Blodsocker och Hashimotos

 Att uppleva lågt blodsocker (förkortar BS längre ner i text) gör att man känner sig kraftlös bland annat, vilket jag upplevt vid några tillfällen.
Nyligen kom jag på att jag kan ju mäta blodsockret när jag kände mig så där hopplöst kraftlös i hela kroppen, och det blev en aha-upplevelse när jag uppmätte 3,4 nmol/L i BS.
Det är inte alls bra med detta låga BS, då man bör ha ett jämnt BS över dagen, 4-6 nmol/L, för att ha energi och ork samt ett gott humör!
 
Vi med Hashimotos behöver vara extra noga med att äta små måltider ofta, framförallt om vi har trötta binjurar.
Här kan jag tyvärr vara lite slarvig, och glömmer bort att äta. Min hjärna kör på medan min kropp protesterar!
 
Även om jag ser till att äta massor med grönsaker, fullvärdiga proteiner och naturliga fetter, så kan det gå alldeles för länge mellan måltiderna. Det gick när jag var yngre, men oj oj vad varningslampan lyser nu och jag inser hur viktigt det är för min hälsa att prioritera mina måltider.
 
En frukost bör betå av fullvärdigt protein, tex ägg och sedan naturligt fett så att man får god hållbar mättnad. Tål man nötter kan man slänga in nån paranöt som är rik på selen, vilket hjälper till att sänka antikroppar bland annat.
Lunchen och middagen är i princip likandan men mycket mer av varierade görnsaker.
Små mellanmål är perfekt att slänga in imellan, tex en näve nötter. (om man nu tål det)
Med denna kost håller man sitt blodsocker jämnt och det avlastar trötta binjurar.
Varje gång vi hoppar över en måltid drar stress-systemet igång och våra binjurar får åter igen arbeta.
Vi behöver vårt kortisol till våra sköldkörtelhormoner, och det är av vikt att progesteronet inte går åt för att kroppen behöver använda allt kolestrerol för att skapa stressskyddet av kortisol.
 
Så för att vi ska kunna ge vår kropp en chans till läkning är det av vikt att vi håller vårt BS stabilt, och inte slarvar som fröken Nadja. Ja, jag ska skärpa mig och idag har jag varit mycket noggrann, vilket lönar sig ganska omgående!
 
 
Men om man nu ändå vill ha sötsaker så kan frukt vara ett bra alternativ eller söta med naturliga sötningsmedel. Tex dadlar eller honung. Honung är ju dessutom fyllt med god näring.
Men som vanligt så ska inte detta överdoseras eftersom kroppen uppfattar fortfarande detta som sött och det påverkar vårt insulin, och dess nivåer även om på ett något vänligare sätt!
 
STEVIA
sägs ju vara naturligt..... Ja visst är grundprodukten från naturen, men vill du läsa mer om detta skulle jag tipsa om Anna Halléns blogginlägg om detta HÄR
 
Men kan stevia påverka oss med sköldkörtelproblem? Kan det störa våra hormoner?
Tydligen finns inte många studier på detta, men man vet att stevia fungerar bra om man har diabetes.
I de 2 studier om stevia och sköldkörtelhormoner har man inte sett någon negativ eller postiv verkan på sköldkörtelhormoner. I alla fall inte på råtter och kycklingar.....
Däremot fick de problem med fertiliteten, och hur stevia skulle påverka oss människor kring detta vet man väl inte men gissar att det kräver en längre användning och stora doser. Så inget överdoserande här heller. Inget i livet är bra i överdos, jo kanske att skratta :-)
 

Om du har Hashimotos, så är det inte allt för ovaligt med en viss dysfunktion i binjurarna, och är viktigt att ta hänsyn till! Trötthet, viktproblem, irritation, humörsvängningar, sänkt immunförsvar och sömnproblem är tecken på binjuretrötthet, även starkt söt/saltsug och ljud/ljuskänslighet är kopplat till trötta binjurar, Det som kan förvärra redan slita binjurar är stress, för liten återhämtning, inflammation, sömnbrist och blodsockerobalanser, särskilt hypoglykemi
HYPOGLYKEMI ( läs mer om sköldkörtel/hypoglykemi i länken)

Stevia kan sänka blodsockret, och det kan ju leda till värre problem om du redan har svårt att balansera ditt blodsocker, som kanske varierar med höga värden och sedan sjunker lite väl lågt, precis som det gjort för mig. Jag lovar att man känner sig rätt utmattad!
Inga studier verkar vara gjorda på dem med hypoglykemi, lågt blodtryck eller Addison och stevia, men det finns rapporter (USA) där individer fått för lågt BS och försvagat binjurarna., i samband med ovan hälsotillstånd.

Så vid lågt blodtryck skulle jag även undvika stevia.

Men som med allt annat så är vi alla olika individer och reagerar olika, där stevia kan hjälpa någon till viktnedgång, förbättra diabetes, sänka BS, sänka högt blodtryck.
Stevia har tydligen även visat sig kunna vara antiinflammatoriskt samt stärka immunförsvaret. Borrelia verkar inte heller vara så förstjust i just stevia....
Stevia verkar definitivt vara ett bättre alternativ till socker!

Men om du är sliten och slutkörd med påverkade ojämna nivåer av vårt stresskydd kortisol skulle jag tänka till en gång till innan jag  väljer stevia som sötning.Detsamma om du lider av lågt BS eller lågt blodtryck, eller om du försöker bli gravid!

Va rädd om dig!

Nadja Öström

 

Reverse T3

Skriv inläggstext 

Sitter och jobbar med utbildningsmatrialet till min dag om sköldkörtelhälsa på Louise Edlunds Hormonterapeututbildning.


Det här med sköldkörtelhälsa är komplext men jag vet idag att för lite återhämtning från stress, orostankar, hård träning men även Näringsbrister och inflammation kan ställa till det för vår sköldkörtelfunktion.

Innan man drabbas av Hashimotos tror jag att systemet är överbelastat av olika saker där brist på återhämtning är en stor orsak till insjuknande.
Hashimotos är ärftligt och finns det någon i din släkt som har detta skulle jag fundera en sväng över hur det ser ut med just återhämtningen och stress/pressens nivå i livet, för att slippa gå sönder där immunförsvaret egentligen reagerar korrekt.
Men vid för hög belastning börjar börjar våra soldater i immunförsvaret tro att vår egen vävnad är ett hot!

Kanske har du problem med din hypotyreos behandling eller det syns inte tydligt i blodprov att din sköldkörtel vajar, men du har typiska symtom.

Kanske bildar din kropp Reverserad T3...

Reverserad T3 bildas med dejodinas D3 (ett enzym) från T4 hormonet.
T3 är det aktiva hormonet som dockar in i cellen för att skapa livsenergi, medans reverserad T3 är spegelvänd och lägger sig som en propp.
Så även om det finns T3 tillgängligt i blodet, så blockerar RT3 intädet till energicentrumet.

Vid stress, oro, överträning, näringsbrister, sjukdom tex är det inte ovanligt att mer RT3 bildas för att skydda oss.
Kortisol ökar även för att skydda oss, men ökar då även RT3.

Sedan finns det även en genaktivitet som ökar dejodinasen D3, som då i sin tur omvandlar mer T4 till RT3 än vad som är normalt. Denna defekt kan ge diabetes typ 2 tex.

Enligt Dr Helena Rooth Svensson så är det upp mot 30% av befolkningen som har denna gendefekt 🤔

I Sverige slutade man mäta RT3, och jag gissar att man anser att det är av obetydlighet eller kanske ovanligt.
Men jag tror fler som inte mår bra på levaxin och fler som inte får diagnos skulle detta vara av avgörande.
Medicin med aktivt T3 skulle då kunna förbättra hälsan avsevärt!

Så ta reda på hur du har det med vila och god härlig återhämtning. Hur ser balansen ut?
Det finns terapeuter som erbjuder tester för detta, men kostar en liten slant dock. Men kanske kan det vara värt det!

Ha en fin avkopplande påsk.🐣
Va rädd om dig
/Nadja 

Går det att bli av med medicinen?

Det är ju något som varit mitt mål, att få min sköldkörtel att läka så att jag inte behöver ersätta hormonerna med medicin.

Hade jag haft min kunskap när jag fick min diagnos 2010 hade jag aldrig börjat med levaxin.....
Men om jag haft all kunskap då kanske jag heller inte blivit sjuk och fått påbörja den häftiga resa jag varit med om.

Tänk så mycket jag lärt mig och tänk så mycket positivt det tillfört i mitt liv!
Jag är nog mer välmående idag än innan jag blev sjuk, även om jag måste ersätta min hormoner, och jag är evigt tacksam för att grisar och kör kan hjälpa mig att få fortsätta leva ❤

Levaxinet som är syntetiskt vägrade fungera i min kropp, och även om liothyronin funkade mycket bättre så insåg jag vikten av att ha tillräckligt med lagringshormonet T4, som faktiskt har en del viktiga funktioner i kroppen, vilket kan läsas i mitt förra inlägg.

De senaste 7 åren har min erfarenhet och kunskapsbank fått min hjärna att lägga ihop ett mönster och när jag läser Pharmasist Izabella Wentz senaste inlägg så slår det mig att jag tänker jävligt rätt. Hon ger mig bekräftelse och svar på mina funderingar! 

Är det möjligt att sluta med Sköldkörtelmedicin  eller återfå sköldkörtelfunktion utan att ta mediciner när du har Hashimotos? Ja, det är något jag funderat på..... och ja det är möjligt eftersom bevisligen har detta hänt människor. Men jag söker ännu efter vad som får mig att läka. Eller kanske är min sköldkörtel inte alls sugen på att läka. Dock mår jag så bra med den medicinering jag har och är helt okej med att behöva ersätta de hormoner som min sköldkörtel har svårt att producera 😉 

De flesta läkare och endokrinologer kommer att säga att i Hashimotos är oåterkallelig och slutar med fullständiga cellskador i sköldkörteln, vilket leder till en livslång medicinering med sköldkörtelhormon.

Detta är dock inte alltid sant! En studie rapporterade att sköldkörtelfunktionen spontant kom tillbaka i 20% av patienterna med Hashimotos. Dessa personer kommer att återgå till normal sköldkörtelfunktion, även efter att ha tagit sköldkörtelhormon ersättning i många år och kan trappa ur sin medicinering. (Alltid i nära kontakt med läkare)

Studier visar att när den autoimmuna attacken upphör, har den skadade sköldkörtelns förmåga att återhämta sig. Ett ultraljud skulle kunna visa detta.

I vissa fall skulle man kunna uppleva att man får symtom på överproduktion av skk-hormon där man sakta får trappa ner medicinen. Jag har vid flera tillfällen upplevt detta och trappat ner, tyvärr har blodprov visat att jag ännu haft för lågt T3 och jag avbryter nedtrappningen.

Jag har då alltid kontrollerat med blodprov, puls och kroppstemperatur. Men det kan vara så att min kropp är så inställd på att få dessa hormonert tillförda och man kan bli fången av detta "beroende" vilket gör det svårare att klara sig utan medicinen.

I alla mina strävanden och livsstilsförändringar har mina tpo antikroppar sjunkit till 23 samt Tg-ak har försvunnit helt, och jag har inte längre ett angrepp på sköldkörteln. Vid diagnos hade jag normal funktion om ett tag på 5.2 men endast 85 i tpo-ak. Tänk om jag visste om allt jag kunde gjort redan då.... kanske hade jag inte blivit "beroende" av Sköldkörtelmedicin och sköldkörteln kunde fått läka!

Men jag tänker inte vara bitter, utan är enormt lycklig för all den kunskap jag fått på vägen. Kanske kan jag hjälpa någon annan?!

Vården skulle egentligen kunna erbjuda ultraljud för att se om sköldkörteln börjat läka eller om det finns frisk vävnad kvar. Tydligen kan man även provocera sköldkörteln med TRH (Tyreoidea frisläppande hormon) för att se om skk vill starta produktionen av T4 och T3. Så det finns sätt att kolla om livsstilsförändringar ger läkning, mer än bara ett blodprov för att se sänkta nivåer av det autoimmuna. Men tyvärr tror jag vårdens resurser inte tillåter detta. De anser ju att levaxin ska räcka.... 😠 

Man vet idag fler människor som återfått sköldkörtelfunktion och blivit medicinfria, så det är inte omöjligt! Men precis som Izabella Wentz anser jag att det är ytterst viktigt att få en väl fungerande medicinering för att orka göra livsstilsförändringar. Utan energin från dessa livsviktiga hormoner är det svårt att kunna ge fokus, för att sedan ha en handlingsplan att börja med förändringar. Det kan ta lång tid. Jag vet själv hur tufft det var med alla förändringar och jag har hopplöst gråtit vid många tillfällen. Särskilt då när jag insåg att jag behövde testa autoimmun kost.... som jag grät. Det kändes så hopplöst och orättvist.

Men jag gjorde det, i 3 veckor. Men för mig har kosten inte varit avgörande. Nästa steg efter allt annat jag gjort är att kontrollera tungmetallbelastning. Men jag drar mig för det för egentligen vill jag inte veta....😲

Med åtgärder som optimerad medicinering, kostomläggning, ta bort störande ämnen som fluor, parabener, ftalater odyl, ta hand om näringsbrister och ev toxiska belastningar, få ner inflammatoriska processer i kroppen samt jobba för återhämtning och känsla av trygghet så ger man kroppen möjlighet att läka och återfå energi och livsglädje.

Lätt? Kanske inte. Men det är värt det. Med dessa åtgärder kommer du att känna dig betydligt bättre, och i många fall, kanske du kan minska eller eliminera angrepp på sköldkörteln. Detta kan mätas objektivt av sköldkörtel- antikroppar. Du bör se dem att minska till under 100. Ju lägre desto bättre, men under 100 kU / L verkar vara ett bra antal där det finns mer läkning  än skada händer.

Om attacken inte är helt elimineras, kommer du också att behöva följa avancerade protokoll som rensning av infektioner, toxiner och traumatisk stress, tills den autoimmuna attacken är helt upp.

Först då, när man inte längre har sköldkörtel- antikroppar och kroppen läker snabbare än den förstör själv skulle jag börja fundera på att sänka medicinering, vilket jag själv sakta provar och alltid har koll på mina blodvärden. Viktigt är att ha läkare som övervakar.

Om man uppvisar pressat TSH och hår hjärtklappning kommer en läkare lättare vara villig att hjälpa dig trappa ner medicinen. Medicinen ska aldrig tas bort helt abrupt, utan succesivt trappas ner.

Förutsättningar som talar för en sänkning av mediciner efter orsaksåtgärder kan vara;

  • En yngre ålder (barn verkar regenerera tyreoideavävnad snabbare, liksom yngre personer)
  • Diagnos under subklinisk tillstånd, dvs börjar livsstilsförändringar förr än senare
  • En kort duration av sjukdomen / tagit sköldkörtelhormoner

Bra åtgärder kan vara att avstå gluten som orsakar inflammationer och irritarion i tarmen, mycket vila och återhämtning, se till att näringen är ootimal speciellt vitamin D och selen samt järnlager. Om det finns toxiska belastningar kan även det behöva ses över. Det kan nämligen ge mineralobalanser och inflammationer som gör det svårare att avgifta sig. Även infektioner blir man extra känslig för när kroppens immunförsvar går ner vid stress, toxisk belastning och inflammationer.

För att öka läkning av sköldkörtelvävnad har det visat sig att laser hjälper. Något jag själv även testat nyligen. Dock skulle jag behöva göra det mer ihållande. Jag blev nästan glad när jag fick skyhög puls efter 4 tillfällen med läser och fick minska hormonernas intag, men efter blodprov låg t4 på 14 och t3 på 2.3. 

Jag kommer fortsätta med laser så småningom och se vad som händer.. Det finns så mycket vi kan göra själva istället för förlita sig på endast Levaxin och TSH!!

Hoppas jag kan inspirera dig att påbörja din resa ❤ Izabella Wentz har gett mig hopp och tro på att det går, med eller utan Sköldkörtelmedicin. Man kan må suveränt! Jag mår så mycket bättre men söker vidare för min och din skull 🌞

Ha en underbar glutenfri och solig dag. Nadja 

Målning av S.Edlund Art 

Visa fler inlägg