Intervjuad av tidningen Dagens ETC

För att denna sjukdom som drabbat fler än de med åldersdiabetes så behöver vi media, och jag har nu som ordförande i Sköldkörtelföreningen blivit intervjuad, samt en av våra medlemmar. Ju fler reportage ju större medvetande. Och snart ska vi träffa Socialdepartementet för att upplysa dem om de stora okunskaper som tyvärr finns inom detta område. Faktiskt en katastrof som  mycket få känner till....
 

Tusentals kvinnor lider i det tysta

440 000 patienter, främst kvinnor, är drabbade av underproduktion av sköldkörtelhormon, vilket leder till trötthet, depression, led- och muskelvärk. Vetenskaplig forskning visar att många patienter inte hjälps fullt ut av standardläkemedlet Levaxin – ändå vägrar många läkare skriva ut tillläggshormoner. – Det är en kunskapsfråga, därför vill vi ha nationella riktlinjer, säger Nadja Öström, ordförande för Sköldkörtelföreningen.

Läs hela artikeln här

 

"Jag upplever att ingen lyssnar"

Jaana Dahl drabbas till följd av sin sköldkörtelsjukdom av extrem trötthet och orkar i perioder inte med något annat än att sköta sitt arbete, inte ens barnen. Men läkaren på vårdcentralen tar inte hennes symptom på allvar. – Vi upplevs som gnällkärringar som springer på vårdcentralen för ofta, säger hon.

Läs artikeln här

Bilder från ETC och relaterade till artiklarna.

Allergi?

Då fortsätter min allergi-utredning som är så otroligt grundligt, och tänk om sköldkörtelsjukdom kunde göras lika grundlig..... Som jag önskar att det skulle vara så.
Jag har blivit mycket väl omhändertagen och många timmar har lagts ner på att undersöka om jag har allergi, och då troligen något ämne i min närhet. Frisöryrket är ju tyvärr fullt av kemikalier. Jag har träffat 4 olika läkare som är specialister på yrkesallergi,som alla varit mycket lyhörda och tillmötesgående, flera sköterskor och tom en kurator.
 
Alla de bekymmer jag haft med medicinering för sköldkörteln skulle ha sköts av en läkare på vårdcentralen som inte hade fullständiga kunskaper om sjukdomen, och var både oförskämd och talade osanning. Remissen till specialist blev nekad och SSRI den enda lösningen. Helt galet att det är så!
Men jag känner min kropp bättre än så, och har avverkat 6-7 läkare innan jag hittat någon som hjälpte mig. Plånboken är tom men jag mår bra!!
 
För någon dag sedan blev jag alltså tejpad med säkert 100 ämnen på ryggen. Såg ju inte riktigt klokt ut, men dagen flöt på och jag kände inget mer än att tejpen stramade ibland. Men när det var dags att sova var det oerhört obekvämt och jag vaknade hela tiden av en oro i kroppen. Tejpen skulle sitta i 48 timmar så natt två var ju lika spännande och jag vaknade med jorden huvudvärk som vägrade släppa under hela dagen. Jag kände mig nästan sjuk, och fick lägga mig på eftermiddagen för att sova en timme.
 
Kroppen reagerar nog på allt som huden nu fått absorbera, och jag tycker lite synd om kroppen. Tejpen är borta och huvudvärken försvann efter vilan. Idag ska en läkare tolka resultatet på ryggen, och jag har uppmärksammat en prick som kliar och är röd och skrovlig...... Undrar just vad det är för ämne... Annars känns det som det ändå gick bra och inga stora reaktioner!
Ha en fin dag!
 

Är det mitt fel?

 Under de senaste åren då jag förstått att kosten och livsstilen påverkar hur vi mår men även skapandet av sjukdom.
Idag vet jag och praktiserar så gott det går att äta som människan är skapt att äta, samt försöker på riktigt hitta en skön nivå i livet. Ett problem jag ännu har är att förstå min nivå i vad jag tar på mig..... 😱
 
De senaste 2 åren har tankarna tyvärr varit negativa mot mig själv, och det skapar absolut ingen hälsa! Men jag har hela tiden trott och tänkt att det är min livsstil och kost som orsakat min autoimmuna sjukdom, och jag har satsat allt på att bli frisk. Två gånger har jag även hoppfullt försökt sluta med medicinerna. Tyvärr var resultatet nerslående och jag fortsatte att piska mig och hitta fel i mitt sätt.
 
När jag lyssnade på en föreläsning med Helle Sydendal, grät jag när hon sa att det är inte vårt eget fel. Jag hade piskat och anklagat mig själv så hårt. Det var befriande, men det skulle ta ett halvår till och ett nytt försök att sänka medicinen innan det på riktigt sjönk in i mitt medvetande.
 
JAG ÄR SJUK, men jag kan må bra med hjälp av mediciner, och jag kan ge mig minskat risk för fler autoimmuna sjukdomar med min kost och livsstilsförändring!
 
Jag är mycket glad över de kunskaper jag förvärvat i mitt sökande av orsak. många symtom som många upplever kan man på riktigt avhjälpa med livsstilsförändringar. Jag har själv inte märkt jätteförändringar pga tex koständringen för snart 3 år sedan. Dock gick jag ner de kilon jag fick när jag började med levaxinet.
 
Min erfarenhet är att rätt medicin i anpassad dos är det som får mig att må bäst. Där känner jag största skillnaden.
Med vården har jag bråkat i många år och det är fortfarande svårt att få till min licens för Nature thyroid som måste skrivas varje år och godkännas av Läkemedelsverket..... Trots att jag har livslång brist på sköldkörtelhormon.
Nature thyroid får min hälsa åter och livsstil och koständringar gynnar fortsatt hälsa.
 
Idag läste jag om en ny upptäckt gjord av forskare i Norge, som faktiskt fick mig att liksom släppa sista taget om att det ör bara mitt fel.
Det kan vara en mutation som är en vanlig orsak till min sjukdom, och som ärvs.
 
"Forskare vid Haukeland Universitetssjukhus och Universitetet i Bergen har funnit att en rad mutationer i genen autoimmuna regulator (AIRE) gav upphov till de vanligaste formerna av autoimmunitet som låg sköldkörtel (hypotyreos), autoimmun inflammation med vitamin B12-brist och ojämn pigmenttap huden (vitiligo)."
 
 
vi är fler i släkten som har autoimmun sköldkörtel, B12 brist. Dock inte utvecklad vitiligo, men tendens.... Kanske bär vår släkt på den genen/mutationen?
 
 
Visa fler inlägg