10% av alla som föds riskerar sköldkörtelsjukdom

Är det så?
Njaee, det kanske man inte kan påstå, men när jag kikar på utvecklingen på statistiken för hur många som medicinerar med sköldkörtelhormoner så är det en ökning med ca 13000 per år sedan 2010.

I Sverige föds det 115000-120000 barn varje år (Källa) och om då ökningen av medicinering för sköldkörtelsjukdom ökar med ca 13000 varje år så säger mitt mattehuvud att ca 10% riskerar att hamna i denna statistik...

Från år 2010 till 2011 ökade det med 14658 personer och som lägst har det ökat med 12045 personer. Du kan själv kolla detta HÄR

År 2006 medicinerade 309632 personer med sköldkörtelhormon och 2017 var det 458260 st. Men tyvärr finns det heller ingen statistik för dem som har alla symptom men inte får hjälp, eller för dem som tvingats självmedicinera.
Det finns misstanke om att det är minst det dubbla som är ett mörkertal! 

Hypotyreos beror oftast på autoimmunitet där vävnaden i sköldkörteln förstörs sakta och gör att den till sist inte kan producera sina hormoner. Symptomen kommer smygande och man tror ofta att det är stress eller ålderdom som är orsaken. Det kan ta flera år innan man ser på blodprov att TSH ökat utanför referens, och för mig tog det ca 10 år med många obehagliga symptom.

Tänk om de tagit tpo-ak lite tidigare....

Sedan ger nästan alltid överfunktion  (hypertyreos/giftstruma) slutresultatet hypotyreos.  

Och hypotyreos utan antikroppar förekommer, men det är ju inte alltid heller att man ser antikropparna i blodet, även om det existerar.

På cellnivå kan man även ha problem, att hormonerna inte når in i mitokondrien. Sk vävnadshypotyreos. Då fungerar sköldkörteln, men hormonerna kan inte arbeta korrekt.
Det finns många anledningar till detta och får bli ett annat inlägg. ❤

Men hur kommer det sig att antalet sjuka ökar, och vården har sedan 50-talet stannat upp i sin kunskapsutveckling?

Jag tror att belastningen av hormonstörande ämnen är en del i det hela, men även den ökade stressen i samhället. Och sen har vi kosten.... läs mer om Hormonstörande ämnen

Varför vården inte utvecklas är för mig ett mysterium. De anser fortfarande att det är en lättbehandlad sjukdom 😠

Har du hypotyreos? 
Dina barn har en 50% risk att utveckla sjukdomen. Se till att testa deras sköldkörtel med prov;
  • TSH
  • FRITT T4
  • FRITT T3
  • TPO-AK 
Vi vill ju inte att 10% av våra nyfödda ska uppleva vårt helvete när medicinen inte funkar! 
Bli medlem idag i Sköldkörtelförbundet
De arbetar aktivt och envist för rättvis vård! 
Kom ihåg att röst på Sköldkörtelpartiet när det är dags för val.

Kram Nadja Öström 

Att minnas...

Ibland kan det vara bra att minnas den tunga tiden, för att på riktigt uppskatta hur bra jag mår idag.

Det är så lätt att glömma exakt hur jävligt det var, och det är ju det jag vill förmedla till vår vård som inte verkar förstå hur vi har det som inte klarar av standardbehandlingen med Levaxin.

När de endast tittar på blodproven och säger att allt är bra och måendet har inget med sköldkörteln att göra. Den maktlöshet man upplever när man vet att något är så Fel! Det är inte stress som läkaren säger att det beror på.

Jag var inte deppig, och jag visste att SSRI skulle vara till min hjälp.
Jag hade ju läst studier om hur dålig omvandling av T4 (som är i levaxinet) till det aktiva T3 kunde göra att jag fick nya symptom hela tiden.

T3 hjälper till så att tillräckligt serotonin bildas, vilket är vårt naturliga antidepp.

T3 är då viktigt eftersom serotonin ombildas till kvällen till melatonin med hjälp av mörker och kolhydrater. Melatonin är vårt sömnhormon och det förklarade varför min sömn var rubbad och höll mig oförklarligt vaken helt plötsligt! 

T3 ser till att minnet fungerar och jag förstod att jag saknade det eftersom jag upplevde mig som dement. Jag som haft sånt minne, som många blev överraskade av.

Hjärtat har flest mitokondrier, vilka behöver T3 för att få energi. Mina hårda hjärtslag, och då inte hjärtrusning vittnade om en brist av T3.

När jag var som allra sämst var det som om en demon ville spränga min kropp inifrån.
Inget stämde och allt var kaos, men det var bara jag som kände det. Ingen såg, och jag log på jobbet men rasade ihop hemma.

Jag chippade ofta efter luft och blev andfådd av minsta ansträngning. Men allt var bra så doktorn...
TSH på straxt under 2, T4 på 15 och T3 runt 4.
Ja, om jag varit en "frisk" individ hade det inte varit något att klaga på kanske..... Men jag visste att T3 nådde cellen för att göra underverk. Jag känner mig själv och läkaren vägrade lyssna och fortsatte stirra på blodprover och erbjöd endast stresshantering, psykolog och andra mediciner.

Jag var maktlös och grät efter alla besök på min vårdcentral.

På kvällen när jag la huvudet på kudden så hörde jag alltid mitt hjärta slå hårt. Det gjorde det svårt att somna, och det skapade oro. Varför betedde sig min kropp så här?? Allt var ju bra.... Eller.

Min man somnade fort och snuddade vilsamt brevid mig, medan mina tankar snurrade med frågor om varför jag inte fick hjälp. Vart skulle jag vända mig? Ingen lyssnade....

Jag somnade väl till sist, men alla kvällar såg ut så här. Jag fick somna med ett bultande hjärta och en oro som gnagde.
Sedan vaknade jag mitt i natten då hjärtat åter igen drog igång.

Skulle jag ha det så här nu??!! Skulle jag aldrig få vila, sömn och lugn? Något jag hade innan min sjukdom....

Jag grät där i det mörka rummet. Jag grät för att ingen förstod. Jag grät för att allt kändes hopplöst. Min kropp skrek efter hjälp, och demonen på insidan klöste och vred sig.

Tanken som kom var skrämmande.... Jag ville avsluta mitt helvete. Jag satte mig upp och stirrade rakt ut... Och skrek.
- KAN INTE NÅGON HJÄLPA MIG!

Maken vaknade givetvis med ett ryck, men vad kunde han göra.
Han höll min hand och jag grät som ett barn.

Min lösning var att avsluta livet, för att slippa mitt helvete som bara vi som är drabbade kan förstå. Jag är glad att jag inte vågade gå hela vägen, och valde istället att kämpa vidare.

Det här var ett tufft år, 2012. Varje dag var en kamp för att le, arbeta och fungera. En kamp att hitta en läkare som lyssnade, en kamp att ständigt läsa vidare för att ha fakta.

Det gör ont att tänka på denna tid, men det vände och 2015 kunde jag äntligen skriva inlägget om hur bra jag mår.

Vill du läsa om hela min resa från 2001 då jag vet att allt började, och vad jag gjorde för att må bra tipsar jag om min bok "Sköldkörtelsjuk och frisk- Ett Inre Kaos"

Gud vad fort ditt hjärta

Ur boken Sköldkörtelsjuk & Frisk- Ett Inre Kaos 

 "Gud vad fort ditt hjärta slår!"

Redan hösten innan den ödesdigra bilfärden hade jag funderat en del. Jag hade funderat på varför jag aldrig blev bra i nacken trots att jag sprungit så länge hos en massör. Jag hade till och med kastat mig in i att lära mig så kallad Reiki-healing. Ja ni förstår själva. Jag gjorde förstås övningarna under kursen men blev så sjukt trött efteråt. 

En fruktansvärd huvudvärk fick jag också. Det kändes som om jag blivit hjärntvättad och jag sov en hel dag efter den kursen. Det gick bara inte att kliva ur sängen, jag var helt däckad om sanningen ska fram och jag liksom darrade på insidan ibland. Det här löste jag genom att ta druvsocker, världens mest överskattade "Quick fix". Jag vet egentligen inte om det blev så mycket bättre och jag började dessutom bli väldigt stel i nacken. Det gick så långt att huvudet blev tungt, jag kunde inte hålla upp det där jag satt hemma i soffan på kvällarna. 

Darrandet trodde jag berodde på att jag körde på för hårt. Det kunde hända på salongen ibland att jag kände att jag började darra inombords. Vid de tillfällena tog jag mitt druvsocker och tänkte nog inte så mycket mer på det. Jag är ju Nadja. Senare sökte jag hjälp för nacken och huvudvärken. 

Jag sökte upp en massör och även en naprapat i ungefär samma tidsperiod som bilfärden. Min naprapat sa att det var musklerna i nacken som var problemet och massören har jag numera gått hos i 17 år. Hon har skött underhållet kan man säga men idag förstår jag att fel medicinering vid Hypotyreos gör stor skillnad för nacken. Det skriver jag mer om senare i boken men jag minns hur läskigt och obehagligt det var att inte kunna hålla upp huvudet när jag satt där i soffan på kvällarna. Så oerhört obehagligt och så långt ifrån den Nadja jag känner. 

Jag funderar i allmänhet inte så mycket bakåt i tiden. Jag funderade inte så länge på det här heller men någonstans hade en oro för min hälsa börjat vakna. 

Men det dröjde till 2008, då jag var närmare 40 år, innan jag bokade en klassisk och sedvanlig hälsoundersökning. Jag tänkte som vanligt att jag väl mådde ganska bra men samtidigt att jag nog var lite utbränd. Jag hade ju varit med om den där bilfärden och en hel del annat.  Med facit i hand var jag nog lite utmattad när jag tänkte efter riktigt noga. 

Det här var en privat hälsoundersökning och nu blev jag informerad om att man skulle ta mina sköldkörtelvärden. 

"Sköldkörtelvärden, vad är det?" hörde jag mig själv fråga. "Det är någonting som man ska kolla när man som kvinna börjar komma upp i 40-årsåldern" svarade läkaren med en sådan där mild blick som jag numera vant mig vid. "Ja, men gör det då", svarade jag.  

EKG, träffa läkare, blodprover och ångest. Processen var igång. Jag fick svaret att det inte var något fel på sköldkörteln men ingen visade mig några blodvärden. Däremot skulle man undersöka mina bröst genom att känna och klämma under armarna. Jaha, vad gör man inte, tänkte jag. 

Det blev en stunds tystnad. "Du måste kolla upp det här på vårdcentralen, du har en körtel som rör på sig i armhålan" sa plötsligt den med all säkerhet välmenande människan som känt mig under armarna. Då slog det mig. Det var nu fyra år sedan Daniel föddes och jag hade läckt bröstmjölk sedan dess. Alla dagar sedan födseln hade jag vaknat med fläckar på lakanen, alltid i brösthöjd. 

Jag berättade det för läkaren på vårdcentralen. "Jag läcker bröstmjölk", sa jag. "Oj", sa hon, eller det var åtminstone så jag uppfattade det. "Det här måste kollas upp, du behöver gå på en mammografi-undersökning" fortsatte hon. 
Nu blev jag rädd. Nu har jag cancer, tänkte jag. Det och lite till hann jag tänka på bara några sekunder.

Jag fick vänta några veckor innan jag skulle få en tid för att genomföra mammografin. Jag minns hur otroligt ledsen och skräckslagen jag var. Man hinner tänka så mycket under de två eller tre veckor som man måste vänta på en undersökning som mammografi. Men nu satt jag ändå här. Jag hade tagit med mig Fredrik, inte minst eftersom jag var så obehagligt nervös. De som sköter den här typen av undersökningar är dessutom helt tysta och säger inte knyst medan undersökningen pågår, finns det någon som känner igen sig? 

Som så många gånger förr och med den milda blicken stirrandes i ansiktet fick jag efter en stund beskedet att det inte var något fel på mig. Inte? Men de läckande brösten då? Den rörliga körteln? 
Idag vet jag att läckande bröst kan ha med sköldkörteln att göra men där och då var det bara så att det inte var något fel på mig. Det var alltså helt normalt att mina bröst hade läckt i fyra år. Eller? På papperet var allt frid och fröjd men jag blev ju självklart så fruktansvärt osäker. Vårdgivaren säger att något är fel men sedan visar det sig att man inte är sjuk alls när de börjat leta i kroppen. Mammografin och ultraljudet genomfördes samma dag. Jag blev inte ett dugg lugn av att det plötsligt var "ingenting" som drabbat mig om nu någon hade trott det. 

Jag hade gråtit mig igenom veckorna fram till mammografin. Jag var så säker i min osäkerhet. Nu har jag cancer, tänkte jag. Ska jag dö nu? Ska mina barn få begrava sin mamma? Jag satt och försökte föreställa mig hur det skulle vara att få diagnosen cancer serverad. Jag tänkte det värsta tänkbara, det gör jag ganska ofta förresten. Jag föreställde mig hur mina barn skulle få begrava mig. Det var tungt att föreställa sig. 
Bröstcancer var det jag hade förberett mig på och bestämt att jag hade, det var bara så det var. Trots min totala förvirring över allt som hände kändes det förstås skönt att det inte var cancer jag hade så jag fortsatte att jobba på. Jag är ju Nadja och visste inte bättre. Ville kanske inte veta bättre just då. 

Nästan ett år senare. Hjärtat började slå konstigt. Jag minns att vi var på väg till Gotland, vårt älskade Gotland som vi åker till varje år. Jag skulle min vana trogen ta en cigarett utanför båten när hjärtat började slå just så där konstigt. Solen sken och fåglarna kvittrade men det liksom gurglade i hjärtat och jag tänkte att jag nog borde låta bli att gå ut och röka. Jag sa ingenting till någon. Vågade inte. Något var fel, väldigt fel. Panikkänslor vällde fram men jag sa faktiskt ingenting till någon om det här under hela sommaren. 

Det är ju så att du normalt inte känner av hjärtat, det är ett organ som bara ska fungera. Men nu kände jag hjärtat så otroligt tydligt och det slog inte alls på ett normalt sätt samtidigt som det "gurglade". 


Jag bestämde att jag måste till en läkare efter sommaren. Det bestämde jag under tystnad

Kram från Nadja 
Du kan köpa boka via Adlibris och Bokus bland annat.
Visa fler inlägg