervjuat de högsta forskarna på området och sedan flera år tillbaka har man vetat farorna med gluten och vetelektiner.
Man vet oxå att dagens tester för detta är inte kompletta, och att biopsi inte alls påvisar att du är känslig eller har celiaki. Man missar otroligt många.
 
Idag kan man ta det kompletta gluten känslighetsproven i USA, Englad och Irland. I Sverige får vi nog vänta några år till tyvärr. Men efter denna dag tvekar jag inte på att gluten bara gör mig skada och har troligen varit en del av min släkts utvecklanade av Parkinson, Anemi och Hashimoto...
Visste du att glutenkänslighet även kan orsaka högt blodsocker som i sin tur kan orsaka diabetes. Högt blodtryck kan även orsakas av gluten.
 
Celiaki och gluten känslighet är USA och Europas mest vanliga sjukdom/funktionsnedsättning, och folk dör till följd av detta..... Med rätta mätinstrument kan man faktiskt upptäcka Hashimoto redan 7 år innan den blossar upp!
Att få diagnos Celiaki som vuxen ökar risken att dö 2:1, och får man diagnos som barn är ökningen 3:1.
 
Har du mycket huvudvärk, hjärndimma och mer glömsk kan en glutenfri diet rekommenderas eftersom glutenproteinet påverkar hjärnan. I 50% av fallen av celiaki/känslighet så är hjärnan påverkad. Tom berättade om en patient som på 2 månader hamnade i rullstoll pga av den autoimmuna sjukdomen ALS. På skallrötgen kunde man se påverkan från ALS. Mannen sattes på glutenfri diet och 9 månader senare kunde mannen gå igen, samt att hjärnrötgen visade minskad påverkan på hjärnan.
Och detta är ingen ny forskning, bara det att den inte nått alla våra läkare. Tyvärr tar det ca 17 år från forskning som acceptertas till att läkare använder det som evidensbaserat!!
 
Många tror att man ska ha problem med magen vid Celiaki eller känslighet, men det är bara 1 av 8 som uppvisar symtom från magen. Eller det är många som jag som inte upplever inga symtom alls..... Utan plötsligt är man autoimmun, och då kommer symtomen som ett brev på posten och man fattar ingenting.
 
Det finns faktiskt ingen människa som kan smälta glutenproteiner och dela dessa proteiner till aminosyror så att de kan släppas igenom som näring till blodet genom tarmen. Alla saknar enzymer för detta, och dessa proteinkedjor delas bara till mindre proteinkedjor-peptider. När tarmen utsätts för slitage från gluten, stress så nedregleras "ryamattan" som ligger tätt inlindat i tarmen för att ta upp näring genom sina spröt. Ryamattan blir mer som en heltäckningsmatta utan spröt att fånga upp näringen.
 
Tarmen är genomsläppbar för små aminosyror, men när vi äter veteprodukter slits det upp hål i vår absortionsrika "ryamatta" i tarmen. Men tarmen läker igen. 
Det är när vår tarm inte längre orkar att läka sig från alla upprivna hål pga av stress, för mycket vete eller annan anledning som större proteiner läcker ut i blodet.
Kroppens immunförsvar reagerar på dessa stora molekyler och attackerar direkt. Får detta pågå har vi alldeles för många inkräktande proteiner som kroppen uppfattar som fiende när de befinner sig felaktigt i blodet, och vi har utvecklat autoimmun sjukdom.
Sen är det dina generers svagheter och din omgivande miljö och leverne som påverkar när detta händer, och vad som drabbas.
I mitt fall har jag dålig absobtion av näring och har lite brister. Tidigare hade jag lågt järn och lågt B12 samt magnesium, och just nu lågt zink och D vitamin.
Detta till följd av trasig tarm. Och min trasiga tarm har ju då även sett till att min kropp attackerar proteiner som liknar sköldkörtelceller och min autoimmuna sjukdom heter Hashimoto.
 
Min glädje är ju ändå stor att mina antikroppar sjunkit, och mitt arbete kommer nu koncentreras på att läka tarmen så att näring åter kan tillvaratas. Under tiden tillför jag extra tillskott.
D- vitaminet är oerhört viktigt i tarmens förmåga att reglera immunförsvaret, så se till att du har tillräckligt!
Jag äter nu 6000 enheter/dag.
För tarmen läkning är socker bortplockat, kosten är antiinflammatorisk och jag tar tillskott med gurkmeja för motverkande av inflammation.
Att ta glutaminpulver i vatten hjälper även i läkningen av tarmen, vilket jag nu blir mer noggrann med!
 
Benskörhet medicineras, och det är påvisat att mer ben bildas. Benskörhet beror ofta på celiaki.... Vilket ger dåligt näringsupptag.
Så när forkning visar att de med benskörhet fortfarande är överrepresenterade bland benbrott trots medicin så bör de kollas för celiaki. För med dåligt näringsupptag kan inte de viktiga K och D vitaminet inte tas upp, likaså med magnesium och kalcium. Och utan dessa viktiga näringsgrupper så kan inte benbyggande bli starkt, utan den nya benbildningen är skör som balsaträ.
Så är du benskör, kanske gluten bör tas bort och extra näring intas.
 
Och om man fortsätter att äta gluten när man har startat en inflammation och läckande tarm, så är det som att hälla bensin på eld. Har du en autoimmun sjukdom och forstätter med gluten och inflammationsökande kost så ökar du risken för fler autoimmuna sjukdomar. Vill du det?
 
Vid neurologiska sjukdomar finns det en studie som visade att 57% hade celiaki.... Åter igen den påverkar hjärna. Depression orsakas ofta av gluten och inflammation....
 
Det som jag tycker va lite skrämmande att höra var att barn födda 2005 och senare lever kortare än sina föräldrar. Det har aldrig hänt under revolutionen att vi inte längre blir äldre. Nåt är fel på systemet, och vi måste sluta att stoppa ner huvet i sanden!
 
Bredvid mig idag satt en läkare som arbetade med fibromyalgi, och jag kunde ju då inte låta bli att fråga vad hon tänkte om sambandet mellan sköldkörteln och fibro... Och jo då, visst hade hon koll på att fibro troligen är vävnadshypotyreos, men läkare får ju inte behandla sådant som inte är evidensbaserat... Suck.
Hon hade tom pratat med Dr Palmer som är chef inom endokrinologi på Karolinska, men hon nådde inte långt vilket vi är flera som förstått.
När jag berättade att jag va ordförande i Sköldkörtelföreningen sa hon lite beklagande att vi har ett gäng tröga gubbar med tunnelseende att kämpa emot för att få igenom nån ändring för bätre behandling av sköldkörtelsjuka.
Skit oxå, men som sagt dom är omöjliga att nå så vi får försöka en annan väg.
Genom medvetandegöra sköldkörtelsjukdom hos alla våra medlemmar och alla vi känner. Hjälp oss att sprida kunskap!
 
Tillbaka till gluten och genomsläppbar tarm. Vet du varför det är så viktigt att även vid glutenfri diet även ta bort snabba kolhydrater, margariner och annan kost som eldar på inflammation?
Och att vara strikt?
Att äta gluten en gång i månaden vid glutenkänslighet/celiaki gör att man ökar sin för tidiga död 6 ggr.
Och tar man inte bort inflammation i kroppen, har det visat sig trots 8-12 års strikt glutenfri diet att man fortfarande har allvarliga näringsbrister.
Utesluter man bara gluten blir 8% helt läkta i sin tarm, medans 65% forfarande har dåligt näringsupptag pga inflammation.
 
Vet ni vad som är nyttigast av en chokladkaka och en brödskiva???? Ja, chokladen är så mycket bättre på många plan.
 
I morgon ska jag åter igen upp med tuppen för att lyssna på Tom, då vi ska få veta massor om autoimmun sjukdom. Idag fick vi veta att det ända sättet att vända autoimmunitet är att läka tarmen... PUNKT
Och från idag är jag ännu mer övertygad och stramar upp min icke inflammationskost.
 
Vill du veta mer om Tom: theDr.com
 
Ha det bäst, och trevlig lördag! Kom ihåg att ta dina D vitaminer både för tarm, hormoner och immunförsvar!
Puss
 
Visa fler inlägg