Stopp i lymfsystemet.

Vid hypotyreos är det vanligt att man upplever svullnad. Tex runt ögon eller att strumporna lämnar fula märken.

Det är lymfsystemet, vårt reningsystem som har problem att fungera optimalt, och jag tror hormonet T3 är enormt viktigt för lymfsystemet.

När jag efter 2 år på levaxin bara blev sämre fick jag till sist testa liothyronin (T3 medicinering) och på 3 dagar mådde jag så bra och kände igen mig själv. Kilorna som stadigt smugit sig på utan anledning försvann på 3 månader och jag kissade enormt mycket.
Mitt reningsverk kom igång, och överskottet som samlats i min kropp filterades flitigt av mina njurar.

Men om jag inte fått rätt medicinering så hade gifterna stannat i min kropp skrämmande nog. Vad skulle ha hänt om jag låtit det fortsätta?

Tyvärr finns många följdsjukdomar vid hypotyreos, och jag gissar att det kan ha att göra med otillräcklig medicinering, där vi alltid jämförs endast med TSH för friska individer......

Vi kan hjälpa vårt lymfsystem genom en fettsnålare och proteinsnålare kost, där tallriken innehåller massor med grönsaker och frukt. Vi avlastar nämligen levern och njurarna på det sättet, som behöver arbeta med avgiftning från kanske en otillräcklig medicinering.

Att promenera, skratta, hoppa stimulerar lymfsystemet.

Att vara koffeinfri och alkoholfri är även bra.
Välj perioder där du äter nästan bara grönsaker och frukt, promenerar i lagom tempo och skrattar lite oftare (roliga filmklipp är toppen) samt tar bort alkohol och kaffe/te. Det kan boosta ditt reningsverk!

Ödem/svullnad beror även på inflammation, där just T3 är antiinflammatorisk. Men även ökat intag av omega 3 och minskat intag av omega 6 är viktigt.
Stress och fel kost göder tyvärr inflammationer, som ofta ger värk.

Har du lågt D vitamin uppmätt, kan det ofta bero på att levern är överbelastad. Så att ändra kosten och fylla på med mer grönt är toppen för bättre upptag av D vitamin. Sol och fet fisk fyller vi på med för mer D vitamin, och ibland kan man behöva tillskott.
Om du äter det fisk 3 ggr/veckan, är i solen och tar tillskott av D vitamin men ändå inte kan ta upp tillräckligt med d vitamin, så är det levern du vill ge kärlek 💗




"The researchers found that the buildup of lymph fluid is actually an inflammatory response within the tissue of the skin, not merely a "plumbing" problem within the lymphatic system, as previously thought."

Läs mer här