Immunförsvaret!

Jag fortsätter att dela med mig kring mina kunskaper från den utbildning jag nu är på väg att avsluta, som handlar om immunförsvaret och inflammation. Denna utbildning har jag nu ett sista avsnitt på innan jag är klar. Så spännande att lära sig detta, även om vi endast skrapar på ytan av vårt häftiga och intelligenta immunförsvar.
 
IMMUNFÖRSVARET

Varje sekund och varje dag har vi angripare som vill ta sig an vår kropp som värdar. För att inte detta ska ta död på oss har vi till att börja med ett första försvar genom vårt största organ, huden. Men även saliv, tårar, saltsyra, flimmerhår, slemhinnor tillhör vårt mekaniska och kemiska försvar. Sedan kan även epitelceller i tarm och urinvägar bilda antibakteriell effekt.

Vår kropp har utvecklat en otroligt komplex armé av vakter, soldater, vapenfabriker och skvallerbyttor (eller ja, kommunikatörer)
Om nu patogen (ex bakterier, virus, cancer, skadade celler som kan göra oss sjuka) eller mikroorganismer (små levande varelser som bakterier och parasiter) kan smita förbi vår första försvarslinje, dyker vårt snabba medfödda (ospecifika) immunförsvar upp med sina väktare, de storätande makrofagerna, som fagocyterar (äter upp) de hot den känner igen.

Har vi drabbats av än mer envisa angripare vid en infektion, som lyckas lura storätarna så skickas kommunikatörerna cytokiner ut för att starta en inflammation och ropa på mer hjälp. Dentriter som simmar i blodet, kallas in som kopierar dessa angripare, för att sedan tas sig till vårt lymfsystem och in till lymfnoderna där våra upptränade soldater T och B celler har bosatt sig. (25 miljarder i varje lymfnod!)
Våra lymfocyter (T och B celler) bildas i benmärgen och en del i mjälten och har varit på träningsläger i brässen (thymus), där både kroppsegna ämnen och fienden visats upp, så att de kan känna igen vad de ska agera mot.  Dentriterna visar upp sin kopia av angriparen, för att se om någon av T-lymfocyterna möjligen känner igen hotet. Blir det ”bingo” så skickas massor med T-lymfocyter ut i blodet för att eliminera hotet samt minnas hotet, ifall det dyker upp igen. T-lymfocyter kan attackera och eliminera, identifiera och minnas, och är bra på tex virus och cancerceller.
Skulle T-soldaterna misslyckas i sin kamp, skvallrar de till cytokinerna, och dessa signalmolekyler skvallrar till immunförsvaret samtidigt som de ger oss trötthet, håglöshet och ja helt enkelt den där känslan när man blir sjuk. En av våra många cytokiner är Il-6, som smiter iväg  till levern och bildar CRP som i sin tur bildar opsonis som kan klibba fast på antigener och göra dessa mumsiga för våra storätare makrofager. Kroppen behöver nu vila extra mycket när ytterligare soldater från B cellerna behöver agera. Immunförsvaret kräver mycket energi!

Våra patogen och mikrober har alltid som en slags antenn på sig, som kan liknas vid en nyckel att ta sig in i våra celler. De kallas antigen. Dessa antigener kan B celler (B-lymfocyt) klistra fast på, så att nyckeln inte passar längre, förstöra antigener eller fästa en varningsflagg på, så att makrofagerna förstår att dessa kan ätas upp. B celler är dem som bildar antikroppar för att minnas, och kan då snabbt agera om hotet dyker upp igen. B-cellerna läser av antigenen, bygger antikroppar som klistras fast på, så att nyckeln inte passar längre, förstöra antigener eller fästa en varningsflagg på, så att makrofagerna förstår att dessa kan ätas upp.
Har vi en ny inkräktare är det specifika immunförsvaret långsamt och vi blir sjuka några dagar. Så snart immunförsvaret kan minnas en inkräktare agerar det snabbare, och vi kanske inte ens märker av att angriparen åter igen vill inta vår härliga kroppsliga värd-miljö.
Våra T-celler ser även till att lugna ner immunförsvaret och att vi kan läka när angriparna förlorat kampen mot vår armé.

 

Leukocyter
Leukocyter är våra vita blodkroppar som tillhör vårt immunförsvar. Till dessa hör makrofager, dentriter, mastceller, T och B celler.
Vårt medfödda, snabba immunförsvar ropar alltså på hjälp av vårt specifika immunförsvar (T och B celler)  när de inte klarar uppgiften. Men även det specifika immunförsvaret får hjälp av det medfödda då våra makrofager fagocyterar (käkar upp) tex de antigen med varningsflaggan på sig. En inflammation är startskottet för att aktivera immunförsvaret, och är en respons på infektion eller vävnadsskada. Även skadade celler på grund av gifter eller syrebrist triggar inflammation.

För att vi ska hålla vårt immunförsvar uppdaterat behöver det också träna var dag
Vårt specifika immunförsvar behöver träna var dag för att lära sig om nya hot. I tex tjocktarmen har vi ca 2 kilo bakterier där majoriteten bör vara goda och bosatta, och där minoriteten består av lite ondare bakterier. Dessa behöver vårt specifika immunförsvar för att hålla sig vältränad inför kommande hot. Om vi inte utsätter oss dagligen för lite skräp, och kanske håller en allt för hög renlighet har vårt komplexa försvarssystem inget att träna på, och blir då allt svagare. Barn utvecklar sitt immunförsvar genom att utsättas för virus och bakterier dagligen. Att vara sjuk flera gånger per år som barn är helt normalt, då deras immunförsvar behöver träna på allt nytt. Det skapar ett vältränat, muskulöst immunförsvar. Som barn föds man med ett ärvt immunförsvar som använder sig av tex makrofager som snabbt kan äta upp det som de känner igen. Sedan kan det specifika immunförsvaret tillkallas, där vi måste ge dessa soldater en chans att träna. Tarmfloran (biotikan) som barn föds med kommer från sina föräldrar, och det är viktigt att tjocktarmen har alla boenden för goda bakterier fullbokade (kolonisering), så att de onda bakterierna bara förblir uteliggare som våra soldater kan träna på. Annars finns det risk att en uteliggare flyttar in i ett ledigt boende och på så vis gör oss sjuka. Vi underhåller även våra goda bakterier med artegen kost som varieras.

Låggradig inflammation och autoimmuna sjukdomar…
…är tecken på att immunförsvaret hela tiden är ”påslaget” och cytokinerna kan göra att de kommunicerar hela tiden att vi ska känna oss trötta, håglösa, deppiga och kanske utbrända. Men även ständig värk pga svullnader som skapas.
Vad kan den som drabbats av autoimmunitet eller låggradig, långvarig inflammation göra?
Att ständigt ha immunförsvaret i aktivt läge gör att vi inte upplever vår hälsa som den bästa och det finns flera saker för att åtgärda detta. Oftast räcker inte en åtgärd till, utan man behöver jobba med flera delar samtidigt.
Vi är en helhet, och det gäller att få ihop våra pusselbitar så att kroppen kan få arbeta så optimalt som den bara kan. Vår kropp är smart och gör allt för att skydda dig. En viktig pusselbit är kosten, där vi behöver en kost som är fylld med näring som ger vår kropp rätt byggstenar, samt en kost där man eliminerar det som kan trigga irritation, allergi och som kan öka inflammationen. Vi behöver art-egen kost som vi varierar så mycket som möjligt så att kroppen kan få tillgång till alla de byggstenar de behöver. Att laga mat från grunden är en mycket bra start, istället för att leta efter en specifik diet. Vad är då art-egen kost? Naturliga fetter, frukt, bär och grönsaker samt fisk, skaldjur, kött, ägg och fågel kan man väl kort beskriva det som. Vi behöver även be vår kropp att bygga sådant som får oss att må bra, tex det motiverande hormonet dopamin, genom att göra det vi är intresserade av.

Vi behöver en välmående tarm, där kosten är viktig där vi kan hjälpa vår kolonisering av goda bakterier. Extra probiotika (goda bakterier) kan hjälpa till att kolonisera tjocktarmen. Här finns tillskott, men syrade grönsaker är fantastiskt. Tex surkål (ej pastöriserad) är både pre- och pro-biotika (både goda bakterier och mat för bakterierna)
Vi behöver vårt skydd av saliv och saltsyra. Tugga maten ordentligt så ökar både saltsyra och saliv. Tyvärr sänker stress alla våra kroppsvätskor. Huden blir torrare, saliv och saltsyra minskar och slemhinnor blir torrare. Detta gör att vår första försvarslinje försvagas. Därför är det otroligt viktigt att balansera stress med återhämtning. Frågan är vad som skapar disharmoni hos oss.  Ja det kan vara allt från att aldrig vara nöjd med vad man presterar, att inte ha ett snällt och ödmjukt prat till sig själv. Det kan vara tankar av oro som ständigt gnager, det kan vara en känsla av att man inte duger precis som man är. Låt din själ, din kropp, dina tankar få återhämtning. Precis som du behöver en vilodag från träning, så behöver orostankar vila med tysthet i huvudet. En promenad, mindfulness tex.
Vid stress kan du säkert märka att andningen påverkas, att den blir snabbare och många gånger ”mun-andning”. Därför behöver vi andas genom näsan, då kväveoxiden som bildas kan oskadliggöra virus och bakterier upp till 75%. Detta ökar även syresättningen och är kärlvidgande. Att undvika alkohol, för hård träning och tillsatser i kosten är viktigt då de kan skapa fria syreradikaler som kan skada kroppens vävnad.

Prostaglandiner som kan skapas från arakidonsyra (omega 6 från tex grisfett) kan i överdos ge tex smärta, varpå det kan vara vettigt att minska intag av just omega 6 och öka intag av omega 3 som hjälper oss balansera inflammation. Vi behöver ha balans mellan omega 3 och omega 6. Omega 3 hittar vi framförallt i fet fisk. Sedan har vi organmat som tex lever som är näringsrik. Förutom järn, så innehåller lever även A vitamin och D vitamin som är viktiga för immunförsvaret. Biotillgängligt koppar finns även, och är viktig för hur syresättningen fungerar i kroppen.

Att hålla en ”lagom” renlighet så att immunförsvaret kan få vara på träningsläger, och vi behöver se över vad vi smörjer på vår hud så att nya störande kemikalier inte triggar immunförsvaret.
Om man medicinerar med höga doser kortison, som är antiinflammatoriskt så bör man vara medveten om att det även tar bort förmågan att aktivera immunförsvaret när angripare dyker upp.
Vi behöver skratta, umgås, känna närhet, ha lugna och snälla tankar. Vi behöver känna tillhörighet. Vi behöver trygghet, annars upplever vi att det skaver och känns obehagligt i kroppen (stress). Trygghet lugnar oros-tankar.
Vi behöver även röra på oss, för vårt lymfsystem fungerar sämre när vi ständigt är stillasittande. Och i lymfsystemet har vi ju våra elitsoldater.
Vi är en helhet av kropp, själ, känslor och tankar där vi behöver balans i alla delarna för att återställa en kropp som slagit på ett immunförsvar som agerar fel. T cellerna har inte lyckats lugna ner armén och kallar ständigt på försvar. Vi läker inte, utan angreppet kan istället gå på egen vävnad, och en autoimmunitet har uppstått. Men det fiffiga är att vi även kan vända detta förlopp, och ge dig själv fokus på kost, återhämtning kroppsligt, själsligt, emotionellt och mentalt. Hav tålamod, då det kan ta upp till tre år att vända denna spiral av ett immunförsvar som ständigt tror att vi lever under hot. Är vi helt slutkörda kan vi behöva starta med sex veckor av sängliggande och sömn, för att sakta komma igång igen med promenader.

Och om man bara vill hålla sitt immunförsvar stark och vältränat kan du följa ovan råd, vara hemma när du är sjuk, ha feber upp till 40 grader (sen vill du nog ha hjälp), vila när du är sjuk, var hemma en dag helt frisk. Detta stärker din armé.

Hoppas du har glädje av min kunskap jag förkovrar mig i!

/Nadja Öström

 
 
Visa fler inlägg