Min själ gråter....

 
 
 
.... När jag inser hur illa det ser ut i verkligheten!
 
Min telefon ringer och en kvinna i andra änden frågar om jag utför skönhetsbehandlingar? Lite förvirrat svarade jag att njae, nej jag är frisör och kostrådgivare varvid hon undrade vad man kunde göra åt kraftigt håravfall.
 
Visst det handlar om näringsbrister, men när hon fortsätter att beskriva sina symtom förstår jag att hennes hormoner är ur balans, och jag ställer frågan om hon kollat sin sköldkörtel.
 
Jo, då. Allt ser bra ut enligt endokrinologen som hon går hos, eftersom hon har andra hormonella störningar på hypofysen.
Jag ställer frågor kring detta och rabblar upp symtom på kortisolbrist, samt typiska Sköldkörtelproblem.....
 
När denna kvinna berättar hur hon har det vill bara tårarna rinna och ilskan över hennes endokrinolog som ändå är sk specialist, inte fattar det jag fattar.... Signalen från hypofys till sköldkörtel och binjure verkar ju vara trasig. Har denna endo-läkare inte hört talas om HPA-axeln där hypofys, sköldkörteln och binjurar samarbetar.
 
Kvinnan har varit utomlands för att söka vad felet är, och i Sverige har man konstaterat tumör på hypofys som bland annat orsakar högt prolaktin. Mycket mer än prolaktinsänkande preparat ges inte, och detta hjälper inte.
 
Vi ska höras igen när hon fått ut provsvar. Kanske hittar vi svaret där.... men hur kommer det sig att en specialist inte verkar fatta??
För mig är det nästan solklart när hon berättar sin historia och symtom. Håret faller av i en skrämmande takt, och samtalet till mig är i desperation.
 
Helvete! Varför ska vi kvinnor lida så?? Nä, det sitter verkligen inte i huvet!
 
Jag ringer till författaren  som skrivit "sköldkörteln  och Mitokindrierna" för att rådfråga samtidigt som jag frågar om det är på riktigt att en endokrinolog som ska vara expert på detta, faktiskt inte kan förstå detta. Ja, säger hon. Det kan faktiskt vara så....
 
Åter igen får jag det bekräftat som jag dagligen får bevis för.
Vi lämnas obehandlade eller omedicinerade eller felmedicinerade pga av okunskaper, stolthet och myndighetsbeslut.
 
Snart har tårarna torkat ut av alla de historier av misshandel många utsätts för pga av okunskaper.
Var är all forskning? Vi är många med kunskaper kring detta men myndigheter skyddar sig bakom trista och omoderna paragrafer medan människor förlorar år av sina liv.
 
När mina tårar är slut spricker jag i ilska! Detta är så fel och får ej fortgå. Jag har hört för många historier om människors öden, och jag har hört för många läkares dumma argument om att symtomen inte beror på sköldkörteln och det beror på stress och depp.
 
Sluta upp med härskartekniken och lyssna och lär. Jag har lärt mig ödmjukhet för andra människor och det är viktigt.
Det sitter inte i huvet och vi kvinnor är varken gnälliga eller hormonstinna! Vi har gått sönder mycket tack vare att vi är starka och tål mer än vad vi behöver!
 
Om min dotter eller son bli drabbad ska dom aldrig behöva bråka som jag. Mitt uppdrag är att förändra.
 
Hoppas jag lyckas ❤️
 
 
 
 
 

Vi är inte ensamma

Jag har just det mest tragiska och ledsamma brev om den vanvård som erbjuds när sköldkörtelproblematiken inte kan lösas eller kluras ut av våra sk specialister. Att vara ung förlora så många år av sitt liv. Att bli ifrågasatt och lägga skulden på psyket.
 
Detta är allt för vanligt, och mina tårar rinner när jag läser att hennes ögonskada orsakat att hon inte längre får ha sitt körkort....
 
"I mitt fall har bristfällig behandling och utebliven behandling tagit fem av mina bästa år och gett mig fysiska men för livet. Mina synfältsdefekter har gjort att jag har förlorat mitt körkort, och jag kommer hela mitt vuxna liv att vara beroende av andra människors välvilja. Jag har försummat min familj, gjort dåligt ifrån mig på jobbet under flera års tid, tappat sociala kontakter, fått permanenta synnervskador, blivit opererad två gånger och haft tuffa konflikter med både familj, arbetsgivare och sjukvården. Jag har överlevt tack vare tanken på mina barns framtid, och min kloka och förstående man som orkat lyssna och bry sig om i varje situation."
 
Läs hela hennes historia här, och om den IVO anmälan hon lämnat med ett uselt svar.
Jag håller mina tummar och skickar en varm kram till denna unga kvinna som får kämpa så hårt!
 
I morse när jag blickade på facebook, får jag se mig själv taggad i en kommentar och när jag ser vad det gäller blev jag alldeles stum. Den nitiska läkaren Mats Reimer har hittat Sköldkörtelföreningens FB sida och går till attack, lite sådär under bältet. Dock ramlar det snabbt in massvis med kommentarer, som är kritiska till Mats blogginlägg. Med all rätt.
 
Han ställer en ytterst relevant fråga:
"Vad gör vi läkare för fel när patienter väljer att lita på okända individer på sociala medier?"
Vi patienter vet svaret.
 
Dock tror jag personligen inte att det är de enskilda läkarnas fel, utan snarare systemet som måste uppdateras.
I vilken forskning ser vi att levaxinet är fullgott för att gör oss friska?
Var är den jämlika vården?
Varför får vi inte träffa specialister?
 
Mats skriver, det jag uppfattar många läkare anser; att hypotyreos är en lätt sjukdom att behandla. Det vet vi patienter att så är det troligen inte. Vad gör vi åt alla obalanser med näringen?
Låga värden av B12, järn och D vitamin är väl överrepresenterade av oss.
 
Fast det som bekymrar mig, är varför togs alla kommentarer till hans blogginlägg bort? Här är svaret jag får när jag mailar redaktionen:
Hej!
Det var tyvärr så att alltför många av de kommentarer som kom in bröt mot kommentatorsreglerna som säger att den bara

"vänder sig till yrkesverksamma inom sjukvården och vår kommentarfunktion är endast avsedd för personer som i sin yrkesroll vill tillföra synpunkter och ny kunskap i ämnet".
Jag gick in som moderator och påpekade detta, men det hjälpte inte.
Därför valde redaktionen att tillfälligt stänga av kommentatorsfältet. Alla kommentarer är inte borttagna, men de kan tyvärr inte ses just nu på grund av en teknisk bugg i systemet. Vi hoppas kunna åtgärda det senare så att de publicerade kommentarerna kommer tillbaka.
mvh
Elin Roslyng, webbredaktör/reporter Dagens Medicin
 
Jag vet inte riktigt om detta är sanningen.... bugg.....hmmm. Detta har dom ännu inte löst iaf.
Dessutom har det tidigare varit fritt fram för människor utanför vården att lägga kommentarer.
 
Kan det vara så att de blev överhopade med svidande kritik, som man helt enkelt valde att sudda.... Trist att hans rader får ligga kvar dock. För vem ska hjälpa de som inte mår bra, när vården ger upp?
 
Hur som helst, Mats Reimer ger sig på det mesta och verkar utge sig som nån expert.
Kanske skulle han uppdatera sig gällande sköldkörtelsjukdom innan han börjar boxas under bältet, man kan börja med att läsa in sig på senare års forskning och låta de rutiner som många läkare följer idag lämna företräde för nyare kunskaper.
Och, ja jag håller med om att detta att patienter vänder sig till sociala medier för hjälp är ett problem. Men var är då våra experter?
 
I en perfekt värld skulle vi alla få träffa experter som vet hur obalanserna behandlas, och att vi alla ses som de individer vi är.

❤️ Behöver T3

Att hamna i denna röra av symtom tror jag få läkare förstår. De förstår inte att Hashimoto faktist är en mycket större bov än va de meddelar oss.
De rycker på axlarna och bara konstaterar att vi har en kronisk inflammation som sakta förstör vår sköldkörtel, och det finns inget vi kan göra åt detta.
 
De har fel. Det går att göra något, eftersom det handlar om en tarm som gått sönder.
Tarmslemhinnans barriär som ser till att inget ovälkommet hamnar i blodbanan har gått sönder, och kan ha gjort det av många olika anledningar. Tex långvarig stress, för mycket socker, matintolletanser, gluten mm
 
När barriären är sabbad med orsak av inflammationer släpps för stora molekyler, virus och bakterier ut i blodbanan och immunförsvaret löper amok! Om något liknar tex TPO enzymet eller Tyreoglobulin proteinet i vår sköldkörtel fortsätter angreppet mot sköldkörtelns vävnader! Till sist kan tex TPO inte göra sitt jobb och vi får inte tillräckligt med hormoner.
 
Då får vi värre symtom och T4 medicinering (levaxin) sätts in som ersättning för vad som saknas.
 
Men vad händer med den trasiga tarmbarriären?
När detta aldrig åtgärdas forsätter inflammationerna och hjärnan blir inflammerad och giftiga bakterier slipper in i vårt system och skapar obalanser och obehagliga symtom.
 Vi får näringsbrister som gör att sköldkörtelhormonerna inte fungerar korrekt i kroppen.
 
Förutom ökad risk för fler autoimmuna sjukdomar när tarmslemhinnan är trasig så orsakar näringsbrister att vi inte kan omvandla T4 till det verksamma T3.
tex järnbrist, magnesiumbrist och zinkbrist som är överrepresenterat hos oss med Hashimoto gör att T4 inte omvandlas till det aktiva hormonet.
 
Kortisol i rätt mängd är sen nödvändigt för att cellerna ska få tillgång till T3. Men även vissa enzymer.
 
När kroppen saknar rätt beståndsdelar för att bygga enzymer och proteiner blir det som ett dominospel och T4 medicineringen blir bara kaos i kroppen. Det är det våra kära läkare missat.... Levaxin är nog en bra idé egentligen, men det hänger på att resten fungerar.
 
upp till 97% av de med hypotyreos är orsakat av Hashimoto, så är levaxin det enda vi behöver!?
 
Nä vi behöver se över vår kost, läka vår tarm, minska stressen och anpassa oss efter vad vår kropp behöver, vilket inte är så lätt i vårt moderna samhälle!
 
Visste du att vårt hjärta är beroende av T3, visste du att serotonin som är ångestdkyddande är beroende av T3?
Så behöver vi hjärtmedicin eller SSRI? Eller "bara" rätt medicin med tillgängligt T3, och rätt levnadsförhållanden?
 
En läkare påstod att jag hade ett "känsligt" hjärta bara, när jag menade att hjärtat bara va ojämnt och obehagligt med levaxin.
Hon menade att jag bara behövde betablockerare och SSRI med mitt levaxin.
 
Min ångest, Depp och sömn skulle botas med SSRI och inte T3 medicineringen som tidigare fungerat utmärkt..... Hon vägrade lyssna och skriva ut det som fick mig att må bra- Liothyronin. Hon påstod att jag utsatte mig för fara med lågt TSH och att jag skulle få hjärtflimmer!
 
så länge t3 ligger inom referens, så finns absolut ingen risk för detta, och hon är tyvärr lika illa insatt som många andra läkare som saknar kunskap och blir livrädda för pressat TSH.
De vet tyvärr inte att en undermedicinering och för lite T3 skadar hjärtat!!
 
med för lågt ferritin eller för höga eller låga värden av kortisol kan hjärtat bråka, likaså med för höga/låga värden av T3. Balans är viktigt!
 
stress och för hård träning orsakar även att kroppen bildar inaktivt T3 (reverserad T3) och gör att vi får mindre mängd tillgängliga aktiva hormoner.
 
Så det är klurigare än vad många tror att drabbas av underfunktion i sköldkörteln. Tänk om bara våra läkare och myndigheter skulle erkänna det, då skulle vården kanske skulle förändras och forska mer på området!
 
va rädd om ditt ❤️
Ät bra, återhämta dig, träna lagom, älska mycket och skit i negativ stress
 
kram 
Visa fler inlägg