Gott nytt år!

Då har det swishat förbi ett år igen och jag tänkte sammanfatta mitt år. Gör det du också, så vi kan se tillbaka på allt som faktiskt varit och försök se allt positivt.

Nu startade min januari 2018 på det allra tuffaste sätt. Jag fick vara med om något jag aldrig trott.
Min älskade Bruno drunknade, efter bara haft 9 månader tillsammans.

Båda mina hundar hamnade i en vattenfyllda pool där skyddet gav vika och Bruno gick inte att rädda. Tackar någon ängel för att min älskade Snickers sakta kunde ges värme och han var blöt men lycklig.

Samvetet var fruktansvärt att leva med länge. Hur kunde detta ske? 
Jag har förlåtit mig själv. Jag saknar Bruno och hans otroliga päls. Hans nos. Hans tokiga sätt.
Jag är tacksam för att min Snickers finns kvar 🙏 Och vi skaffade en ny liten brun skönhet direkt. Snickers härliga son, Bozze, då 4 månader och han slutar aldrig vifta på svansen. Han förgyller livet enormt. 💕

Januari puttrade vidare med både glädje och tårar och i februari fyllde jag 47 år. Som ni märker skriver jag inte mycket om just min sjukdom, då mitt liv har ett annat fokus. Ja just på att leva livet. Jag mår bra och numer slipper helvetet där allt handlar om min sjukdom.

Visst kan jag vara trött ibland, visst har jag ont i kroppen och då framförallt min nacke. Men så ser livet ut.

Dock har jag inte gett upp kampen för alla andra och boken jag började skriva på maj 2017 var i slutet på februari äntligen klar och jag kunde få fira det med en bokrelease. Så coolt.

Jag fick frågan av någon om jag inte även skulle göra en ljudbok, varpå jag undersökte saken men insåg att det var ganska dyrt och släppte den idén, även om jag gärna ville göra det. Jag tänkte att om det är meningen så kommer det att lösa sig....

Snacka om att jag blev paff när mailet kom några dagar senare med avsändaren Saga/Egmont med frågan om de får göra min bok till en ljudbok...
Det här var mars 2018. Bara en månad efter att min bok blev klar!

I april firar jag och maken vår 20 åriga bröllopsdag och jag har åter igen en heldagsutbildning för att lära 15 härliga tjejer att bli duktiga på sköldkörteln, under deras utbildning till hormonterapeuter.

I maj tar jag bilen och mina hundar och brummar ner ca 8 timmar till Hollbeak i Danmark och min fina vän Helle Sydendal som jag träffade första gången 2015 då hon intervjuade mig inför hennes bok Få livet tillbaka. 
Hon är även den som fick mig att upptäcka den härliga rasen Russkaja Tsvetnaja Bolonka, och nu skulle vi ha en helg med utställning för våra små. Jag hade lyckats få upp hennes intresse för utställning och det gick suveränt för hennes fina tikar.
Både hon och jag lyckades med att få våra hundar att bli Danska champions, och hennes fina lilla valp blev bästa valp 2 dagar och sista dagen fick Bozze titeln.
Jag brummade hem igen i 8 timmar efter en underbar helg.

I juli åker jag till Gotland för att medverka på Almedalen med Sköldkörtelförbundet.
Hektiska och varma dagar. Men jag tycker det är viktigt att berätta och informera alla. Jag pratade med läkare som blev intresserade, jag pratade med nyfikna förbigående, och jag fick flera historier om hur illa de blev bemötta av vården.
 
I slutet av juli åker jag tillsammans med syrran och en kompis, samt våra hundar över till öst med en rätt sjaskig färja. Vi landar i Venspiltz och bilar vidare på gulliga vägar till Ryssland och Kaliningrad. Vi skulle på hundutställning, och jag har varit så nyfiken på hur det skulle gå för mina killar som är av en rysk ras.
Vädret svek inte och svetten lackade. Nervositeten gjorde det inte bättre när vi skulle visa upp oss för den ryska domaren.

Tårarna rann när det sjönk in att min Snickers blev Rysk Champion och min Bozze Rysk juniorvinnare! 

Ryssland var otroligt intressant att få vara i, och vår biltur gick vidare till Polen och några dagars semester i Stegna innan nya utställningar i Gdansk där det gick suveränt igen och jag fick med mig 5 medaljer hem av 6 möjliga efter denna otroliga resa.

Snart kom hösten och min Föreläsning för en fullsatt lokal på Åland. Nina, som arrangerade hade verkligen engagerat sig och även pratat i radion om min Föreläsning och om sköldkörteln.

I November åkte jag till Spanien för att prata om Hormontrassel för 15 nyfikna svenska deltagare. Tack för förtroendet, Friskvårdsresor i Nerja.
I oktober 2019 åker jag dit igen 🙏 Jag skötte mig visst...
Där fick jag även upp ögonen för bioresonance och Scio som jag nu djupdyker inom för att kunna hjälpa andra på ett helt annat sätt.

Den 13 oktober blir jag vald till ordförande i Sköldkörtelförbundet.

November kommer och ABF i Lappland bjuder in mig till Storuman för att föreläsa. -20 grader möter mig och föreläsningen var mycket lyckad. Jag är glad och tacksam för att kunna sprida kunskap och min erfarenhet.

Efterfrågan på föreläsningar trillar in och jag har nu flera inplanerade! 
Göteborg 5 jan, Stockholm 2 mars, Malmö 30 mars och Halmstad 31 mars. Se mer

Ett hektiskt arbete som ordförande i förbundet inleddes direkt, men jag lovade mig själv en lugn jul för att dra igång ordentligt 2019.

Nu är vi på landet och ska mysa in nyåret tillsammans med härliga vänner.

Hoppas ditt år varit fyllt av positiva händelser 😘

Kram Nadja Öström 

Hormonstörande kemikalier

Det finns tyvärr en hel del omkring oss som skapar hormonstörningar i vårt endokrina system.

Här är 8 hormonstörande kemikalier du bör undvika!

• Bisfinol A (BPA)
Detta läcker från livsmedel som varit inplastade. I en studie upptäcktes BPA i 9 av 10 med blodproppar.
Denna syntetiska Östrogen  kan lura kroppen på dess äkta vara. BPA har kopplats till bröstcancer, reproduktionsproblem, fetma, tidig pubertet och hjärtsjukdom.

• Ftalater
Finns i tex mjukgörande produkter som hudlotion, leksaker, nagellack, hårvård, hårspray.
Kan ge hormonförändringar, lägre sperma, fetma, diabetes, sköldkörtelobalanser.

• Oxibenson
Är kemiskt UV-skydd i flamskyddsmedel, läppbalsam och absorberas lätt av huden.
Kan störa cellen signaler, kan påverka reproduktion negativt.

• Parabener eller metylisotiozolinon (MIT)
Finns i läkemedel, kosmetika, diskmedel (YES), hud och hårvård. Detta är ett konserveringsmedel som är kopplat till utvecklingsstörning hos foster, immundysfunktion och reproduktionsproblem.

• Triclosan
Antibaktriellt i tvål, tandkräm, deo tex och kan störa sköldkörtelhormoner.

• BHA, BHT
Konserveringsmedel i läppstift/läppbalsam, smink, deo, matförpackningar och tuggummi.
Kan ge foster utvecklingsfel, sköldkörtelproblem och är även cancerframkallande 

• Fenoler
Finns i kosmetika, hårfärg,  tvätt- och mjukmedel,  medicin.
Här östrogen-effekt i kroppen.

• Glykoletrar
Finns i rengöringsmedel, i en del kosmetika, samt i målarfärg. Det är ett lösningsmedel som ev kan ge astma och allergi hos barn som utsatts i rum med nymålade väggar.

Där har ni några saker att försöka undvika för bättre hälsa 💕

Tack för ytterligare en historia

Ni är modiga som delar med er, då det faktiskt handlar om någons livsöde. Att hamna så fel i livet pga en sjukdom, som av vården anses lättbehandlad.
Jag som många andra vet hur komplext det kan vara.
Många vet inte ens om att de har symtom kvar, utan tror att livet ska se ut som det gör. Man har glömt hur det är att få må riktigt bra.

Tack till nästa modiga sköldkörtelsyster som vågar och vill dela med sig av sin berättelse. 💖

Under 2016 skrev jag en egenremiss till en endokrinolog för att få en extramedicin som jag hade hört talas om, Liothyronin. Jag fick den men fick tyvärr en kraftig biverkan och hamnade på akuten för första gången i mitt liv. 
Sannolikt var denna reaktion också betingad av tyngden i att arbeta med nyanlända under de usla förhållanden som råder på min dåvarande arbetsplats, Arbetsförmedlingen. 

Det finns något som heter sekundär traumatisering, något som händer med människor som arbetar med trauma. Jag har arbetat med nyanlända sedan 2015. 

Jag blev sjukskriven under diagnos reaktion på medicin till att börja med, sedan utmattningssyndrom. Från min arbetsgivares sida gjordes inga försök att hitta nya arbetsuppgifter och jag fick inte möjlighet att byta målgrupp. Fack och skyddsombud gjorde ingenting.

 Under 2018 började min arbetsgivare försöka att få mig klassificerad som arbetsoförmögen med hjälp av en arbetsförmågebedömning genom företagshälsovården. 

Jag tog hjälp av advokat som till det facila priset av 100.000 kr fick igenom ett avgångsvederlag om 1 års lön. Detta motsvarar på intet sätt det lidande jag orsakats av Arbetsförmedlingen. Advokaten berättade att han uppfattade att mitt ärende var mycket känsligt för Arbetsförmedlingen. 

Ett avgångsvederlag innebär att man inte får a-kassa. Försäkringskassan godkänner inte min sjukskrivning. Jag får inte socialbidrag då man anser att avgångsvederlaget ska räcka. Det avgångsvederlaget räckte till var att avbetala uppkomna skulder under sjukskrivningsperiden. Jag har alltså ingen inkomst öht. 

Psykologförbundet hjälper inte till. Detta är alltså Arbetsförmedlingen, den myndighet i Sverige som arbetar för att personer med olika funktionsvariationer ska kunna arbeta. 

Min endokrinolog tar inget ansvar utan vill gärna att medicinbiverkan klassificeras som något psykiatriskt och har gjort det han kan för att detta skulle komma till stånd. Just nu är jag väldigt trött pga hypotyreos och utmattningssyndrom och har ingen inkomst. Risken att bli bostadslös är överhängande. / anonym

Tyvärr kan det gå så långt när ingen på riktigt fångar upp oss på rätt sätt. Får det vara så här i dagens samhälle?

Vill du också dela med dig? Skicka din berättelse till mig, ett-inre-kaos(at)nadja.nu 
Mvh Nadja Öström 
Visa fler inlägg