Specialister på riktigt

Igår när jag kommer hem från arbetet så ligger spännande post på köksbordet. Min man öppnar typ aldrig posten, och jag blir nyfiken när jag ser paketet som är adresserat till mig.

Jag är visst den som erhållit Specialist allmänläkare Helena Rooth Svensson's nyutgåva och uppdaterade version av "Sköldkörteln och mitokondrierna", som nu heter "Sköldkörteln och mycket mer"


När jag ringer och ska tacka för boken får vi oss ett litet skratt! Helena visste inte att boken var redo att släppas och själv hade hon endast sitt provexemplar. Helena hade bett förlaget Vulkan skicka ett ex till mig, och jag känner mig hedrad.

Givetvis har jag på djupet studerar hennes tidigare upplaga men dök genast ner i denna nya som även innehåller färsk forskning kring sköldkörtelsjukdom.

Denna bok borde varje läkare som behandlar Sköldkörtelsjuka läsa!

Jag träffar så många som berättar om den ovilliga vården vi möter. De håller stenhårt fast vid uråldriga behandlingsdiriktiv, och det börjar koka på min insida. 😟

Vad är det med våra läkare? Är de rädda eller bara stressade pga tidsbrist?
Varför finns inte intresse att lära sig mer, att lyssna på patienter?

Och det är faktiskt våra så kallade specialister, endokrinologer som ska se till att behandling uppdateras. Men min erfarenhet är faktiskt att dessa endokrinologer oftast är absolut sämst på denna sjukdom.
De slussade ut denna patientgrupp för länge sedan till allmänvården, och därmed inte på säkert 40 år fått träffa så pass många med hypotyreos för att förstå att vi behöver bättre hjälp.

Vi har hamnat mellan stolarna kan man lugnt säga.
I Sverige forskas det typ nästan inget på denna sjukdom eftersom inga pengar satsas. De som faktiskt forskar har svårt att bli hörda för de resultat som visar att levaxin faktiskt inte räcker.

Det finns kvalitetsregister där behandlingar och resultat registreras för många sjukdomar, så att läkare kan lära sig mer. Tror du att det finns för hypotyreos? Nope!
En folksjukdom där vi inte har ett kvalitetsregister..... say no more.

Det är tur att vi har läkare som ändå inte ger upp kampen, som tex Helena Rooth Svensson. Hon är idag pensionär, men håller sig uppdaterad och har hjälpt otroligt många.

Kanske ska vi hjälpas åt att sprida denna bok. Låna ut den till din doktor kanske....

Jag vet att vi kommer att få det bättre, men förändringsarbete i vården är nog bland det segaste som finns.

Jag fortsätter föreläsa och en ny bok är påbörjad som en slags uppföljare till "Sköldkörtelsjuk och frisk - ett Inre kaos"

Helenas bok bör finnas att beställa inom kort, och jag lovar att du inte kommer bli besviken ❤

Heja dig bästa Helena.
/Nadja Öström 
Visa fler inlägg