Agnes Wolds kritik mot NDT

Jag försökte undvika att läsa artikeln där Agnes Wold uttalade sig om sköldkörtelsjukdom, för jag vet redan innan att jag kommer att bli irriterad..
 
Men så idag kom hela artikeln i min mail, så jag läste. Visst blev jag irriterad.
 
Hon är inte expert eller erfaren på området, så hennes ord väger inte speciellt tungt i min värld. Men jag kan inte låta bli att kommentera det som hon sagt.
 
 

"Över en halv miljon svenskar uppskattas ha någon sjukdom i sköldkörteln. I podden "Fråga Agnes Wold" som sänds i Sveriges radio med Christer Lundberg som programledare, ägnades ett avsnitt åt läsarnas många frågor om saken. 

– Det är otroligt vanligt med exempelvis Hashimotos sjukdom, men det är en missuppfattning att många inte får rätt behandling för sjukdomar i sköldkörteln. Det kan ibland ta lite tid att ställa in rätt dos, men med läkemedel återställs problemet, säger Agnes Wold till Aftonbladet där hon utvecklar sitt resonemang."

Nadjas kommentar; min erfarenhet, då jag träffar många hypotyreospatienter som inte mår bra är faktiskt att många inte alls får rätt hjälp. Istället för individanpassad medicinering erbjuds ofta SSRI preparat felaktigt. Då kunskapen inte är optimal tas inte heller relevanta blodprov.

Hon har rätt i att det tar tid att ställa in rätt dos. Att förenkla det hela med att säga "med läkemedel återställs problemet" Och då menar hon givetvis levaxin. Nej att förenkla det så är oansvarigt.

"Dumheter naturligtvis"

Hon är professor i klinisk bakteriologi vid Sahlgrenska akademin i Göteborg och podden är ofta den mest lyssnade podden på Sveriges radio. 

Varför får en professor i klinisk bakteriologi uttala sig i ämnet??

– Det finns många missuppfattningar om sköldkörteln och mycket är drivet av artiklar i veckotidningar och sociala medier."

Nja, media har ju syfte att sälja så vinklat blir det. Men min historia är berättat många gånger i media. Och min resa är inte missuppfattat.

Agnes Wold ger även kvällstidningar en känga. 

– Det går till exempel inte att bota en sjukdom i sköldkörteln med rätt kost som jag läste. Det är dumheter naturligtvis.

Jo, jag vet flera som blivit friska och medicinfria genom att lägga om kosten!

Agnes Wold förklarar att sköldkörteln är en viktig körtel.

– Den producerar ett hormon, tyroxin eller T4, som reglerar vår ämnesomsättning, alltså hur snabbt cellerna förbränner den energi vi får i oss.

Förlåt! Men jag måste skratta... ETT hormon?? Sköldkörteln producerar 2 hormon. 80% T4 och 20% T3. T4 är ett inaktivt hormon som enzymer måste omvandla till T3 som är det aktiva hormonet som reglerar vår ämnesomsättning.

"Om sköldkörteln har en för hög produktion av T4 blir vi darriga, varma och uppe i varv. Om produktionen är för låg blir vi frusna, slöa och deprimerade, berättar Agnes Wold.

– Tyvärr blir den här körteln ofta en måltavla för immunsystemets attacker som dödar dom här cellerna. Varför det här händer och varför vi utvecklar autoimmuna sjukdomar är svårt att säga.

Över en halv miljon svenskar uppskattas ha någon sjukdom i sköldkörteln.

Även vid typ 1 diabetes sker den här typen av attack från det egna immunsystemet, då mot insulinproducerande celler.

– Kroppen slutar inte förrän alla celler är döda. Har man ingen produktion av T4 måste man äta läkemedel, Levaxin och det måste man göra hela livet."

Nu finns det fler mediciner. Tex Eurhyrox som precis som Levaxin innehåller hormonet T4. Sedan finns Liothyronin som innehåller det aktiva hormonet T3. Samt NDT mediciner som tex Erfa, Armour Thyroid mfl.

Är sköldkörtelns vävnad förstörd behövs givetvis ersättning av dess hormoner livet ut, men hon föreslår att vi endast får T4 trots att en frisk sköldkörtel även producerar T3...

 

"Att det finns många teorier om varför många med sköldkörtelproblem inte mår bra, trots medicin, är drivet av att många drabbade är medelålders personer som kanske har andra krämpor, tror Agnes."

Men jösses Agnes!!! Tro tillhör inte professionen. Problemet är ofta okunskap om hur sköldkörtelhormoner arbetar i kroppen och vad som påverkar. Att en medicin skulle fungera för alla är även en utopi. Jag var 30 år när mitt startade, och inte alls medelålders. Jag hade inga andra krämpor. Det skulle ta 9 år att få rätt diagnos, och levaxin fungerade inte överhuvudtaget i min kropp! 

"– Man kanske inte mår bra av andra skäl. Att man känner sig deprimerad behöver inte handla om sköldkörteln."

Det jag ofta jag få höra är att man faktisk INTE känner sig deprimerad, utan det är ofta läkarna som erbjuder Antidepp medicin när vi inte blir bra med levaxin, trots att många uttalar tydligt att de inte känner sig deppiga. Det hände mig med. Dock med lågt T3 sjunker vårt må bra hormon serotonin.

"Agnes Wold förklarar att det ibland kan ta lite tid att ställa in rätt dos av läkemedlet.

– När kroppen själv doserar hormoner och "duschar ut" det när det behövs är det ett finlir som kan vara svårt att härma med läkemedel. Men för de allra flesta fungerar det här jättebra."

Duschar ut? Ja det är ett mycket fint finlir som måste förstås av vården. Kan de verkligen allt om det sk finliret? DE FLESTA, säger du. Vad gör vi med dem som inte är "De flesta"?

"Hormonsystemet i kroppen är komplicerat, men det är ingenting konstigt med just läkemedlet Levaxin. 

– Det är exakt samma molekyl som kroppens egna tyroxin. Så det fungerar precis på samma sätt som om man producerat det själv i sköldkörteln, säger Agnes Wold och berättar att tar du för lite känner kroppen av det och mängden TSH, tyroidea-stimulerande hormon, ökar för att T4 ska produceras. 

– Nu kan ju inte sköldkörteln producera något T4, för cellerna är döda, men man kan mäta den förhöjda TSH-nivån i blodet och justera upp dosen."

Ja, de har förenklat detta komplexa område rejält. Det är ett problem när medicinen ställs in endast efter TSH och kvarvarande symtom antingen ignoreras eller medicineras med andra mediciner. Tex blodtrycksmediciner, statiner och antidepp. Då har man inte kommit åt orsaken.

Eftersom T3 är det aktiva hormonet, behöver vi veta att Levaxinets T4 faktiskt omvandlas ordentligt till T3. Det är många faktorer som kan påverka att detta inte sker ordentligt. I hypofysen där TSH skickas ut omvandlas T4 lätt om till T3 men ute i kroppen kan det ändå vara brist på T3. Det gör att TSH inte alltid är den bästa att utgå ifrån ensamt.

"Välj ett beprövat läkemedel för behandling av sköldkörteln, uppmanar Agnes Wold."

Levaxin godkänt 1951, Liothyronin 1957, Euthyrox vet jag inte. Ndt har använts sedan början av 1900 talet

"Det här är en otroligt vanlig sjukdom och sjukvården har kontroll på alla komponenter, enligt Agnes Wold, som menar att det finns standardiserade förlopp på vilka prover ska tas."

Nej! Där tycker vi väldigt olika!! 

– Det betyder inte att det alltid går jättesnabbt att få kontroll på det, men det är inget konstigt. 

I Facebookgrupper på nätet och i andra sociala medier berättas ofta historier om att NDT, ett läkemedel med torkat extrakt från sköldkörtlar från gris, har fått personerna att må bättre.

Det är ett läkemedel som fanns innan Levaxin men som nu bara skrivs ut på licens. På tio år har utskrivningen ökat med 400 procent enligt tidningen Läkemedelsvärlden.

2018 fick Läkemedelsverket in 1 560 ansökningar, 2023 handlade det om 2 894. 2 808 av dem godkändes förra året.

Nästan en halv miljon svenskar äter Levaxin.

– Det är naturligtvis så att det går att få adekvat läkarhjälp om man har problem med sköldkörteln. NDT är en mer otestad produkt, där man inte riktigt vet hur stor mängd som finns i varje tablett."

Det står exakt vilken mängd hormoner NDT innehåller, och det är en väl beprövad medicin världen över, sedan i början av 1900 talet.

"Agnes Wold berättar att Levaxin är testad sedan många år tillbaka.

  Läkemedlet började användas i full skal på 80-talet."

Men de gjorde heller inga uppföljande studier hur väl det slog ut.... Sköldkörtelförbundet gjorde en Sifo undersökning 2018 och det skulle visa sig att ca 20% av de som medicinerar för hypotyreos inte mår bra (finns svenska studier som bekräftar det också)

"– Man vet exakt vilka biverkningar som kan förekomma och hur mycket aktiv substans det finns i varje tablett. Jag skulle aldrig ta läkemedel som kommer från djur, det kan finnas konstiga virus och det finns ingen fördel med att ta ett oprövat läkemedel."

Läkemedel är väl minst lika kontrollerade som livsmedel... Äter hon inte julskinka heller? Finns det någon rapport om någon som blivit sjuk av virus från ndt? Nu brukar man ofast prata om ev prioner. Hitills har jag inte hört om något sådant fall.

Och Agnes kanske inte känner till att levaxin innehåller gelatin som har sitt ursprung från gris 😉

Fru Wold har troligen läst detta; 

"The active ingredient (desiccated natural thyroid) in Armour® Thyroid (thyroid tablets, USP) is derived from porcine (pig) thyroid glands of pigs processed for human food consumption and is produced at a facility that also handles bovine (cow) tissues from animals processed for human food consumption. As a result, a potential risk of product contamination with porcine and bovine viral or other adventitious agents cannot be ruled out."

Men i texten finns även detta att läsa;

👉 Forest is not aware of any cases of disease transmission associated with the use of Armour Thyroid

Och sen i början av 1900 talet har alltså ingen, vad de känner till blivit med något patogen från medicinen;

"The earliest forms of natural thyroid came from the thyroid glands of cows, but early in the 1900s, the Armour meat company got into the thyroid medication arena, marketing its own natural desiccated thyroid from pigs, known as Armour Thyroid. All commercial DTE now comes from pig thyroids."

Jag anser att Agnes är fel person att uttala sig I detta ämne, och det vore skönt om någon duktig expert kunde ifrågasätta allt detta trams.

Vi behöver få bättre kunskap och verktygslåda så alla sköldkörtelpatienter kan återfå sina liv.

Jag hade varit jätteglad om levaxin fungerat på mig. Tänk vad enkelt det varit. Jag vet varför det inte fungerade och jag vet vad som fungerar på mig, och jag har inga symtom på hypotyreos sedan 2015. Men det skulle kosta både pengar och tårar. Det var ndt och privatvård samt många kost och livsstilsförändringar som behövdes.

 

Tack för ordet! 

- Nadja 







#1 - - Emma:

Borde ju gå att anmäla att de sänder ovetenskapligt, de får ju statliga bidrag.

#2 - - Emma:

Borde ju gå att anmäla att de sänder ovetenskapligt, de får ju statliga bidrag.

Svar: Tror det är svårt att få nåt att hända, men det vore skönt om någon expert på området svarade på denna artikel
/Nadja
Nadja Öström