Stress och sköldkörtelhälsa

När vi stressar ökar vårt skyddande hormon kortisol som utsöndras från våra binjurar.
Binjurarna från signal från hyposysen i hjärnan, som i sin tur fått meddelande från hypotalamus, vår chef i hjärnan som känner av faran vi upplever.
 
När våra kroppar, som fortfarande är stenålderskroppar, uppfattar stress från tex hård träning, oro, knepig chef eller suckar så ökar vårt kortisol och ibland då även noradrenalin och adrenalin som ökar våra hjärtslag.
Blodsockret stiger för snabbt kunna ge energi till våra muskler. Andningen ökar för att syresätta oss.
 
Normalt får vi sedan återhämtning och våra kroppar sänker då kortisolet, och vi känner oss åter lugna.
Men vad händer om vi tränar varje dag, utan återhämtning?
Vi oroar oss ständigt?
Vi hittar inget bra förhållningssätt till vår knepiga chef, och suckarna återkommer ständigt?
 
Vårt kortisol som normalt skyddar oss fortsätter att produceras hela tiden, musklerna är spända och snart får vi värk.Blodsockret gör att ovälkomna kilon läggs på och efter långvarig stress får vi svårt att sova.
 
För att producera kortisol behövs bland annat progesteron som är ett könshormon som bland annat balanserar östrogenet. Progesteronbrist kan skapa PMS, men orsakar även att vi omvandlar mindre T4 till det aktiva T3 (sköldkörtelhormoner). Progestronbrist kan även bidra till att T3 omvandlas till ett inaktivt T3 (reverserad T3) som dockar in i cellens receptorer och hindrar det aktiva T3 att komma in i cellen. T3 är cellens livsenergi, och med för lite T3 i cellerna får vi ingen energi till våra organ, och hela vår kropp!
 
Så när kroppen hela tiden behöver kortisol, så utarmas byggstenarna och vi blir trötta och får värk. Det är kroppens sätt att tala om för oss att vi behöver återhämtning!!! Slutar vi lyssna blir vi sjukare, och önskar ett piller för att kunna fortsätta. Kanske smörja oss med progesteronkräm.... Men kommer vi åt orsaken, eller kommer kroppen hitta på andra fiffiga sätt att få oss att fatta?
 
Jo då, kroppen är fiffig och vill få oss att förstå att vi inte är supermänniskor. Vi är faktiskt grottmänniskor.
En grottmänniska kanske var aktiv och jagade 20 timmar i veckan, för att sedan umgås och få återhämtning. De skapade måbra och lugnhormoner i mycket större utsträckning än vad vi gör idag, och våra kroppar är faktiskt inte utvecklade för att vara superhjälte.... inte ännu iaf!
Idag tror våra kroppar att vi jagar och utsätts för fara nästan hela tiden.... Hur ofta får du återhämtning? Känner du dig trygg och utvilad? Eller är prestation det viktigaste i ditt liv?
 
Med ständigt högt kortisol som försöker skydda oss, så lyckas tyvärr även kortisolet stjäla proteiner från lymfvävnaden och därmed sänka vårt immunförsvar där virus och bakterier kan ta ett stadigt grepp om våra kroppar. Kroppen vill ju vila, och gör allt för att få dig i säng....
Vår barriär mot omvärlden är nu nedsatt och antikropparna släpps ut och startar inflammationer. Och inflammationer behöver kortisol och T3 för att hävas. Det som vi troligen då redan lider brist på.
 
Vi har ont pga av inflammationer och autoimmuna reaktioenr får då möjlighet att uppstå. Här ligger vår sköldkörtel risigt till. Stress utan återhämtning banar väg för Hashimotos och försvagar vårt motstånd för virus och bakterier.
 
Så kanske behöver vi tänka till när det gäller återhämtningen i våra liv. Så oerhört viktig.
Stress och träning är inte farligt, så länge vi får tillräcklig återhämtning.
Så vad stressar ditt system och vad får dig att må bra.....
 
Va rädd om dig. Jag har bestämt mig för att vara mycket rädd om mig. Stor kram.
 

Hypothyroid Mom kommer till Danmark 13 maj!

Hypothyroid Mom kommer till Danmark den 13 maj, och nu har du möjlighet att lyssna till hennes föreläsning.

Vem visste
som låg ämnesomsättning betyder så mycket för ditt liv?

Låg ämnesomsättning är en utbredd sjukdom

Tränar du utan att få effekten av träningen? Inte förlora dig själv, även om du är på en diet? Är du alltid trött, även om du sover hela tiden? Glömsk och har du svårt att koncentrera dig? 
Har du svårt att bli gravid eller har avbrutits flera gånger?
 
Kanske är du en av de 445 000 svenska personer som har hypotyreos, populärt kallad: låg ämnesomsättning.

Vem visste att den lilla fjäril-formade körtel som kallas sköldkörteln på framsidan av halsen, kan ha en sådan inverkan på mitt liv?

Populära Dana Trentini, kvinnan bakom bloggen HypothyroidMom, en blogg om hypotyreos med över två miljoner sidvisningar per. månad och en miljon Likes på Facebook.

Nu kommer hon till Danmark och ger en efterlängtad föreläsning.

När sköldkörteln producerar för få hormoner, får du "långsam ämnesomsättning". Detta kan ge en mängd olika symptom, såsom. fetma, trötthet, graviditetsproblem, utsatta för depression, smärta i leder eller muskler och mer.

Över 440000 människor i Sverige som drabbats av hypotyreos -  är de allra flesta kvinnor. Mer än hälften har ingen diagnos och därför inte bryr sig. Några av dem som får behandling, mår inte bra, men ändå få många av dem är inte  prova andra typer av läkemedel än standardbehandlingen 

Kom och lär dig mer om hypotyreos. Den danska hypotyreos Association har bjudit kanadensiska Dana Trentini kommer till Danmark för att hålla föreläsningar.

Kanske du redan följer hennes blogg?

Se mer och boka din biljett via Billetto.

Ett blodprov som förstörde så mycket kunskap!

TSH är det absolut vanligaste blodprovet som tas vid misstanke om sköldkörtelsjukdom och även sedan för att bedöma hur väl medicinering för underfunktion i sköldkörteln fungerar.


TSH betyder Tyreoidea-stimulerande-hormon och produceras i hypofysen i hjärnan för att skicka order till sköldkörteln för att öka eller minska produktionen av sköldkörtelhormon.

Friska individer har ett TSH på ca 0,3-1,2 men referensen ligger på 0,3-4,0.
Referens tas fram av resultaten av 95% av befolkningen, och dessa har ju givetvis inte optimala värden eftersom vi vet att ca 7% har sköldkörtelsjukdom och minst lika många har symtom men vägras diagnos för ibland sitter felet faktiskt nån annanstans. Tex kan b12 brist och järnbrist men även näringsbrist (Tex mangan, koppar, krom, zink, a vitamin) störa hur väl sköldkörtelhormonerna blir aktiva, inaktiva och fungerar på cellnivå.

För att det inaktiva skk hormoner t4 ska omvandlas till det aktiva T3 krävs bland annat selen.

För att T4, som är ett lagringshormon som bildas mest i skk behövs jod och tyrosin (från proteiner)

För att det aktiva T3 ska få tillgång till energicentrumet i cellen, mitokondrien och citronsyracykeln där energi/ATP bildas så behövs även näringsämnen och kortisol.
Vid skiftande blodsocker, stress eller utmattning och för lite återhämtning kan vårt kortisol försvåra för T3 tillgång till cellen.

Näringsbrist, sjukdom och en stressad kropp kan även orsaka att ett enzym (dejodinas D3) ombildar T4 till det hindrande revereserade T3 som upptar receptorer på cellen där det aktiva T3 ska tas upp.

Kroppen är smart och vill hjälpa oss att förstå via symtom som smärta, trötthet och hjärndimma som man får med för liten tillgång av vår energi i cellerna att vi måste agera.
Kanske behöver vi bättre näringsintag, kanske är vi fulla av inflammation pga av stress och fel kost.
Kanske har vi tränat för hårt utan återhämtning 
Kanske oroar vi oss för mycket.
Kanske pressar vi oss för hårt
Kanske är livet vi lever för hotfullt och vår stenålderskropp vill få oss in i grottan för att slicka såren och vila.
Kanske kroppen upplever hot när vi utsätter oss för människor som går oss att må dåligt.

Vår kropp är densamma som när vi levde i grottor och fungerar egentligen perfekt, reagerar som den ska.
Men vi lyssnar inte och lever som om vi vore supermänniskor där arbetet tar mycket av vår energi.
Vi äter inte riktigt som människodjuret är byggt för. Vi ställer orimliga krav på oss själva som sätter igång vårt sympatiska nervsystem. Utan vila, härliga avslappnande och glädjande tankar och återhämtning får vår kropp aldrig den vila som krävs för läkning.

Det tar ca 30 år för våra kroppar att bli sjuka. Så vi är enormt starka.
Men när vi väl gått sönder är det tuffare att ta sig tillbaka, om vi ens blir som vi en gång var....

Sköldkörteln är omnämnd redan 300 år före kristus och man har opererat den sedan 1100-talet, även om många dog!

På 1800 talet fick de med typiska symtom på hypotyreos, eller myxödem som man kallade det, skk hormoner direkt i blodet från får. Man har då sett att symtomen förbättrades.
Senare förstod man att skk hormoner från svin kunde användas oralt och detta blev då standardbehandling fram till 50-talet då det syntetiska T4 hormoner togs fram.

1951 godkändes Levaxin i Sverige med endast ett fåtal som studerats och deras myxödem (svullnad) förbättrats.
Levaxin innehåller det syntetiska hormonet T4 som då måste omvandlas i kroppen till det aktiva T3.

På 70-talet hade alla svinhormon tagits bort från marknaden i Sverige och kunde endast fås på licens.
Levaxin blev standard behandling och TSH mätinstrument för hur väl patienten mådde....
Och sen verkar det som att den kliniska bilden hos patienten och symtomen sakta glömdes bort eftersom man nu kunde mäta i blodet hur patienten mår....
Är TSH inom referens så är det inget fel på skökdkörtelhälsan får alldeles för många erfara.

En del har så många typiska symtom på hypotyreos och springer hos läkare i många många år men eftersom TSH är inom referens (0.3-4.0 men ibland även upp mot 10) så får dom ingen hjälp 

Behandlingsmålen efterföljs inte heller av alla läkare, utan människor behandlas med levaxin och värden över 1 på TSH godkänns trots att behandlingsmål är under 1. Man tror att även vid behandling är det TSH mellan 0.3-4.0 som eftersträvas vilket är helt fel!

Patienter som medicineras för hypotyreos och TSH är inom referens och kanske tom under 1 men fortfarande har symtom hänvisas allt för ofta runt i vården då man glömt att många av dessa symtom visar att hormonerna inte fungerar korrekt.

Hur många får inte antidepressiva mediciner, omeprazol för reflux, värktabletter, sömntabletter och jag vet inte vad för typiska hypotyreossymtom.

Nä allt kan inte bero på sköldkörteln men om man medicinerar för sköldkörtelsjukdom borde högsta prioritet vara individanpassad optimal medicinering.
Utvecklingen går framåt i många sjukdomar, men vi hade det bättre på 1800 talet när symtombilden var styrande och inte ett blodprov som visar vad hypofysen kan göra....
Sköldkörtelhälsa är så mycket mer än TSH och T4.

Sköldkörtelsjukdom borde vara så intressant eftersom det är en mycket komplex sjukdom som är så olika hos alla 
Orsaken borde undersökas och näringsbrister en självklarhet att se över.

Men jag uppfattar att denna komplexa sjukdom viftas bort, och vi uppfattas som jobbiga patienter.
Men vi känner våra kroppar och ska inte dövas med betablockerare, ssri, värktabletter och sjukskrivning för att vården glömt bort en hel sjukdom och dess symtom pga av ett blodprov och Levaxin.

Vården och dess specialister borde skämmas! Jag upplever att allt för många stoppar huvet  i sanden och hoppas att problemet försvinner.. . 

Tänk va många som skulle återfå livet med individuell behandling!
Tänk vad samhället skulle spara pengar!

Nu tror jag mest Takeda som tillverkar levaxin är den enda i samhället som får förtjänst på denna sjukdom och så många människor förlorar så mycket i livet. 

TSH är bra, men bara tillsammans med andra faktorer och kunskap.
Levaxin är bra på dem det fungerar på, men gör det det på alla.... nä.

Backa tillbaka till kunskapen som fanns och använd dagens teknik och ökade kunskaper om kroppen som finns.
Lyft de kunniga och öka forskningen så att läkare kan bli tryggare i alla behandlingar.

Alla skulle tjäna på det.
Hur svårt kan det va 😉

Visa fler inlägg