Energi till cellen

För att kroppen ska få energi till allt vad den behöver, så måste mitokondrier som finns i våra celler, kunna bilda ATP. Alltså energi.

Då behövs glukos och syre.
Glukos är vårt blodsocker som stiger vid stress eller kostintag.
Järn ser till att vårt syre kan färdas i blodet.

Vi behöver alltså socker och järn i lagom mängd. Vid hypotyreos är det inte allt för ovanligt med järnbrist, vilket min erfarenhet beror på felmedicinering eller kost.

En felmedicinering gör även att vi har svårt att hantera sockret. En insulinresistens som diabetes typ 2 gör det även svårt för glukos att nå cellen. Då kan krom hjälpa till.

Dessutom behöver man äta kolhydrater som kroppen får arbeta med, så att vi inte hamnar i en berg-och-dal-bana med vårt blodsocker. Vi behöver allt i balans. Dock kan ett starkt sötsur upplevas när cellen inte får byggstenar för energi.

Kortisol är superviktigt att ha lagom nivå, då detta är gaspedalen till T3. Kortisol ser även till att det aktiva T3 hormonet når cellens receptor.
Kortisol och T3 gör att mitokondrien arbetar mer effektivt.

Mitokondrien behöver även magnesium, B3, Q10 och L-carnitine för att fungera bra.

Selen hjälper även kroppen att ombilda T4 till aktivt T3.

Ett högt kortisol sänker TSH, som i sin tur försämrar omvandling av t4 till T3, ökar de hämmande reverse T3. Så vi får symtom på hypotyreos men blodvärden ser bra ut. Här kan en medicinering med T3 vara mer effektivt.

Lågt kortisol gör att T3 och mitokondrien får lägre aktivitet och vi förblir trötta med lägre energi. Allts å hypo. Ett lågt kortisol kan ofta åtgärdas med långsam insättning av sköldkörtelmedicin, men om kortisolet fortsätter vara lågt kanske behöver man hydrokortison.
Ibland kan örter som lakritsrot hjälpa till att öka kortisolet. Ashwaganda kan vara hjälpsam vid högt kortisol.

Mår du bra precis efter höjning av ditt levaxin, men snart går tillbaka till att må sämre?
Det kan bero på att ett ökat T4 skyndar på omvandlingen av mer T3 och du får mer energi tillfälligt. Men när TSH sjunker eftersom pga av ökat T4 så sänks snart även omvandlingen.
Ett lägre TSH minskar omvandlingen av T4 till T3. 50% av T4 blir dessutom RT3....

Så ibland kan det vara bättre med en något lägre dos levaxin så att TSH inte är för lågt som försämrar omvandlingen. T4 bör ej ligga för högt eftersom det både sänker T3 och ökar rT3.
Många gånger erfar jag att man behöver tillägg av liothyronin som innehåller t3, för att vi ska få tillräcklig tillgång. Så se till att ditt t4 inte ligger för högt, och om det behövs be om att få lio.
Då smiter TSH oftast ner i botten, men då har du medicin som kompenserar (lio).

Hoppas du hängde med!

Visa fler inlägg