Varför fick patienterna inget veta?

I höstas upptäcktes kvalitetsdefekter i flera tillverkningssatser av läkemedlet Liothyronin. De felaktiga medicinerna drogs in men varken tillverkaren Takeda eller Läkemedelsverket informerade patienterna om felet. Det har väckt stark ilska bland de som har blivit dåliga av pillren.

Läkemedlet Liothyronin är ett konstgjort sköldkörtelhormon som tas av drygt 6.000 svenskar som har hypotyreos. Utan medicinen får de symptom som extrem trötthet, depression, smärta, viktuppgång och minnes- och koncentrationssvårigheter.

Under hösten förra året upptäckte läkemedelstillverkaren Takeda Pharma att det fanns kvalitetsbrister i vissa förpackningar av Liothyronin. En analys visade att upplösningshastigheten av tabletterna kunde sjunka under lagring och det kunde leda till att effekten av läkemedlet satte in långsammare eller blev lägre.

Läs hela artikeln från SVT här

 

Tusentals burkar av läkemedlet Liothyronin drogs in men tillverkaren och Läkemedelsverket informerade inte patienterna. 21-åriga Emma Hane fick medicinen utskriven och började må allt sämre.

21-åriga Emma Hane lider av hypotyreos och har kronisk brist på sköldkörtelhormon. Det rubbar hennes ämnesomsättning och därför äter hon, precis som drygt 6.000 andra svenskar, medicinen Liothyronin.

I våras fick Emma en ny burk tabletter och efter det började hon må allt sämre. Hon fick bland annat kognitiva problem och kämpade mot en förlamande trötthet.Till artikel

Jag är rätt övertygad om att både tillverkare och Läkemedelsverket, precis som många läkare har bristande kunskap om hur komplex sköldkörtelsjukdom kan vara. Jag vet att det är svårt att ens få Liothyronin utskrivet eftersom kunskap saknas, och läkare verkar tro att T3 är farligt när det istället kan vara helt avgörande för att återfå hälsan. Dags att uppdatera kunskaperna och ge oss möjlighet till rätt individanpassad medicinering där liothyronin kan vara avgörande.

Är du drabbad? Reklamera direkt till ditt apotek eller direkt till tillverkaren.

Detta är allvarligt och ska aldrig behöva ske igen! Dags att ge respekt till alla som är sjuka i sköldkörtelsjukdom och inte säga att det sitter i huvet och endast erbjuda antideppresiv medicin.

T3 kan väcka dig ur depression eftersom T3 brist i hjärnan skapar kognitiva problem och deppression. 

Dags att slopa TSH som enda mätvärde på hur väl man är medicinerad för sin hypotyreos!

Varma omtänksamma kramar till alla drabbade

 
Visa fler inlägg