Året som gått!

Mitt hypotyreosliv forsätter i nyfikenhetens tecken kring människokroppens spännande system, och jag har alldeles nyligen fått nys om ett spännande hormon som hör hemma i kroppen chef; Hypotalamus. Hormonet heter OREXIN och har med vakenhet, hunger, drogmissbuk och sexlust att göra bland annat. Själva hypotalamus arbetar ständigt med att skapa homeostas- balans i kroppen där orexin har en roll.
I en pågående forskning har man även mätt orexinet, och det ska bli spännande att se resultatet.
 
Vakenhet, hunger och sexlust är ju något som påverkas om man får hypotyreos och är obehandlad eller underbehandlad, så det är ju en viktig parameter. Eftersom hypotalamus även känner av kroppens yttre status och försöker balansera oblanser som stress osv så lär orexinet minska tex vid stress. Då har kroppen inte tid att fokusera på att göra bebisar eller äta, utan behöver sova och vila för att ta igen sig.
 
Dock är vi många "duktiga flickor och pojkar" som inte lyssnar trots att kroppen talar klarspråk. Vi står ut lite till och efter många år går vi faktiskt sönder.
 
Just nu har jag även tagit några timmar åt att fortsätta plugga basmedicin och idag var det avsnittet om nervsystemet och det endokrina systemet! Det spännande är, är att det snabba nervsystemet är överordnat det mer långsamma endokrina systemet även om de samarbetar starkt.
Det sympatiska nervsystemet sänder ut signaler snabbt i kroppen vid fara och flykt, tex noradrenalin, adrenalin och kortisol. Idag befinner vi oss alldeles för ofta i detta nervsystem, tex när vi inte trivs på jobbet, har för stressigt omkring oss, oroar oss osv.
Vi är alldeles för sällan i det sk parasympatiska nervsystemet där pulsen är låg, andningen normal och där näringsämnen kan tas upp i kroppen.
 
Vi kör på, och nedprioriterar återhämtning.
Istället för att slå ned arslet i soffan piskar vi oss iväg till gymmet för att vi tror att det är hälsa... Ja, det är det när vi är i balans och har rätt mängd återhämtning utan jobbig chef och stabilt familjeliv.
Träning är stress för kroppen och hormonerna stimulerar precis som vid stress snabbare hjärtslag, större pubpiller, högre blodtryck och snabbare andning. Så utan rätt nivå av avslappning så skapar detta långvarig stress med dess biverkningar.
Googla på högt blodtryck!
 
 
Och när du befinner dig i det parasympatiska nervsystemet kan din kropp läka, systemet vila så att det endokrina systemet kan puttra på i sin takt. Sköldkörteln är del av det endokrina systemet, och är det organ som producerar mest hormoner. Hormoner som ger varje cell energi att fungera!
Utan tillräckliga mängder sköldkörtelhormoner kan din kropp inte tillverka saliv och livsviktig magsaft för upptag av proteiner som sedan blir till byggmaterial till alla hormoner!
 
ADHD.
Ja, hur går det med min behandling av ADHD... En diagnos jag hade lite svårt att acceptera.
Det är ju en personlighetstyp egentligen, och många kan va precis så men inte behöva hjälp av en diagnos då man alltid hittar verktyg precis som alla andra att handskas med sitt liv och vardag.
Jag hade det tufft, och ville även veta för min sons skull som även han har diagnos. Vi är båda extremt öppna, och ser det som en del av livet med för och nackdelar!
 
Det är orexinet som är ett hormon i hypotalamus finns även omnämnt i studier kring adhd, där man misstänker att man har låga nivåer vid adhd, eftersom orexinet är med och styr vakenhet och koncentration.
Jag själv testade även mina signalsubstanser för några år sedan, där det visade sig att jag hade normala mängder dopamin, som sägs vara lågt vid adhd.
Men jag hade toklåga nivåer av noradrenalin där dopamin är förstadiet.
Noradrenalinet kan även ombildas till adrenalin. Noradrenalin har även med vakenhet och koncentration att göra, så jag börjar förstå att min adhd har med uppsättningen signalsubstanser, som även gör mig unik. Precis som du!
 
Nu har jag även gått kurser tillsammans med andra vuxna som fått diagnos, och jag upptäcker fler liknelser och vi kan skratta åt det. Det jag skrattar mindre åt är det att man ofta är mer spänd i muskler och har en tendens att bita ihop käkarna, vilket vi verkar ha gemensamt. Häromdagen när jag pratade med min läkare om detta, så kunde hon bara bekräfta. Det är vanligt vid adhd, och detta behöver man arbeta med, även om det är en bit kvar innan jag slår mig ner i en aktiv yoga-position....
Jag har varit utan medicineringen för adhd, då Ritalinet fick mitt hjärta att göra volter och jag var redo att skita i mediciner eftersom jag ändå mår rätt bra.
Jag hade upplevt att jag kände mig mer alert och fokuserad, men hjärtats volter gjorde mig obehaglig och obekväm.
Nu får jag istället prova ATTENTIN
Snabbverkande, kortidsverkande som ska tas vid behov. Har testat i 2 dagar och känner ingen större skillnad, om inte lite mer alert känsla, då jag kan vara enormt seg på morgonen (typiskt adhd)
Och nu när jag dyker ner i mitt pluggande av basmedicin, behöver jag verkligen vara fokuserad. Jag har en förmåga att göra miljoner saker samtidigt och har fruktansvärt svårt att begränsa mig. Men jag ska lära mig!
Medicinen ska endast vara en liten hjälp på vägen, och jag har mycket intressanta diskussioner med min läkare.
Hon är påläst och erfaren. Hon berättade även om hur hon behandlat de med hypotyreos typ 2... alltså dem som inte visar stora förändringar på TSH.
 
Det finns läkare som på riktigt vill hjälpa, och jag har nu 2 fantastiska läkare som lyssnar och är inte främmande för att behandla mig som person och inte blodproven.
Attentin ökar dopamin och noradrenalin, som bildas i binjurarna och ger vakenhet och bättre koncentration. Doser är så låga, om nån skulle undra om man jämför med narkotika som ger något helt annat eftersom de tas mer direkt och i flera hundra gånger större doser.
Från början var jag helt emot, men har sagt att jag ändå ska prova!
 
Och det här med binjurana, som tar så mycket stryk vid stress och sjukdom. Var rädd om dig, annars vill dessa valnötssmå organ inte bistå dig med de ca 50 olika hormonerna som den tillverkar.
Inte undra på att man är slut både mentalt och fysiskt vid en utmattning!
Som sköldkörtelsjuk är det oerhört viktigt att vara välinställd på sin medicinering, annars upplever kroppen det som stress.
De flesta som äter medicin för sköldkörteln behöver ha bra nivåer av fritt T4 och fritt T3, gärna upp mot övre referens. TSH sjunker, men det gör inget så länge du inte har överdoseringssymtom. Tyvärr är det föär få läkare som kan detta! En vacker dag skrotas TSH vid medicinering är min förhoppning.
 
Med otillräcklig mängd av sköldkörtelhormon kan inte kroppen heller avgifta sig, och vi samlar på oss allt mer skräp som gör kroppen ännu sjukare. Tarmrörelser och näringsupptaget behöver även rätt mängd hormoner!
Vi hamnar i en ond cirkel om vi godtar ett okej mående när man skulle kunna vara optimalt och indivanpassat behandlad.
 
Cannabioid olja
Ja, hur går det med den där cannabinoida oljan... Jag tar den som är med MCT olja, och jag märker att magen blir lite grinig, så jag slutade. Dock upplevde jag något ovanligt vid en situation där jag normalt skulle blivit så upprörd. Jag kunde behålla lugnet och tänka så otroligt klokt och lugnt. Jag blev själv lite chockad, och vet inte om jag ska ge oljan dess fördel... Who knows?
 
NDT
Jag har minskat min dos från 4 grain nature throid till 3,5 och känner ingen skillnad. Men mina naglar blir bättre på lägre dos. De skivar sig inte alls på det sättet de gör på högre dos. Lustigt va!
 
TERAPUT
Jag går ju hos Karin Nordlander och pratar ungefär 1 gång i månaden, och det är precis vad jag behöver. Hon har visat mig in på rätt väg i livet och jag jobbar mycket på att vara mer ego. Det händer verkligen saker inom mig när jag ger mig mer fokus. Jag känner mig lycklig som får vara med på denna resa i livet!
 
NERVÖST!
Nu är jag inbokad som föreläsare på två olika utbildningar och även om jag kan oerhört mycket på Sköldkörtelområdet är det ju asläskigt att prata inför folk.
Min kära terapeut försöker stötta mig och berättar att ca 93% av det man säger hör inte åhörarna så man bör satsa på buskapet och att leverera känslan. Så jag kan babbla på så länge känslan är gå... ha ha ha.
Det här kommer bli spännande!
Sen berättade hon även att de flesta människor avskyr att stå inför människor och tala, och att det tom är värre än döden. Jag är en av dom som anser att jag skyr döden mer, så då har jag ju inget att tveka på!
Vill du bli livsstilskonsult? Kolla här
Vill du bli Hormonterapet? Kolla här
 
Det här året har varit lärorikt. I min hypotyreos-resa kommer jag nu mer fokusera på den mentala hälsan, då jag känner att kosten är så bra som jag önskar.
Till våren kommer jag göra ett tungmetalltest, efter att även jag utbildat mig, så jag även kan hjälpa dig.
Även ett nytt avföringstest behövs göras så småningom. Men allt kostar pengar, så man får prioritera.
 
Något du verkligen inte få missa är ju Sköldkörteldagen den 20 maj, då vi har så intressanta föreläsare!
Se mer här Du kan även följa vår planering via facebook:
 
Vill även du påverka vården för sköldkörtelsjuka, så bli medlem i Sköldkörtelföreningen idag!
Eller vill du hjälpa men har ont om tid? Swisha en gåva till Sköldkörtelföreningens nummer - 123 048 66 96. Glöm inte ange din e-postadress. Ett stort tack för ditt bidrag!
 
Jag önskar dig en fin start på 2017 och hoppas din hälsa får bli som du önskar!
God fortsättning och gott nytt år från er sköldkörtelsyrra!
 
 
 
Visa fler inlägg