Kan vi äta kål??


Korsblommiga grönsaker sägs störa sköldkörtelfunktion och många med hypotyreos avråds från att äta dessa otroligt nyttiga och näringsrika grönsaker.

Korsblommiga grönsaker är tex;
  • arugula
  • broccoli
  • arugula
  • Brysselkål
  • blomkål
  • kål
  • Kinakål
  • kale
  • rädisa
  • vattenkrasse
  • senap greener
  • Shepherd handväska (örtmedicin)
  • Bok choy
  • Rova
Men stämmer verkligen detta?
Nej, vi kan absolut äta detta utan risk för att förstöra vår medicinering för hypotyreos.
I studier har man sett att dessa råvaror inte påverkar de som medicinerar för hypotyreos, utan snarare bara har positiva fördelar.
Däremot så kan detta vara ett problem om man lider av jod-brist, då kål snor jod från kroppen.

Så det är snarare viktigare att äta balanserat så att vi får i oss alla viktiga näringsämnen, och kålfamiljen är superviktigt! 
Kålväxter är supermat på alla sätt och vis. De innehåller massor med vitaminer och mineraler, främst mycket C vitamin, betakaroten som ombildas till A vitamin i kroppen, kalcium, järn mm. Inte att förglömma alla härliga antioxidanter!

Men då är det viktigt att få i sig tillräckligt med jod som vi bland annat hittar i alger, fisk, skaldjur, saltad löjrom, äggula och havssalt.

Allt handlar om balans och bra näringsupptag.
Och korsblommiga grönsaker är givet i en balanserad kost, så länge du inte har jod-brist 😁

Det som vi dock vet stör våra sköldkörtelhormoner är soya, så den skulle jag undvika.
Något som även försvårar näringsupptag är även spannmål, baljväxter, potatisväxter samt nötter å frön.

Kaffe kan tyvärr göra sköldkörtelmedicineringen trögare, så ta inte din medicin tillsammans med kaffet.
Hos vissa kan även kaffe trigga adrenalin och inflammation, så hos vissa kan en kaffe-fri vardag vara bättre 

Ha en underbar söndag önskar jag som älskar mitt kaffe, men även kål, fisk, ägg och löjrom 😁🦋
/Nadja Öström 

 

Visa fler inlägg