Förebygga Hashimotos. Går det?


Hashimotos är en ärftlig autoimmun sjukdom, och frågan är om man kan förebygga så att man själv inte utvecklar det om man vet med sig att någon i sin närhet utvecklat på sjukdomen. Tex kan jag hjälpa mina barn, eftersom dom bär på denna gen.
 
Visst går det att försöka i alla fall, genom att ta reda på fallgroparna.
Framförallt borde man mycket tidigare i livet få testa om man har förhöjda nivåer av antikroppar, TPO-ak och Tg-ak men även TRAK som är orsaken till att vävnaden i sköldkörteln förstörs.
Man har identifierat 5 olika steg i utvecklingen av Hashimotos, och i första stadiet så har man just "bara" genen för att vara predisponerad för sjukdomen, men har inte utvecklat den. Sköldkörtelfunktionen är normal och det förekommer inget angrepp på sköldkörtelvävnaden.
 
Följande steg är när immunförsvaret har börjat att reagera på sköldkörtelvävnaden som något främmande och man kan ha varierande symtom utan att TSH värdet visar någon som helst förändring. Symtomen jag hade i detta stadie var inre skakningar och panikångestattacker from hell, just för att det läckte ut för mycket hormoner under angreppet. I vården mätte man upp "lite mycket" vita blodkroppar.... Ja, idag vet jag att det var mitt immunförsvar som reagerade på min sköldkörtelvävnad som fiende. Jag blev sjukskriven och sov en hel del och fick till sist bort panikångesten. Det var alltså inte stress, som man påstod. Det var mitt immunförsvar!
Även fritt T4 och fritt T3 visar normala värden.
I Sverige tar man sällan antikroppsprover för detta förrän man ser en förändring på TSH, vilket kan ta upp till 10 år. Man menar på att det finna många som har förhöjda nivåer, vilket skulle skapa onödig oro om man fick veta eftersom man i8nte gör något åt detta.... Och tänk om dom bara visste vad man kan göra, istället för att låta det gå så långt!
 
Ju högre nivåer av antikroppar desto större sannolikhet att man utvecklar hypotyreos- underfunktion av sköldkörteln.
Och för att krångla till det lite så finns det även en variant av Hashimotos där man inte har antikroppar i blodet som kan mätas, utan immunceller kan hittas i sköldkörteln med hjälp av finhålsbiopsi vilket jag tror få läkare skulle remittera till. Men har man mycket symtom och inga antikroppar i blodet, ska man ändå begära detta om det finns i din släkt!
 
I det tredje stadiet sker när sköldkörteln varit under angrepp en tid och börjar få problem med bildningen av hormonerna, eftersom just TPO och Tyreoglobulin (Tg) är viktiga beståndsdelar i sköldkörteln för att kunna bygga ihop själva T4 och en liten del T3.
TSH kan nu har rört sig lite och kan variera mellan 2-10, och i Sverige är det okej för många läkare att ha upp till 10 i TSH innan man ger diagnos, även om riktlinjer säger max 4,0 (vilket även är sjukdom om du har antikroppar) Mäter man fritt T4 och fritt T3, så är de på normala nivåer och läkaren kommer inte att reagera, men kan kalla det för "subklinisk hypotyreos"
 
När jag hamnade i detta stadie hade det gått ca 7 år efter panikångesten och jag sökte läkaren för ett hjärta som slog oregelbundet. Mitt TSH låg på 2,9 och värdet på T4 och T3 var normalt, varpå läkaren aldrig misstänkte sköldkörteln... Idag vet jag att det var för ojämna nivåer avT3 hormoner i mitt hjärta som orsakade alla besvär.
Jag skickades på alla möjliga undersökningar som 24 tim EKG, arbets-EKG, spirometri och lungröntgen där man aldrig hittade något fel (så klart), och det enda positiva är att jag slutade röka!
Dessutom missade läkaren att orsaken till mina förstorade röda blodkroppar var B12 brist och inte alkoholism eller syrebrist som hon ville påskina! 
 
Är du här, så kan du ha en hel del symtom och din läkare skickar dig till olika specialister som inte hittar felet eftersom orsaken sitter i sköldkörteln. Du borde få hjälp med medicin, men många läkare vägrar varpå du ska skriva upp samtliga symtom och presentera för läkaren samtidigt som man kontrollerar om du har antikroppar.
Personligen tycker jag även att man ska försöka även att se över vad man mer kan göra, som tex kostomläggning för att se om det kan förbättra måendet.
 
När man väl hamnar i det fjärde stadiet, där jag hamnade ca 8 år efter det första symtomet så är TSH högt och nivåerna av T4 och T3 låga pga av att för mycket av sköldkörtelvävnaden är förstörd.
Jag blev deppig, magen slutade fungera, jag hade ont överallt och vaknade med rödsprängda ögon. Först nu tog man TPO-ak hos mig som bara låg på 85, men gjort mycket skada. Undrar just hur högt det låg tidigare???
Vid diagnos hade jag 5,2 i TSH, 15 i fritt T4 och 5,2 i fritt T3.
T4 låg i det lägre spannet (ref 12-20) och min kropp ombildade febrilt T4 till T3 som låg lite högre då för att kompensera lagerbristen. Så småningom skulle det visa sig när jag av olika anledingar slutade med sköldkörtel-medicin att min körtel var i mycket dåligt skick.
 
Om jag inte haft en rätt så kunnig läkare då, så hade jag troligen inte fått medicin eftersom jag låg under 10 i TSH, och T4 och T3 inom referens. Jag hade inte heller fått veta att jag hade Hashimotos. Men det tog "bara" 8 år att få diagnos och hjälp. I många fall hade det gått mycket längre, som tex för min syster som hade ett TSH på 8, och läkaren hade tänkt att släppa henne om hon inte rabblat symtomen och att jag informerat henne om ärftligheten.
 
Skulle medicinering i tidigare stadie hjälpt, även om vården inte anser det. De menar att man inte ska börja för tidigt för att man ska medicinera hela livet och man kan aldrig bli kvitt medicinen. Men vi vet flera idag som faktiskt är medicinfria just pga. av att man hittat orsaken till varför denna gen löstes ut.
För en del räcker det med kostomläggning, och för andra som jag så får man vara detektiv mycket längre.
 
Jag mår bra med min kostomläggning, men har hittat fler tokigheter som måste åtgärdas. Så för en del räcker det med att ta bort gluten och för andra behövs en tung antibiotika kur eller detoxkur pga. av andra belastningar. Därför är denna sjukdom klurig, men jag ger inte upp. En vacker dag kan man ha en färdig meny för vilka tester som behövs.....
 
20% av de med Hashimotos i USA har återfått sin sköldkörtelfunktion spontant. Så det går! Studier har även visat att så snart den autoimmuna attacken gått tillbaka så kan sköldkörteln läka. Men då gäller det att hitta orsaken.
Det finns 3 saker som är förekommande hos med Hashimotos:
1) Generna för Hashimotos
2) Miljöns triggers
3) Läckande tarm
 
Så hitta vad som triggade igång det, samt läk tarmen!
Jag vet inte ännu vad som triggade min, men tarmen är mitt projekt och jag vet att jag har maskägg från parasiter... bläääää. Är det parasiterna som triggat?
Nu är jag inne i en 2 månaders detox-kur för att bli av med maskägg och se hur hälsan repar sig. Tarmens immunförsvar är uppmätt lågt, vilket absolut kan bero på parasiterna. Kan ju även vara så att en läckande tarm gett parasiter en chans att smita igenom tarmslemhinnan ut i blodet, och startat igång immunförsvaret en gång i tiden. Så vad är hönan och vad är ägget.... Men jag jobbar på det iaf!
 
Sen finns det andra spännande faktorer....
En studie från 1997 med barn som var 0-7 år (jag var 15 år då) när Tjernobyl-olyckan inträffade (1986), och levde i dess närhet, som tex Sverige så visade det sig att 80% av dem hade antikroppar mot sköldkörteln i jämförelse med 17% för dem som bodde långt därifrån.
 
En kombination av näringsbrister, födoämneskänslighet/allergi, stress, svårigheter med avgiftning och en låggradig infektion, samt en läckande tarm är vanligt hos dem med Hashimotos.
 
Vad kan du göra om du har detta i släkten?
1. Se till att magen mår bra! Kolla upp om du har något problem och hur du kan lösa det!
tex IBS, uppsvälldhet, förstoppning, magont osv
Jag själv har gjort avföringstest, vilket kan visa på ett bra sätt det exakta problemet!
 
2. Kolla upp fördoämneskänsligheter/allergier och undvik detta
 
3. Va i solen och se till att få i dig D vitamin som är viktig för ditt immunförsvar, särskilt i tarmen.
 
4. Se till att få i dig probiotika som stärker tarmen och ditt immunförsvar!
 
5. Se till att få i dig selen, som är urviktig för sköldkörtelns funktion och är en superstark antioxidant. Selenbrist ser man ofta vid autoimmun sjukdom!
 
6. Var försiktig med jod-intag, eftersom det kan trigga ditt angrepp på sköldkörteln
 
7. Skippa soja-produkterna, då detta är störande ämne för sköldkörteln men även ofta GMO.
 
 
9. Tänk på din stressnivå! Träna lagom och glöm inte återhämning i livet från alla som skapar tempo!
 
10. Ät mer naturlig mat
 
11. Var stolt över dig, var mer ego.
 
12. Svettas mer, gärna i bastun. Bra sätt att hjälpa till att avgifta kroppen!
 
13. Kolla upp lite då och då hos din läkare om du har antikroppar.... (hitta en lyhörd läkare. Jag har kollat båda barnen och maken så det går om man förklarar äftlighetsfaktorn till den lyhörde läkaren...)
 
Ha en underbar dag, och var rädd om dig <3
Nadja
 
 
 
 
 
 
#1 - - Lin:

Vilket bra inlägg! Instämmer till 110 % och känner igen mig mycket i din berättelse! Allt gott till dig med, kram!

Svar: Tack 😀😀
Nadja

#2 - - Anonym:

Håller med helt om vilken bra beskrivning!