Vem kan hjälpa oss?!

Tyvärr saknas mycket kunskap för god sköldkörtelvård och många söker desperat efter en läkare som lyssnar, kan och förstår. Som har modet att hjälpa oss, då den traditionella vården är alldeles för bakbunden och med en för liten verktygslåda att hjälpa oss.

I deras verktygslåda finns bara levaxin, TSH, ssri, betablockerare, smärtmedicin, sömntabletter, psykolog och stresshantering.
De saknar kunskap om optimala skökdkörtelvärden vid medicinering, de saknar näringslära.

Det är min erfarenhet 

Jag fick söka länge innan en läkare var villig att hjälpa, och det fick kosta pengar (och tur är att jag hade råd. Alla har ju inte det...)

Jag vill tipsa dig om hur du hittar en läkare som vill samarbeta. Det är alltid bra med någon som är villig att lyssna och hjälpa lite utanför boxen.

Har du idag en läkare som du uppfattar lyssnar, stanna kvar och lär den läkaren. Plugga på själv och be om samarbetet. Privata läkare är mindre bakbundna i hur de behandlar. Men kanske har du en VC läkare som lyssnar.... stanna. Be om rätt blodprover, be om annan medicinering.

Om du ännu inte hittat rätt kan jag tipsa om privata aktörer. Tyvärr har många fullbokat och inte tar emot fler patienter, eller har lång väntetid. Ställ dig på väntelista.







Du kan även be att få listan för de läkare som sökt licens för NDT hos Läkemedelsverket, och se om någon finns i din närhet.

Vill du tipsa om en bra läkare kan du gärna höra av dig till mig eller skriva i kommentar.
Du kan Maila mig till nadjaostroms@gmail.com 


Så kan vi hjälpa varandra att hitta en läkare som vill hjälpa 😍
Kolla gärna med din läkare att det är okej att tipsa om hen 😃

Har jag perniös anemi?

För en liten tid sedan fick jag veta från en endokrinolog som läst min bok att min makrocytos som ger större röda blodkroppar till följd av B12 brist kan troligen vara orsakat av en perniös anemi, som är en autoimmun sjukdom.
När jag läser mer om perniös anemi börjar jag även förstå varför mitt kalium kan vara lågt, varför jag har låg mängd trombocyter....
Dessutom dog min farfar när han var i min ålder pga av en anemi.
Perniös anemi är ärftlig och kan vara orsaken till skökdkörtelsjudom. 🙄
 
Det som händer är att kroppen bildar antikroppar mot parietelceller i magsäcken, vars uppgift är att bilda den viktiga saltsyran samt IF (intrinic factor) som fångar upp B12.
Saltsyra är skyddsnde mot yttre fienden som parasiter och dåliga bakterier, men är oerhört viktig för att man ska kunna smälta maten korrekt... 
 
Sakta sjunker denna vetskap in och jag börja få ihop pusslet.
Men inte kunde vården detta, och jag tackar mig själv som böjade ta extra B12 samt övriga B vitaminer i tid. Jag har sluppit symtom som tyvärr kan bli bestående.
 
Dock hann jag uppleva demensliknande symtom som tack och lov är borta idag.
 
Och när vården inte finns där, så är jag evigt tacksam till min vän som är endokrinolog som läst min bok och berättar om hur just perniös anemi uppstår. 
Och jag tackar Lovisa Rydig som startade Blodkollen, som hjälpte mig nu att testa om jag har antikroppar mot dessa celler.
 
 
Vården behandlar detta med tillskott av B12 samt folsyra i högre dos, men verkar inte förstå betydelsen av tillräckligt med saltsyra i magsäcken, vilket skrämmer mig.
En gång i tiden skrevs saltsyra ut som medicin, men samtliga läkemedel för detta är borttaget från Fass.
 
Så snart jag får svar på mina blodprov ska jag berätta om det faktiskt är så att jag har perniös anemi. Är det så smiter jag iväg till doktorn, då jag vill få det registrerat och få ha koll på detta årligen.
Jag blir så besviken. Till och med en specialist på blod visste inte att höga nivåer av mcv kunde ha orsaken i perniös anemi. Vi måste visst bli riktigt sjuka innan detta ska upptäckas.
 
Med den kunskapen jag har så stöder jag redan min kropp med extra Hcl (saltsyra) och matsmältningsenzymer, givetvis även mer än 1 gram B12 per dag, folsyra samt B vitamin komplex.
 
 
Tänk att man måste va sin egen läkare i allt 😡
 
Text kopierad från Passion för hälsa

Det är även viktigt att vi har en bra produktion av saltsyra eftersom saltsyra behövs för att det proteinspjälkande enzymet pepsin ska kunna bryta ner protein. Saltsyra bidrar också till att ta död på skadliga bakterier i maten. Vid för lite saltsyra minskar dessutom kroppens produktion av enzymer, vilket försämrar matsmältningen ytterligare.

Vid brist på saltsyra så får vi svårare att ta upp många mineraler, aminosyror och det viktiga vitaminet B12. Det behövs även saltsyra för att vi ska kunna tillgodogöra oss kalcium och vid brist på saltsyra kan det inte lösas och utnyttjas av kroppen. Det finns då risk för att det istället lagras i njurar, vävnader och leder som kalciumavlagringar, vilket kan ställa till med hälsoproblem. Saltsyra påverkar även koppar/zink-balansen i kroppen och mycket mer.

 


När vet man att man inte mår bra på levaxin?

Många som medicinerar med levaxin eller euthyrox som är syntetiskt T4 (tyroxin) upplever att de mår bra. Åtminstone säger Sköldkörtelförbundets sifo-undersökning att 366000 personer av 458000 mår bra.

Då är det bara att gratulera. ❤
Dock är min erfarenhet efter att ha talat och gett rådgivning till så många under mina senaste 4 år att man helt plötsligt efter många års medicinerande får tillbaka symtom på hypotyreos,men läkaren säger att allt ser bra ut i blodproven.

Är du en av dem som funderar på om din medicinering inte riktigt funkar? Kika då på vilka symtom som kan ha dykt upp, som tyvärr är allt för lätta att förklara med åldrande, stress och mycket jobb. Visst det kan alltid finnas andra förklaringar, men vi är många som känner våra kroppar mycket väl, och kan förstå när vi inte känner igen oss själva.


Kunde du bocka av några? Är du ovanligt trött och kanske smyger sig vikten uppåt....

Kanske funkar inte den medicinering du har trots att den gjort det tidigare...

Vi börjar med att titta på vad min erfarenhet säger om blodprov gällande sköldkörteln. Vi måste komma ihåg att när vi medicinerar för hypotyreos så jämförs våra prov med 95% av befolkningen. Och dessa är alla inte friska skulle jag våga säga.

TSH, signalhormonet från hypofysen till sköldkörteln som ropar på sköldkörteln att göra mer eller mindre hormon. Ju högre värde desto mer skriker hypofysen på en sköldkörtel som har svårare att svara upp med tillräcklig produktion av sköldkörtelhormoner T4 och T3.

Friska individer har ett TSH på 0,3-1,2 men referensramen ligger ofta på 0,4-4,0.

Så medicinerar du med levaxin/euthyrox och inte mår bra är det viktigt att TSH ligger under 1, där de flesta verkar må bäst.
Dock bör TSH inte ligga under 0,3 vid medicinering av levaxin/euthyrox då det ger hög nivå av T4, som i sin tur gör att kroppen får mindre tillgängligt aktivt T3.

Cellernas energi kommer från T3 hormonet som har omvandlats från lagringshormonet T4 som finns i medicinen.
Så har du T4 fritt vid övre referens och pressat TSH kan det kanske vara så att du måste sänka dosen något för att få tillgång till T3 igen.

Vi vill alltså inte ha tex dessa värden:
TSH 0,04
T4 23 (ref 10-22)

Då riskerar vi att må sämre, precis som när TSH ligger över 1.

Tyvärr mäter få läkare fritt T3, då man anser att det inte har nån betydelse. Det må vara sant om man mår bra. Men om man inte mår bra är det viktigt att mäta fritt T3. Jag har sett de med de typiska värdena som här ovan där man senare sett att T3 ligger UNDER referens. Så uppenbart att medicinen då inte fungerar optimalt.

Optimala värden verkar vara:
Vid levaxin TSH under 1, fritt T4 i mitten av referens och fritt T3 runt 5 eller närmre övre referens.
Många som jag råder som inte mår bra på levaxin har oftast T3 under 5 och ibland ner mot nedre referens (3,,6-6,3 är en vanlig referens)

Där kan det vara bra att lägga till en T3 medicinering, tex liothyronin.
Man börjar alltid med en låg dos och plockar bort 25 mcg levaxin för varje 10 mcg Liothyronin man tillsätter.

Smartast är att gå igång försiktigt. Att sänka 25 mcg levaxin samt starta med 5 mcg lio i två veckor, och öka lio med 5 mcg varannan vecka till max 20 mcg. Fördela dosen 2-4 ggr/dag.

Jag har fått höra skräckhistorier om att läkare låtit patienter fått börja med 20 mcg direkt, vilket bara kommer resultera i problem och man tror att medicinen är dålig.
Givetvis är allt individuellt, med direktverkande hormon som T3 måste fasas in och följas upp med blodprov.

TSH kommer dyka i botten då kroppen upplever att den här tillräckligt så att hypofysen inte behöver ropa på sköldkörteln längre. Men vi behöver gå på symtomförbättring och mäta de faktiska hormonerna fritt T4 och fritt T3.

Vid en optimerad medicinering skulle värdena kunna se ut så här tex, tillsammans med att man mår bra med normal puls/temperatur;
TSH 0,02-0,9
Fritt T4 12-20 (10-22)
Fritt T3 5-6,3 (3,6-6,3)

Vi är alla olika och det måste man ta hänsyn till.
Även viktigt att kontrollera B12, ferritin, kortisol, D vitamin.


Visa fler inlägg