Vi är som en bil...

Just fått hem boken The Thyroid Patients Manual av Paul Robinson som beskriver oss som Dr Sarah Myhill fyndigt en gång berättat för honom.
 
En fiffig förklaring hur vi som kroppar fungerar när det gäller energi.
 
Blunda och tänk dig att du är en bil...
 
Förarens armar är hypotalamus och förarens ben är hypofysen. Dessa styr och reglerar hur mycket gas vi behöver för att vila eller ösa på i livet.
\n
Hypotalamus styr ratten och växelspaken för att ha rätt växel och riktning i livet. Hypotalamus är vårt inre kompass som känner av vad och hur vi bör agera.
 
Själva sköldkörteln är gaspedalen som svarar upp med mer eller mindre sköldkörtelhormoner när hypofysen trycker på Härjedalen olika hårt. När sköldkörteln eller i detta fall slitits ut eller rostat sönder vägrar den svara upp hur mycket hypofysen än gasar....
 
Binjurarna är själva växelspaken som även den får direktiv från Hypotalamus och hypofysen. Binjurarna kortisol hjälper oss hantera farten men behöver bromsas upp ibland så växelspaken inte nöts ut och vi bara kan köra på ettans växel...
 
Vår motor är våra mitokondrier som behöver sin energi från sköldkörtelhormonerna och kortisolet. Utan direktiv om vilken växel och gas kommer vår motor fungera dåligt eller inte alls.
 
På bilen har vi våra hjul som motsvarar våra cellkärnor inuti mitokondrier. Hjulen behöver rätt energiläge för att snurra.
 

Hypotalamus styr hypofysen som i sin tur styr både binjurar och sköldkörtel (ja även könshormoner). Sköldkörtelhormonerna stimulerar cellkärnan (hjulen) att spinna snabbare eller långsammare, samt att de stimulerar mitokondrien att producera mer eller mindre energi.
 
Binjurarna gör många saker, men vårt fokus just nu är kortisolet. Binjurarna behöver anpassa sin produktion av kortisol när order kommer från hypofysen, tex vid stress.
 
Kortisol gör att blodsockret stiger vilket mitokondrien behöver för att producera energi. Insulin från bukspottkörteln utsöndras för att ta hand om blodsockret, genom att transportera blodsockret genom cellens membran. 
 
Diabetes eller insulinresistens kan här skapa ett problem. (Här kan krom vara till extra hjälp, eller träning).
 
Kortisolet agerar även direkt med mitokondrien så den kan arbeta snabbare.
 
Mitokondrien använder flera viktiga ämnen, som tex blodsocker och levererar energin till cellkärnan. Kortisol och sköldkörtelhormonerna är här även kraftfull inverkan. De behöver vara i hälsosamma nivåer inne i våra celler för oss att fungera korrekt och att vi ska förbli friska.
 
Beroende på var cellen arbetar i kroppen producerar den energi till sitt område. Tex i muskler eller i hjärnan. Vår kropp består av massor med celler.... Det är viktigt att hjulen snurrar i rätt anpassat tempo för resten av kroppen.
Sköldkörteln, hypofysen, Hypotalamus, binjurar är ju gjord av celler och behöver även dessa rätt mängd energi för att fungera....
 
Poängen är den att det kräver ett samarbete i vår bil, rätt tankning för att allt ska fungera. Om vi bara gasar går bilen sönder. Om vi aldrig tankar med rätt näring kommer vår motor skära.
 
Så var rädd om din bil. Att lacken är fin betyder inte att resten fungerar. Så gasa och bromsa i lagom nivå. Fyll på med värdefull näring.
Om gaspedalen är rostig eller trillat av, se till att din doktor ger dig passande gaspedal, just till din bilmodell.
 
Är växelspaken sliten och nött, måste du växla ner ett tag. Gasa INTE så att motorn skriker. Frikoppla om det behövs, och bara rulla 😉 Fyll på med nytt läder i form att stöttande näring och vila. Andas.
 
I det här livet får vi bara en bil. Några får en Ferarri och andra startar livet med en billigare bil med andra förutsättningar.
Några av oss råkar välja vägen full med gropar och gupp, och några tar autobahn.
 
Men vi alla kan välja nya vägar. Vi alla kan välja att tanka passande bensin, och bromsa in, parkera en liten stund för att hämta igen oss.
 
Vår rädd om din bil ❤
Brum brum /Nadja