Har jag perniös anemi?

För en liten tid sedan fick jag veta från en endokrinolog som läst min bok att min makrocytos som ger större röda blodkroppar till följd av B12 brist kan troligen vara orsakat av en perniös anemi, som är en autoimmun sjukdom.
När jag läser mer om perniös anemi börjar jag även förstå varför mitt kalium kan vara lågt, varför jag har låg mängd trombocyter....
Dessutom dog min farfar när han var i min ålder pga av en anemi.
Perniös anemi är ärftlig och kan vara orsaken till skökdkörtelsjudom. 🙄
 
Det som händer är att kroppen bildar antikroppar mot parietelceller i magsäcken, vars uppgift är att bilda den viktiga saltsyran samt IF (intrinic factor) som fångar upp B12.
Saltsyra är skyddsnde mot yttre fienden som parasiter och dåliga bakterier, men är oerhört viktig för att man ska kunna smälta maten korrekt... 
 
Sakta sjunker denna vetskap in och jag börja få ihop pusslet.
Men inte kunde vården detta, och jag tackar mig själv som böjade ta extra B12 samt övriga B vitaminer i tid. Jag har sluppit symtom som tyvärr kan bli bestående.
 
Dock hann jag uppleva demensliknande symtom som tack och lov är borta idag.
 
Och när vården inte finns där, så är jag evigt tacksam till min vän som är endokrinolog som läst min bok och berättar om hur just perniös anemi uppstår. 
Och jag tackar Lovisa Rydig som startade Blodkollen, som hjälpte mig nu att testa om jag har antikroppar mot dessa celler.
 
 
Vården behandlar detta med tillskott av B12 samt folsyra i högre dos, men verkar inte förstå betydelsen av tillräckligt med saltsyra i magsäcken, vilket skrämmer mig.
En gång i tiden skrevs saltsyra ut som medicin, men samtliga läkemedel för detta är borttaget från Fass.
 
Så snart jag får svar på mina blodprov ska jag berätta om det faktiskt är så att jag har perniös anemi. Är det så smiter jag iväg till doktorn, då jag vill få det registrerat och få ha koll på detta årligen.
Jag blir så besviken. Till och med en specialist på blod visste inte att höga nivåer av mcv kunde ha orsaken i perniös anemi. Vi måste visst bli riktigt sjuka innan detta ska upptäckas.
 
Med den kunskapen jag har så stöder jag redan min kropp med extra Hcl (saltsyra) och matsmältningsenzymer, givetvis även mer än 1 gram B12 per dag, folsyra samt B vitamin komplex.
 
 
Tänk att man måste va sin egen läkare i allt 😡
 
Text kopierad från Passion för hälsa

Det är även viktigt att vi har en bra produktion av saltsyra eftersom saltsyra behövs för att det proteinspjälkande enzymet pepsin ska kunna bryta ner protein. Saltsyra bidrar också till att ta död på skadliga bakterier i maten. Vid för lite saltsyra minskar dessutom kroppens produktion av enzymer, vilket försämrar matsmältningen ytterligare.

Vid brist på saltsyra så får vi svårare att ta upp många mineraler, aminosyror och det viktiga vitaminet B12. Det behövs även saltsyra för att vi ska kunna tillgodogöra oss kalcium och vid brist på saltsyra kan det inte lösas och utnyttjas av kroppen. Det finns då risk för att det istället lagras i njurar, vävnader och leder som kalciumavlagringar, vilket kan ställa till med hälsoproblem. Saltsyra påverkar även koppar/zink-balansen i kroppen och mycket mer.

 


#1 - - Gudrun Thuresson:

Och så proppar läkarna patienterna fulla med saltsyrehämmande mediciner. Inte konstigt folk blir sjuka.

Svar: ja det är så jäkla galet 🙄
Nadja Öström