Solskydd från naturen!

Just kommit hem efter en intensiv semester på ön Rhodos i den Grekiska ö-världen, och solen gassar från klarblå himmel. Vi kan till och med se över till den turkiska sidan. Det brukar oftast vara för disigt!
 
 
Under dessa 5 dagar på Rhodos under gassande sol har jag testat att ha solskydd från hallonfröolja. Spännande och läskigt! Man har svårt att tro på de naturliga alternativen som utlovar solskyddsfaktor på ca 40, men tänker att jag måste prova.
 
Jag har iofs smörjt mig hemma sedan en tid tillbaka och fått fin färg hemma i Sverige, men då har jag varit Max 2 timmar i Svensk sol. Nu skulle detta testas under Grekisk himmel mitt i sommaren....
 
Hur gick det då?!
 
jo, det gick okej faktiskt. Jag låg nog för många timmar i solen, men det var så skönt!
Jag lyckades bränna och flagna på bröstkorgen och pannan men i övrigt gick det galant!
 
Jag borde smörjt mig någon gång extra och minskat tiden i solen för perfekt resultat! Och då vågar jag absolut rekommendera naturlig hallonfröolja som solskydd! Ju mindre man varit i solen innan, desto kortare stund i ☀️
Dock gäller det nog även syntetiskt smörj ☺️😉
 
Det som dock stört mig lite är de vita prickarna på mina ben som sakta ökat de senaste åren. Nyligen har jag förstått att det kan vara jästsvamp.
 
Kollidialt silver och kokosfett är svampdödande, så detta ska jag återinföra att köra på huden. Hittade dock en bra intendivkur jag tänkte köra! Detta svar hittade jag på nätet idag;
 
"Så som Du beskriver det hela låter det mycket sannolikt att det är just Pityriasis versicolor.
Många gånger kan det bli lite kroniskt och gärna komma tillbaka även om man behandlat det hela.
 
Så länge det är ljusa fläckar under sommaren och solbrännan "inte tar" är svampinfektionen aktiv. Jästsvamparna producerar nämligen ett ämne som har en blekande effekt på huden.

Jag skulle behandla mig med mjällschampo modell Fungoral, Fundan, Ketoson dagligen i 5 dar, sen underhåll 1-2 gånger i månaden.
Huden blöts med vatten, ta koncentrerat schampo i handen och löddra in huden med detta, låt sitta på 5 minuter för att sen duscha bort.
Tvätta gärna håret samtidigt i alla fall 1-2 gånger i veckan, sen 1-2 gånger i månaden. När det är välbehandlat, kan åter huden bli solbrun.
 
Återkommer med resultatet 😀
 
Kram på er! Nadja 
 
 
 
 

Dags att slopa TSH?

 
 
TSH är ett blodprovsvärde man tar när man ska kontrollera hur sköldkörteln presterar i kroppen, och är det absolut vanligaste testet läkare väljer att både ge diagnos efter, men även behandla patienten.
 
Vad är då TSH.... Jo det är ett hormon som Hypofysen skickar till Sköldkörteln för att antingen sätta igång mer produktion av hormoner eller bromsa in produktionen.
Hypofysen får signalerna från Hypotalamus, som känner av stämningen i kroppen. När Hypotalamus uppfattar mängden av sköldkörtelhormonerna, och hur kroppen mår så bestämmer den om det är dags för mer eller mindre hormoner som behövs ute i kroppen.
Jobbet skickas då via hypofysen, som sänder ut Tyreoideastimulerande hormoner till Sköldkörteln. Så ju högre TSH som kan mätas upp i kroppen, desto mer önskar hypofysen att sköldkörteln bör tillverka.
 
Hos friska individer ligger TSH mellan 0,3-1,2, även om vården anser att vi är friska med värden upp mot 10 i TSH. Referensvärdets tak på TSH  idag är runt 4,0, men de finns fortfarande riktlinjer som säger att det är ok att ha tsh upp mot 10. Helt galet anser jag, framför allt om patienter visar tydliga symtom, men vården hävdar envist att det inte är något fel på sköldkörteln....
Läkarkåren har tyvärr glömt bort den kliniska bilden, och att symtomen kan vara många redan vid ett TSH på 3,0.
 
Med ett lätt förhöjt TSH, och symtom anser iaf jag att man bör söka vidare. Varför kan man inte bara få testa om Levaxin skulle kunna göra skillnad? Eller tror dom på riktigt att folk önskar det som bantningsmedel..... Jag har hört det!
Jag gick upp ca 10 kg efter att jag fått Levaxin, så den tesen är inte riktigt sann. Man behöver rätt många hormoner i en sjuk kropp. Att lägga om kosten kan göra stor skillnad. Men saknar man hormonerna så får man långt mer allvarliga symtom än viktuppgång. Tex så är hjärtat mycket beroende av T3 hormonet!
 
Om man sen lyckas få diagnos, jag hade som tur var en läkare som ansåg 5,2 i Tsh som avvikande och tog prover på fritt T4 och fritt T3 samt antikroppar. Precis i sin ordning.
Men så ser det inte alltid ut. Jag hade symtom många år tidigare, och då med TSH på 2,9. Redan då borde man kollat antikroppar TPO-ak och Tg-ak. Då hade jag sluppit år av sjukskrivning och eländiga symtom som gjorde mig rädd.
Så mycket onödigt lidande :-(
 
Med de kunskaper jag har idag, hade jag med tsh på 2,9 och antikroppar genast lagt om kosten för att ge kroppen en chans att läka. Men så blev det inte. Det gick många år, och idag är jag beroende av min medicinering, men kan nu istället aktivt motverka fler autoimmuna sjukdomar med en bra kost och livsgynnande livsstil ;-)
 
Men detta TSH då. Varför behandlar läkare efter detta? Vid diagnos kan det funka bra. Men när man väl medicinerar, så är det ju ingen idé att hypofysen lägger sig i detta arbete.
Har antikropparna tagit kol på sköldkörteln, vad ska då hypofysen skicka sitt TSH. Till en död skörtel? Till vilken nytta????? Den kan ju ändå inte prestera ett skit...
 
När man utvecklat autoimmun sjukdom, har man ofta andra bekymmer eftersom det är immunförsvaret som satts i gungning och troligen har man fler oblanaser pga av kost, stress, toxiner osv. Kroppen fungerar inte optimalt helt enkelt.
Det är suveränt om man kan hitta sin orsak till varför den autoimmuna genen Hashimotos släpptes lös, då kan man faktiskt reversera det hela och få allt mindre symtom.
Detta är ett tufft detektivarbete, och jag söker ännu.
 
Jag har kollat infektioner, bakterieangrepp, toxiner, tungmetaller, stress, kost osv och har kunnat åtgärda en hel del. Dock behöver jag jobba lite mer med stress och återhämtning samt min andning.
Min tarm är i lite dysbios bland annat pga av arsentik i för hög mängd, men även pga skräp på osköljda grönsaker eller rå mat.
Så just nu jobbar jag med att bygga upp bakterifloran lite extra, och bli av med skräp. Mitt immunförsvar i tarmen var lågt, och detta behövs åtgärdas. En hel del probiotika är iköpt från Innate. Läs mer här
 
Jag gjorde faktiskt ett avföringstest hos Helene Kjellin, där man får reda på en hel del, som jag kan jobba vidare på! En rolig kommenatr från Helene var: - Du har en mycket tjusig och exklusiv butik, men du säljer en hel del skumt!
Ha ha ha.
Vi hittade alltså en hel del suveräna saker, men även då nån liten amöba och svamp. Inget farligt, men det behövs åtgärdas.
Till hösten ska jag även fördjupa mig i detta "skit-jobb" hos Helene, genom att gå en 3 dagar kurs om tarmen, dysbios och avföringsprov. Så spännande. Jag tror som så många andra inom hälsovärlden att sjukdom börjar i tarmen.....
Här hittar du Helene
 
Okej, var va vi nu...
Just det, TSH och död sköldkörtel. Och en kropp som ändå troligen inte funkar optimalt på cellnivå där typ allt händer.
När man drabbas av Hashimotos och Hypotyreos bör man behandlas som helhet och med hjälp av fritt T4 och fritt T3.
TSH säger så lite om vad som händer, och med erfarenhet ser jag att jag mår bättre med T4 och T3 nivårer som ligger uppe vid övre referns. Mitt TSH har sedan länge legat på 0,02, vilket en läkare utan kunskap skulle få hicka av och typ skicka mig till akuten samt hävda att jag är hyper...
 
Men är man hyper med ett pressat TSH. Är det sant? Nej, så klart inte.
Man är hyper om man har symtom och värden över referens. Hög pus och hög temp.
Det är individuellt vilka nivåer man behöver, och så ska vi bli behandlade.
 
Att eftersträva normal puls och temp, och symtomfrihet, samt mäta fritt T3 och fritt T4 tror jag ger friskare hypotyreossjuka!
Det uppnår inte alla med ett TSH mellan 0,3-4,0. (Dessutom är behandlingsmålen under 2,0 i TSH....)
Kanske behöver man tillägg av T3, en kombinationsbehandling.
 
 
 
En vacker dag kommer vi bli behandlade på rätt sätt. Synd att det tar sån tid bara, så att många fortfarande får lida.
Tack för ordet, och sorry om det dyker upp stavfel...Mina hjärna är snabbare än fingrarna ;-)
 

Anmäl dig till Sköldkörtelmailet!

 
 
Kära Sköldkörtelvänner :-)
Vill du ha mer tips och info till din mail?
Anmäl dig till prenumeration på Sköldkörtelmailet jag skickar ut, som innehåller tips och trix kring sköldkörtelhälsan.
 
 
Tex om hur viktig vitamin A för sköldkörteln, binjurar och immunförsvaret!
Kom ihåg att äta naturliga fetter, och va inte rädd för detta. Utan fett kan kroppen inte ta vara på de superviktiga fettlösliga vitaminerna A D E K
 
Visa fler inlägg