Mitt sista besök någonsin hos sjukgymnast??

När jag var liten bebis blev jag tappad i golvet.... Det sa en naprapat till mig för 16 år sedan. Lite chockartat funderade jag över detta, och samtidigt kände mig ledsen eftersom det orsakat stor smärta i nacken så många år senare.
Kollisionen med bilen för ca 10 år sedan gjorde inte nacken gladare, och smärtorna verkar bestående och kroniska.
 
Då när jag besökte naprapaten för alla dessa år sedan hade jag ganska plötsligt förlorat styrkan i min nacke och smärtorna var overkliga. Även sjukgymnast besöktes där jag fick övningar att stärka nacken.
Stress lydde även orsaken. Ni vet den stressen jag fick då sköldkörteln troligen exploderade ut hormoner pga av ett angrepp, då min Hashimoto troligen bröt ut.
 
Många tankar och funderingar har upptagit mig sedan min diagnos för 5 år sedan. Vad är den egentligen orsaken? Orsaken till min hypotyreos är Hashimoto säger vården, och visst kan även ett högtt tpo-ak vara orsaken. Jag hade 85 i Tpo-ak, samt lätt förhöjt Tg-ak. Dessa värden är idag under nivå för diagnos Hashimoto.
Sen vet jag även att trauma mot nacken kan utlösa sköldkörtelsjukdom, så visst undrar jag om fallet som bebis har med det hela att göra??
Men hade jag verkligen blivit tappad?? Jag frågade min  ena syster som är äldre, och mycket riktigt att jag fallit en lång sträcka innan jag tog mark på ett stengolv.... Gulp. Tårarna brände bakom ögonlocken när hon sa detta.
 
Sedan år 2000 har jag arbetat med att hitta rätt hjälp för att underlätta mina nacksmärtor. Att jag blev påkörd 2003 gjorde inte direkt nacken bättre....
Jag vet att många blivit bra i sin nacke efter en välinställd medicinering för sin hypotyreos, men jag tillhör inte dem tyvärr. Jag är mycket bättre än bara för 5 år sedan, men bara att sova i en "fel" säng utlöser nacksmärtor som kan bidra till huvudvärk och lidande.
Jag är glad att mitt humör sällan påverkas, men ibland rinner det över!
 
Som idag!
Åter igen har jag hamnat hos en sjukgymnast, och idag var mitt andra besök hos henne. Hon kände av mitt motstånd då jag redan besökt säkert 10 sjukgymnaster, olika koropraktorer, naprapater, akupuntur och massörer under dessa 16 år. Jag styrketränar, promenerar, joggar, stresshanterar, arbetat med min kropp och själ i all oändlighet, suttit hos psykologer and you name it!!
 
Vad kunde denna sjukgymnast göra för mirakel... Ni vet man har liksom gett upp innan man börjar.
Jag hade ju hoppats på nån slags röntgen eller något så jag får veta varför jag har ont. Är det kotorna, senorna eller musklerna?
När vi åter igen står å diskuterar hur jag står eller arbetar och ska korrigera små små rörelser blir jag nästan förbannad!
Jag har gjort allt detta!!!! Jag blir helt likgiltig, och hon märker det.
 
När hon frågar mig hur jag upplever detta, så kommer tårarna och jag erkänner att jag orkar inte hålla på att dutta något mer. VAD ÄR DET FÖR ORSAK TILL MIN SMÄRTA!!! Inte kan det väl va dessa små korrigeringar som ska fixa biffen???
 
Svaret är det jag själv listat ut med den idrottsmassör jag behandlats av i 16 år varje månad, Det är nog en kombo av tappet, krocken och mitt yrke.
Så även om jag slutar som frisör kommer min nacke inte bli bra har jag nog listat ut.
 
Tårarna rann och hon undrade hur hon kunde hjälpa mig? Tänk att man som patient ska sitta på lösningarna...
Jag vill bara veta hur det ser ut i nacken och orsaken till smärtorna så att jag kan förstå varför jag behöver förändra tex hur jag står. Kommer dessa små förändringar göra nån nytta?
 
Efter alla år av förändringar så orkar man liksom inte ändra något mer!
Jag sa faktiskt att hon kan nog inte hjälpa mig, och att jag får acceptera min dagliga smärta.
Det blir känslosamt och sorgset när det sjunker in....
 
Den där stackars sjukgymnasten känner av min hopplöshet och försöker verkligen lägga plåster på såren, men misslyckas riktigt ordentligt. Det är verkligen inte hennes fel, men jag skippar nog sjukgymnaster i fortsättningen. Jag har inte lyckats hitta den hjälp jag behöver inom landstinget, så jag fortsätter med min idrottsmassör varje månad.
 
Sjukgymnasten som så gärna ville lösa mina problem föreslog att jag skulle till en kollega till henne, som var typ psykolog. Skulle jag skratta eller gråta.... Sa inte hon att orsaken var troligen tappet, krocken och yrket nyss?? Nu helt plötsligt satt problemet i huvet....
 
Lite nedstämt, men inte förstörd är väl resultatet av mitt sista besök hos sjukgymnast.
Jag kan konstatera att den privata sektorn med egna betalda medel är effektivare och i mitt fall det som fungerat absolut bäst.
 
Jag är glad för alla de dagar när nacken är okej, för helt bra lär den som sagt aldrig bli. De dagar den är dum och elak, får jag bara stå ut! That´s Life.
Ps, sjukgymnaster är säkert bra för dem som det passar! Men efter 10 stycken ger jag upp.
 
Kram
 

Var kom all arsenik ifrån?

Jag avsöndrade höga halter av arsenik, när vi kollade mitt prov på 24 tim urin härom veckan. Klart grubblade jag lite och sökte information på nätet om varifrån man får i sig arseniken, eftersom jag i princip aldrig äter ris, och aldrig heller varit så sugen på ris heller.
 
Arsenik är ju en av tungmetallera och är cancerframkallande. Dock finns den i två olika former - Organisk och oorganisk där den senare är giftigare för oss. I ris hittar vi den oorganiska då den finns i vattnet som riset snabbt suger åt sig.
Man kan även få i sig arsenik vid brytning av malmer, vilket inte berör mig över huvud taget.
Oorganiska arsenikföreningar har använts i medel för tryckimpregnering av trä. Även bearbetning av tryckimpregnerat virke kan ge exponering för arsenik. Andra användningar har varit i legeringsmetaller och som glasråvara. Användningen i träskyddsmedel är sedan 2007 helt borta liksom för råvara till glas. Även vid förbränning av kol kan arsenik spridas.
 
Arsenik finns även i öl, bordsalt, tobaksrök, smog, färgkritor, färg, blekmedel, kosmetika, bekämpningsindustrier, lim med svampdödande medel, tillskott som innehåller alger, dolomit och benmjöl, vin och källvatten.
(källa: Näringsmedicinska uppslagsboken)
I mitt fall är det snarare att jag blivit utsatt för följande;
Färg och blekmedel dagligen i mitt yrke. Nu blir jag ännu tuffare med handskar i mitt Frisöryrke!!
Tror jag hoppar över kosttillskott med alger nu ;-)
Men sen var det det där med vinet.... Kanske den största boven är där ändå!!

Arsenik absorberas via mag-tarm kanalen, lungorna och huden. Ooorganiska och organiska arsenikföreningarna i födan lätt tas upp. Huvuddelen av den oorganiska arsenik som tas upp metyleras i kroppen. Metylerad arsenik utsöndras relativt snabbt med urinen. Drygt 50 % av den arsenik som tillförts med födan har utsöndrats efter en vecka. Fiskarsenik utsöndras ännu snabbare.

När jag läser om den oorgansika arseniken som är det farligare varianten så blir man lite skärrad ändå...
Rankas som 2:a bland tungmetallerna när det gäller dödlighet. Usch, fy!
Den oorganiska heter: arsenit, arsenat, arsenik trioxid. Men var fasiken finns dom då??
Är det dessa man utsatts för så är det 5-10 ggr giftigare än organsik arsenik, lämnar blodet snabbt för att lagras i organ och vävnader (hår, hud, naglar). Lagring i hårsäckar startar ca 15 min efter intag och stannar i flera år!!

Jag tror jag inte bryr mig om att grotta djupare och håller tummarna för att det mesta är organsikt samt att handskar och jod tar hand om problemet ;-)

LÄS OM METYLERING

Jag som har något som kallas för Makrocytos, när mina röda blodkroppar är förstorade betyder oftast att man har B12 och/eller Folsyrabrist. I blodet ser nivåerna bra ut, men har svårt att metyleras på cellnivå. Därför har jag varlt att äta just detta tillskott

METYL B-Komplex från Alpha Plus

 
Nu tar jag även 2 droppar jod varje dag för att hjälpa till med att göra sig av med arsenik. Nånstans tänker jag, tur att det bara var en tungmetall och inte massa sköldkörtelstörande kvicksilver och brom.... Det var ju liksom bara lite cancerframkallande arsenik. He he. Skämt åsido. Man kan ju göra något åt det, så det är ju positivt!
Jod, c vitamin, e vitamin, zink, selen, B12 och Folsyra behövs! Glutaminburken tar jag fram igen, eftersom detta även hjälper. Dags att sluta färga håret... Nä vad trist.
Eftersom både koppar och zink var lågt på cellnivå kommer jag ta extra av detta i ca 4-6 veckor, förutom multivitaminerna/mineraler.
Kalcium och magnesium var lågt, så även detta ökas under en period.
 
Det var skönt att skaffa sig koll, så man inte behöver gissa sig fram.
 
Kram kram
 

Hur gick det utan vitaminer?

Jo då.... Efter 2 veckor utan mina tillskott så såg det riktigt bra ut efter blodprover.
Zinket låg på 13 (12-18 mikromol/L) efter säkert 2 månaders intag av 25 mg per dag.
D-vitaminet var 81 (75-250 nmol/l) med sporadiskt intag under vintern
Ferritinet låg på 95 (10-150 mikrog/L) även här sporadiskt extra intag av tillskott av järn
Alla övriga blodvärden som triglycerider, kolesterol, lever, njurar, sköldkörtel samt HB var toppen.
Tom mitt MCV-värde (Macrocytos, stora röda blodkroppar) som tyder på B12 eller Folsyra brist var perfekt värde på.
 
Jag kände mig strålande och det bekräftar även hur jag mår!
 
Sen har jag även kollat mina könshormoner och kortisol via saliv eftersom jag stöttat binjurarna med Holistics binjure-extrakt Adrena Cortex samt intagit 10 mg DHEA under en period då jag ville få lite fart på mitt testoseron. Det kan dock även ombildas till östrogen, så jag ville ju se hur min kropp valt att använda DHEA.
När mailet kom från bästa Louise Edlund med svaren på mitt kortisol så höll jag på att ramla baklänges... Östrogenet va toppen, progesteronet hade ökat fint med hjälp av smörjning av Progesterall (progesteron behövs som cancerskydd, östrogendominans och som byggsten till kortisolet bland annat), men sen var det kortisolkurvan!!!!!
Louise hade aldrig sett detta, och inte jag heller!!
Den röda texten är från tidigare provtagning juni 2015, och den svarta är den aktuella mätningen....
Kl 12 är kortisolet omätbart HÖGT!!!!! Sen droppar det som det ska, men vad fasiken hände den dagen kl 12???? Jag tog ju inga tillskott den dagen.... Det enda jag minns var att jag slarvade med maten... Men inte ska väl det spela sååå stor roll.
 
Vi blev förbryllade både Louise och jag eftersom jag verkligen inte mår som provet visar, och labbet var så givmilda att jag får ta om provet. Är ytterst nyfiken på vad det salivtestet visar.
 
Gällande min önskan om ökat testosteron och vad det kan innebära, så hade försöket lyckats efter 2 månader med 10 mg DHEA/dag. Jag har slutat för jag kunde komma på mig själv att vara lite bitsk och irriterad, även om fördelar även finns med ökat testosteron.... ;-)
Jag känner mig mer "jävlar anamma", mer kel med maken utan att ha fått skäggstubb på hakan!! Det är en fin balans mellan för mycket och för lite hormoner. Det vet man framförallt med sköldkörtelhormoner hur små doser som kan förändra massor!
 
Nu när jag ändå var utan alla tillskott så passade jag även på att ta 24 timmars urinprov via Health diagnostic and research institute men även blodprov för helblod, serum och på cellnivå.
Till min förvåning visade det sig att mitt MCV efter 4 veckor utan mina B vitaminer hade stigit massor... Så jag dök genast ner i min vitaminburk för att förbättra läget för min stackars blodkroppar!
 
Ni som läst mina inlägg ett år tillbaka vet kanske att jag var hos Pia Bjärevall för ca 1 år sedan och gjorde en kroppscanning, som jag var skeptisk till i onödan. Även dessa tester visar att jag behöver B12 och Kalium.
Jag behöver magnesium eftersom man ser att jag gör av med mer, och det står en söt kommentar om patienten möjligen upplever stress.... Hmm Jag är ju fröken Duracell-kanin! Så idag blev det inhandlat magnesium i citratform från Holistic!
 
Med mitt intag av zink de senaste månaderna så verkar förrådet av koppar avtagit, även om jag även fyllt på via multitillskott. Så det blir till att fylla på även här. Koppar är viktigt för kortisolet bland annat, men även sköldkörteln. Både zink och koppar behövs på cellnivå för omvandlingen av thyroxin.
 
Enligt dessa tester ligger jag inom referens men lite lågt på selen och jod som jag nu även kommer lägga till.
Så min dagsranson kommer nu bli:
B-vitamin komplex
Multivitamin/mineral
200-400 mg magnesium
2-3 mg koppar
200 mcg selen
extra jod
Omega 3
Egen benbuljong med extra gelatin. (se en spännande FB grupp)
 
Det känns bra att man liksom har lite koll på exakt vad som behövs.
Du kan även läsa om hur näring påverkar sköldkörtelhormonerna när jag skriver för HÄLSORAPPORTEN
 
Okej, nu mättes inte bara näringsämnen i tex urinen, utan även tungmetaller och toxiner... Lite läskigt faktiskt. Det blev en lättnadens suck att jag inte hade kvicksilver eller brom som är mycket störande för sköldkörteln, men inte speciellt kul att bli av med. Jag har hört tråkiga historier av dem som har varit kvicksilverförgiftade. Usch!
Men tro nu inte att jag var giftfri.... Det verkar som jag knaprat alla varianter av ris... Jag hade förhöjda värden av arsenik. Känns ju så där, så nu ska jag dyka ner i vad det innebär ;-)
Jag blir inte speciellt skrämd av detta, utan fokuserar på mitt mående.
Jag har mitt liv här och nu och kör på så gott jag kan. Min tacksamhet över att jag har fått så många kunskaper på min resa som sköldkörtelsjuk och att jag har hittat min medicinering och kost. Jag har accepterat min sjukdom och uppskattar mitt liv mycket mer innan jag blev sjuk.
Då tog jag mig själv och min kropp för givet. Idag ser jag varje dag som en gåva, och de bra dagarna är en ren lycka. Man låter nästan religiös, men att bli sjuk har gjort mig friskare och lyckligare!
 
Trevlig helg! Jag återkommer med lite arsenik-snack sen...om jag vågar ;-)
Puss
 
PS du är väl medlem i Sköldkörtelföreningen, där jag och flera underbara kämpar arbetar för att vi alla ska få en bra och individanpassad vård! Ge oss ditt stöd genom medlemskap!
 
 
Visa fler inlägg