Stress och sköldkörtelhälsa

När vi stressar ökar vårt skyddande hormon kortisol som utsöndras från våra binjurar.
Binjurarna från signal från hyposysen i hjärnan, som i sin tur fått meddelande från hypotalamus, vår chef i hjärnan som känner av faran vi upplever.
 
När våra kroppar, som fortfarande är stenålderskroppar, uppfattar stress från tex hård träning, oro, knepig chef eller suckar så ökar vårt kortisol och ibland då även noradrenalin och adrenalin som ökar våra hjärtslag.
Blodsockret stiger för snabbt kunna ge energi till våra muskler. Andningen ökar för att syresätta oss.
 
Normalt får vi sedan återhämtning och våra kroppar sänker då kortisolet, och vi känner oss åter lugna.
Men vad händer om vi tränar varje dag, utan återhämtning?
Vi oroar oss ständigt?
Vi hittar inget bra förhållningssätt till vår knepiga chef, och suckarna återkommer ständigt?
 
Vårt kortisol som normalt skyddar oss fortsätter att produceras hela tiden, musklerna är spända och snart får vi värk.Blodsockret gör att ovälkomna kilon läggs på och efter långvarig stress får vi svårt att sova.
 
För att producera kortisol behövs bland annat progesteron som är ett könshormon som bland annat balanserar östrogenet. Progesteronbrist kan skapa PMS, men orsakar även att vi omvandlar mindre T4 till det aktiva T3 (sköldkörtelhormoner). Progestronbrist kan även bidra till att T3 omvandlas till ett inaktivt T3 (reverserad T3) som dockar in i cellens receptorer och hindrar det aktiva T3 att komma in i cellen. T3 är cellens livsenergi, och med för lite T3 i cellerna får vi ingen energi till våra organ, och hela vår kropp!
 
Så när kroppen hela tiden behöver kortisol, så utarmas byggstenarna och vi blir trötta och får värk. Det är kroppens sätt att tala om för oss att vi behöver återhämtning!!! Slutar vi lyssna blir vi sjukare, och önskar ett piller för att kunna fortsätta. Kanske smörja oss med progesteronkräm.... Men kommer vi åt orsaken, eller kommer kroppen hitta på andra fiffiga sätt att få oss att fatta?
 
Jo då, kroppen är fiffig och vill få oss att förstå att vi inte är supermänniskor. Vi är faktiskt grottmänniskor.
En grottmänniska kanske var aktiv och jagade 20 timmar i veckan, för att sedan umgås och få återhämtning. De skapade måbra och lugnhormoner i mycket större utsträckning än vad vi gör idag, och våra kroppar är faktiskt inte utvecklade för att vara superhjälte.... inte ännu iaf!
Idag tror våra kroppar att vi jagar och utsätts för fara nästan hela tiden.... Hur ofta får du återhämtning? Känner du dig trygg och utvilad? Eller är prestation det viktigaste i ditt liv?
 
Med ständigt högt kortisol som försöker skydda oss, så lyckas tyvärr även kortisolet stjäla proteiner från lymfvävnaden och därmed sänka vårt immunförsvar där virus och bakterier kan ta ett stadigt grepp om våra kroppar. Kroppen vill ju vila, och gör allt för att få dig i säng....
Vår barriär mot omvärlden är nu nedsatt och antikropparna släpps ut och startar inflammationer. Och inflammationer behöver kortisol och T3 för att hävas. Det som vi troligen då redan lider brist på.
 
Vi har ont pga av inflammationer och autoimmuna reaktioenr får då möjlighet att uppstå. Här ligger vår sköldkörtel risigt till. Stress utan återhämtning banar väg för Hashimotos och försvagar vårt motstånd för virus och bakterier.
 
Så kanske behöver vi tänka till när det gäller återhämtningen i våra liv. Så oerhört viktig.
Stress och träning är inte farligt, så länge vi får tillräcklig återhämtning.
Så vad stressar ditt system och vad får dig att må bra.....
 
Va rädd om dig. Jag har bestämt mig för att vara mycket rädd om mig. Stor kram.
 
Visa fler inlägg