Utbildad vs erfarenhet

Att ta emot positiv kritik är värmande. Att ta emot negativ kritik är tungt men utvecklande.

Att bli ifrågasatt som tredje person utan att kunna svara känns orättvist och sårande, men är även det lärorikt.

Blivit ifrågasatt huruvida jag är rätt person att föreläsa kring min erfarenhet och kunskap kring skölskörtelsjukdom.
Jag uppfattar att jag ansågs sakna helt medicinsk utbildning, och då automatiskt anses som dålig föreläsare för sjukdomen.

Lite nedlåtande uppfattade jag även orden om att jag var frisör och hade "nån slags kostutbildning"

Man efterfrågar varför inte en medicinskt utbildad läkare eller endokrinolog  föreläser istället...

Jag skulle kunna svara på den frågan faktiskt. Det finns några få fantastiska läkare som föreläser och har även så gjort för Sköldkörtelförbundet. Givetvis fanns jag på plats vid dessa tillfällen och snappade upp all medicinsk fakta och forskning.

Jag har fördjupat mig i många böcker i ämnet, läst en del forskning.
Min näringslära från min licensierade utbildning till kostrådgivare är samma som en dietist, men sedan tolkar alla på sitt sätt.

Mitt diplom i basmedicin, tarmhälsa och toxisk belastning har jag med stolthet, precis som alla andra utbildningar hos Alpha Plus, Holistic och Edura  (Thorne).

Mitt arbete som ordförande i Sveriges största patientförening för sköldkörtglsjukdomar, Sköldkörtelförbundet, under 3 år har gett mig stor insyn inom politik och vård. Men även träffat och talat med många drabbade. För att inte tala om de fantastiska styrelsemedlemmar med enorm kunnighet jag snappat upp så mycket ifrån.

I mitt yrke sedan jag utbildat mig till kostrådgivare 2014 har jag gett rådgivning till många många med sköldkörtelproblem. Jag ser, hör och förstår. Jag försöker vara detektiv och lära mig mer för att hjälpa andra och förstå.

Jag samtalar med läkare och specialister på området, diskuterar olika vinklar på området. Ställer frågor, och tom blivit kallad smart 😂

Min egen erfarenhet kring sjukdomen har varat i snart 20 år, där de senaste 6 åren spenderats för att förstå sjukdomen och kroppen.

Nä, jag sitter inte på alla svaren. Jag säger inte att jag är expert. Jag lär mig gärna ännu mer. Öppen och nyfiken.
Jag är inte läkare, men jag har troligen mer erfarenhet på området än många läkare som vi med hypotyreos får träffa.

Kan jag hjälpa någon med vad jag lärt mig, utan medicinsk utbildning på pappret (förutom basmedicin då) så har vi kommit en bit på vägen.

Jag ser mig snarare som en guide till de som behöver bena ut vad som är vad, samt vad vi kan be om hos våra läkare.

Men var finns alla dessa kunniga läkare som nu efterfrågas som experter på att föreläsa i ämnet?
Då skulle inte alla dessa hjälpgrupper på Facebook existera, och då skulle inte Sköldkörtelförbundet behöva jobba så hårt.

Min erfarenhet är att kunskap saknas på området (och är mycket varierande) där många patienter skickas runt i vården, och kan min erfarenhet och uppfattning hjälpa vilsna sköldkörtelsystrar/bröder på rätt väg vågar jag säga att du vågar lyssna på min föreläsning.
Eller kanske läsa min bok.

Tänk, denna frisör med "någon slags kostutbildning" kanske har nåt vettigt att säga 😉

Eller vad tycker Du? 
Kram på er
/ Nadja 

Visa fler inlägg