Nope, inte perniös anemi!

Först och främst det största tack till Lovisa Ryding och Blodkollen för hjälpen med att testa om jag har antikroppar mot parietalceller i magsäcken, som orsakar perniös anemi.Och glädjande nog har jag inte denna autoimmuna sjukdom. Eller så har även dessa antikroppar sjunkit i samma takt som mina tpo-ak.... Jag vet inte eftersom jag aldrig fått veta om det var perniös anemi som orsakade de större röda blodkropparna som visar sig som högre värde av MCV, och kallas makrocytos.

Jag kan ändock inte låta bli att fundera på det faktum att jag haft både lågt kalium ochlåga trombocyter vilket även är en följd av B12-brist och perniös anemi.
Låga nivåer av saltsyra är en följd av perniös anemi som även ger sämre näringsupptag, framförallt koppar/zink som varit låga hos mig.

Celiaki verkar inte vara ett problem hos mig, men gluten är inget jag normalt har i min kost. 😀

Kan mina livsstilsförändringar och tillskott rättar till mitt immunförsvar, rättat till mitt MCV, låga trombocyter & kalium? 
Verkar ju så, och det verkar som min kropp inte längre är autoimmun....
Dessutom är mitt ferritin stabilt helt utan tillskott av järn.
Tillskott med Hcl (saltsyra) och matsmältningsenzymer försöker jag ge fokus vid varje måltid.

Min sköldkörtelmedicin, B12, b vitaminer och multivitamin/mineral samt behåller livsstil blir kvar.
Skador är skydda, men så härligt att förstå dessa viktiga komponenter ❤

Hälsningar från mig som kämpar i värmen. Vilken sommar det blev!!!

Kom ihåg vatten, men framför allt extra salt.
Jag tar varje morgon lite havsalt/himalayasalt/örtsalt i handen och slickar i mig samt ett stort glas vatten. Utan salt får vi vätskebrist... visste du det?!Vem kan hjälpa oss?!

Tyvärr saknas mycket kunskap för god sköldkörtelvård och många söker desperat efter en läkare som lyssnar, kan och förstår. Som har modet att hjälpa oss, då den traditionella vården är alldeles för bakbunden och med en för liten verktygslåda att hjälpa oss.

I deras verktygslåda finns bara levaxin, TSH, ssri, betablockerare, smärtmedicin, sömntabletter, psykolog och stresshantering.
De saknar kunskap om optimala skökdkörtelvärden vid medicinering, de saknar näringslära.

Det är min erfarenhet 

Jag fick söka länge innan en läkare var villig att hjälpa, och det fick kosta pengar (och tur är att jag hade råd. Alla har ju inte det...)

Jag vill tipsa dig om hur du hittar en läkare som vill samarbeta. Det är alltid bra med någon som är villig att lyssna och hjälpa lite utanför boxen.

Har du idag en läkare som du uppfattar lyssnar, stanna kvar och lär den läkaren. Plugga på själv och be om samarbetet. Privata läkare är mindre bakbundna i hur de behandlar. Men kanske har du en VC läkare som lyssnar.... stanna. Be om rätt blodprover, be om annan medicinering.

Om du ännu inte hittat rätt kan jag tipsa om privata aktörer. Tyvärr har många fullbokat och inte tar emot fler patienter, eller har lång väntetid. Ställ dig på väntelista.Du kan även be att få listan för de läkare som sökt licens för NDT hos Läkemedelsverket, och se om någon finns i din närhet.

Vill du tipsa om en bra läkare kan du gärna höra av dig till mig eller skriva i kommentar.
Du kan Maila mig till nadjaostroms@gmail.com 


Så kan vi hjälpa varandra att hitta en läkare som vill hjälpa 😍
Kolla gärna med din läkare att det är okej att tipsa om hen 😃

Har jag perniös anemi?

För en liten tid sedan fick jag veta från en endokrinolog som läst min bok att min makrocytos som ger större röda blodkroppar till följd av B12 brist kan troligen vara orsakat av en perniös anemi, som är en autoimmun sjukdom.
När jag läser mer om perniös anemi börjar jag även förstå varför mitt kalium kan vara lågt, varför jag har låg mängd trombocyter....
Dessutom dog min farfar när han var i min ålder pga av en anemi.
Perniös anemi är ärftlig och kan vara orsaken till skökdkörtelsjudom. 🙄
 
Det som händer är att kroppen bildar antikroppar mot parietelceller i magsäcken, vars uppgift är att bilda den viktiga saltsyran samt IF (intrinic factor) som fångar upp B12.
Saltsyra är skyddsnde mot yttre fienden som parasiter och dåliga bakterier, men är oerhört viktig för att man ska kunna smälta maten korrekt... 
 
Sakta sjunker denna vetskap in och jag börja få ihop pusslet.
Men inte kunde vården detta, och jag tackar mig själv som böjade ta extra B12 samt övriga B vitaminer i tid. Jag har sluppit symtom som tyvärr kan bli bestående.
 
Dock hann jag uppleva demensliknande symtom som tack och lov är borta idag.
 
Och när vården inte finns där, så är jag evigt tacksam till min vän som är endokrinolog som läst min bok och berättar om hur just perniös anemi uppstår. 
Och jag tackar Lovisa Rydig som startade Blodkollen, som hjälpte mig nu att testa om jag har antikroppar mot dessa celler.
 
 
Vården behandlar detta med tillskott av B12 samt folsyra i högre dos, men verkar inte förstå betydelsen av tillräckligt med saltsyra i magsäcken, vilket skrämmer mig.
En gång i tiden skrevs saltsyra ut som medicin, men samtliga läkemedel för detta är borttaget från Fass.
 
Så snart jag får svar på mina blodprov ska jag berätta om det faktiskt är så att jag har perniös anemi. Är det så smiter jag iväg till doktorn, då jag vill få det registrerat och få ha koll på detta årligen.
Jag blir så besviken. Till och med en specialist på blod visste inte att höga nivåer av mcv kunde ha orsaken i perniös anemi. Vi måste visst bli riktigt sjuka innan detta ska upptäckas.
 
Med den kunskapen jag har så stöder jag redan min kropp med extra Hcl (saltsyra) och matsmältningsenzymer, givetvis även mer än 1 gram B12 per dag, folsyra samt B vitamin komplex.
 
 
Tänk att man måste va sin egen läkare i allt 😡
 
Text kopierad från Passion för hälsa

Det är även viktigt att vi har en bra produktion av saltsyra eftersom saltsyra behövs för att det proteinspjälkande enzymet pepsin ska kunna bryta ner protein. Saltsyra bidrar också till att ta död på skadliga bakterier i maten. Vid för lite saltsyra minskar dessutom kroppens produktion av enzymer, vilket försämrar matsmältningen ytterligare.

Vid brist på saltsyra så får vi svårare att ta upp många mineraler, aminosyror och det viktiga vitaminet B12. Det behövs även saltsyra för att vi ska kunna tillgodogöra oss kalcium och vid brist på saltsyra kan det inte lösas och utnyttjas av kroppen. Det finns då risk för att det istället lagras i njurar, vävnader och leder som kalciumavlagringar, vilket kan ställa till med hälsoproblem. Saltsyra påverkar även koppar/zink-balansen i kroppen och mycket mer.

 


Visa fler inlägg