Ska man ta jod vid sköldkörtelsjukdom?

Se detta inlägg, daterat maj 2020, då jag har mer info om just jod, som omkullfaller detta inlägg något 😉

/Nadja 

Detta skrev jag 9 maj 2017

Många hävdar att man alltid ska ta extra jod vid sköldkörtelsjukdom, men det har visat sig att för höga doser kan trigga igång Hashimoto eller förvärra sjukdomen.

Om man har mer än 100 i TPO-AK bör man vara försiktig med jodintaget, och då max 150 ug/dag inkl genom föda och tillskott.

Alger, fisk och skaldjur samt salt innehåller jod.

Forskare har länge vetat att jod är ett avgörande näringsämne för sköldkörteln hälsa. I själva verket är jodbrist den främsta orsaken till hypotyreos i hela världen. I ett försök att minska förekomsten av hypotyreos, började offentliga hälso-tjänstemän att lägga jod i saltet i många industriländer. Men misslyckades detta arbete, eftersom jod visade sig vara ett smalt terapeutiskt index näringsämne.Även en brist på jod skapade hypotyreos på grund av brist på byggmaterial för sköldkörtelhormon, ett överskott av det skapade också hypotyreos, men genom en annan mekanism. Idag är jod -överskott en riskfaktor för att utveckla autoimmun sköldkörtelsjukdom.

Så var försiktig med jod och balansera alltid upp det med intag av selen. Antingen med 3-4 paranötter per dag eller 100-200 mcg selen som tillskott.


Varma hälsningar Nadja 😊Visa fler inlägg