Izabella The Pharmasist

Jag följer en tjej som skrivit en fantastisk bok om hennes resa att tillfriskna och ta bort det som triggar och retade hennes sköldkörtel. År 2009 fick hon diagnosen Hashimoto, och skrev sin bok, The Rooth cause, som jag nyligen läst.
Izabella Wentz är apotekare, vars blogg jag även följer, där hon delar med sig av hur hon har gjort. Här har jag snott lite text ur hennes blogg.
( själv har jag uteslutet gluten, stärkelse och mjölk i min kost sedan 7 månader. Snart ska jag även utesluta mejeriprodukter....)

Jag har gjort stora ansträngningar för att göra materialet i boken tillgänglig och tillgänglig för patienten. Trots allt, vi känner oss själva bäst, och i slutändan är det upp till oss om vi kommer att bli bättre eller inte.

Jag hoppas att du överväger att hänga med här!
Starta din resa ...

Det finns många av er som just har börjat din Hashimotos resa för att hitta din egen grundorsak.Mitt mål är att hjälpa dig. Nedan hittar du en sammanfattning av min inställning, det är faktiskt mycket lik den metod som jag utvecklat för mig själv under 2011.

Du kommer att börja med de enklaste ändringar, genom att ta bort triggers, följt av att reparera de andra trasiga system för att återställa jämvikten, vilket gör att kroppen att återuppbygga sig själv.

Du kommer att gräva ner till varför immunförsvaret är i obalans i första hand, och detta kommer att berätta hur du börjar äntligen må bättre, minska din sköldkörtel antikroppar och även ta ditt tillstånd i remission.

Den "Fem R" Approach av Functional Medicine

Den heltäckande sätt att läka Hashimotos kan sammanfattas genom de fem R: en av Healing, en metod som används av funktionsmedicin utövare som jag har anpassat för Hashimotos patienter.

Ta bort de saker som kan vara irriterande för din sköldkörtel och orsakar att den skickar ut en varningssignal.

Jod överskott (särskilt när andra näringsämnen är bristfällig), fluorid, och gifter kan orsaka sköldkörtelinflammation till följd av oxidativ skada, vilket gör att sköldkörteln att skicka ut en stressreaktion, som plockas upp av immunsystemet.

Gluten och överkänslighet mot livsmedel främjar intestinal permeabilitet, vilket gör att vårt immunförsvar inte kan känna igen våra egna celler.

Tarm infektioner inklusive bakterie-, svamp-och parasitinfektioner kan försvaga tarmväggen, som påverkar möjligheten för vårt immunsystem att känna igen själv från icke-själv (tarmen är hemmet för vårt immunsystem)

Mat som är dålig matar de dåliga bakterierna, vilket gör dem starkare.

Stress försvagar sköldkörteln genom sina handlingar på binjurarna, och kan hjälpa de negativa bakterierna föröka sig.

REPARATION
intestinal permeabilitet genom ett antiinflammatoriskt läckande tarm diet, buljonger, och glutamin. ( jag äter glutamin bl.a.)

Byt ut det som finns för att hjälpa kroppen att stärkas och hoppa tillbaka på en cykel av välbefinnande. Detta inkluderar sköldkörtelhormon!
(Nadja antecknar: jag vågar inte sluta med min medicin nu..... Inväntar heller hypersymtom och minskar efter det)

Ge kroppen tillräckligt nyttiga bakterier att tränga undan de patogena bakterier. Probiotika och rå mjölksyrade livsmedel används. ( jag äter probiotika tabletter, äter fermenterade grönsaker som tex Kimchi och surkål)

Balansera binjurar, immunsystem och vår avgiftningsförmåga. Vissa kan kräva användning av ytterligare åtgärder såsom användning av låg dos hormoner. ( jag ser till att sova ordentligt, lata mig, äter adrekomp för binjurar samt medicinerar med lio kl 05 på morgonen för att stärka binjurar)

TA BORT
• Jod överskott
• Infektioner
• Fluorid
• Toxiner
• Svårt att smälta maten
• Mat intolerans
• Stress

REPARERA
• Läkning diet
• Protomorphogens
• Buljonger
• Glutamin

ERSÄTTA
• B12
• Zink
• Selen
• Ferritin
• Andra vitamin-och mineral uttömning
• sköldkörtelhormon
• Matsmältningsenzymer( äter alla möjliga vitamintillskott, som de här ovan)

Upprepa inokuleringen
• Probiotika
• fermenterade livsmedel

Balansera
• Adrenal adaptogens
• Anatabine/Curcumin/Omega-3 s
• Gröna juicer, smoothies, grönsaker

Finns det ytterligare saker du kan göra?

Skapa din hälsa tidslinje- titta tillbaka på din övergripande historia så långt tillbaka som du kan komma ihåg. Leta efter infektioner, perioder av svår stress, användning av läkemedel (speciellt antibiotika, antacida och p-piller), olyckor, och exponering för gifter. Detta är händelser som kan ha bidragit till Hashimotos. När du gör det kommer du veta vilka typer av ändringar som du behöver för att genomföra för att göra dig själv att må bättre.

Journalföring-hålla reda på hur du mår, intervention du gör, och hur de påverkar ditt välbefinnande, och "siffror" (TSH, fritt T3, gratis T4, antikroppar, etc.)

Omfamna förändring, tro att du kan läka, och lyssna på din kropp ...

Genomförandet visade sig vara det svåraste för mig, som många av oss har gjorts att känna skuld över att vilja göra något för oss själva, historier som: "det är själviskt att lägga pengar på kosttillskott", "du borde äta samma kost som alla annat "," alla känner sig trött "," du är inte smart / strong / patient / tillräckligt bra för att bli bättre "," du slösar bort din tid / pengar "ofta spelas i mitt huvud.

TACK IZABELLA FÖR ALLT KLOKT DU DELAR MED DIG.
Jag började min resa för ett år sedan...... Det mest spännande börjar nu!
Kram alla ❤️ Nadja

Livet tuffade på....

...som vanligt under 2011. Levaxindosen på 50 mcg verkade göra jobbet. Några andra råd eller någon annan information fick jag inte från min läkare. Och som så många andra ifrågasatte jag inget utan åt min medicin, och tog inte reda på nåt mer än vad mina kunder berättade. Och ingen av mina kunder berättade om några problem med medicineringen.
Men hur var det då med mitt MCV värde i blodet? Jo då, det stod stadigt på lätt förhöjt, och det var inget mer att göra enligt doktorn.
Det skulle senare visa sig att det va b12 brist jag led av. Vilket jag själv tog reda på och gjorde något åt!

2012 kom och till sommaren upplevde jag att jag hade problem med sömnen.... Hade liksom svårt att sova helt oförklarligt! Jag har aldrig haft problem med det, och mitt undermedvetna sa att det hade med mina substanser i kroppen att göra....
Min löpträning kändes tyngre trots kontinuerligt tränande.
När jag sprang mitt andra midnattlopp detta år var det mycket tyngre, och jag minns hur jag tänkte att nåt är galet i kroppen! Backen jag året tidigare klarat, var jag tvungen att gå upp för. Varför?

Mitt undermedvetna borde jag lita på, då det alltid haft rätt. Jag drömde tom under denna höst om att jag skulle gå till läkaren och en sköterska kommer och frågar efter namnet på min läkare.... Jag mindes inte så jag frågade min man, som sa:- Nadja!
Nä, sa jag, det är ju jag! Vad heter läkaren!!
Tre gånger upprepar min man namnet Nadja.... Jag ger upp och går in till läkaren.
Där i min dröm visste jag långt innan att jag skulle bli min egen läkare.... Och nu med facit i hand..... Så blev det 😫

När hösten kommer får jag allt mer problem med smärtor och stelhet i min nacke och mina handleder. Jag får en karusellyrsel jag aldrig upplevt! Till sist uppsöker jag läkare.
Nacken och rygg röntgas och endast små förändringar upptäcks, men inget som kan förklara yrseln.
Jag går till sjukgymnast och det känns som inget hjälper. Massören gör allt i hennes makt. Till sist blir det rehabträning på gym. Men inget verkar hjälpa.
Yrseln kommer och går precis som den vill. Världen snurrar i högt tempo när jag kliver av löpbandet på gymmet. Jag kan stå å prata med en kund, åh vips så snurrar det till..... Jätteläskigt.

Min ordinarie läkare, Kalle ringer och har hittat lösningen!
Det är stress......
Vaaaaaa! Jag är fan inte stressad!!
Om jag ville kunde jag boka tid hos honom, så kunde vi diskutera saken.
Sagt och gjort! Det visade sig att mitt TSH värde stigit från 0,9 till 3,5, men det hade inget med saken att göra enligt Kalle! Idag skulle jag säga BULL SHIT! Det är väl klart det har.... Min sköldkörtel förstörs ju och producerar sämre med tiden, och jag behöver högre dos.
Hans förklaring till det högre TSH värdet är att jag skulle missat nåt piller 😱
(Det tar 6-8 veckor för levaxinet att verka så att missa nåt piller skulle inte påverka TSH som är det som visar hur hårt man piskar på sköldkörteln att producera t4 och t3 hormoner. Ju lägre TSH desto mindre piskas sköldkörteln på)

Jag trodde inte på hans teori, men han tyckte att vi skulle höja mitt levaxin till 75 mcg 3dagar/veckan och övriga 50 mcg.
Dock vidhöll han att yrseln va orsakat av stress......

Nu är det bara 10 dagar kvar till julafton 2012, och jag startar med min högre dos levaxin...... Snart kommer livet ta en vändning jag aldrig jag trodde jag skulle få uppleva.......
Följ med mig, jag hade behövt alla händer att hålla i......

Lite mer info om Hashimoto

Med Hashimotos sjukdom börjar sköldkörteln generera antikroppar som börjar attackera sköldkörteln själv. Liksom alla andra autoimmuna sjukdomar börjar en attack av kroppen istället för främmande inkräktare. Det börjar verkligen diffust och kanske inte ens märks på flera år efter att sjukdomen är aktiverad.

Detta är inte en ny sjukdom. Det har funnits i århundraden, men blev erkänd 1912 av en japansk patolog, Hakaru Hashimoto. Han började känna igen symtom och med tiden upptäckte de faktiska skador som den gör av alltför många antikroppar. Antikropparna kan i princip döda sköldkörteln eftersom den angriper sig själv. När sköldkörteln sedan blir nedbruten får man underfunktion av de viktiga hormonerna, vilket kallas hypotyreos.

Originaltext:
With Hashimoto’s disease the thyroid begins to generate excess hormones that begin to attack the thyroid itself and all the other organs of the body. Like all other autoimmune diseases it begins an attack of the body instead of foreign invaders. It starts off really subtle and might not even be noticed for years after the disease is activated.

This is not a new disease. It has been around for centuries but was only recognized as a condition by itself in 1912 by a Japanese pathologist, Hakaru Hashimoto. He began to recognize symptoms that went beyond other conditions and over time discovered the actual damage that it does by excessive hormones. The hormones basically kill the thyroid as it attacks itself. Then it become known as hypothyroidism (underactive thyroid).
Info hämtat på nätet.
Visa fler inlägg