JOD


Varför är jod så viktigt?
I varje cell behövs det jod för att cellen ska fungera optimalt.
Sköldkörteln är den som samlar mest jod, och om vi har för luten tillgång av jod kommer de ämnen som liknar jod att inta sköldkörteln, klor, Fluor och bromid. 

JOD och aminosyran Tyrosin som bildas i sköldkörteln sätts ihop och blir T4 och T3. 
Molekylär T4 består till 65 procent av jod, och T3 till 59 procent av jod. Jod ansvarar även för produktionen av alla kroppens hormoner.
Jod är nödvändigt för omvandling av aminosyran tyrosin till sköldkörtelhormonet tyroxin (T4)
Vi jodbrist kan struma utvecklas, och kost med kål och baljväxter kan ytterligare förvärra en jodbrist.

Det jod som finns i kroppen finns tull största delen (ca 75 procent) i sköldkörteln och i musklerna. Dessutom finns det ca 10 procent i huden och 7 procent i skelettet. De övriga 13 procent finns i endokrina systemet, t.ex. i äggstockarna, bröstkörtlarna, prostatan och CNS. I hjärnan är jod koncentrerat till den svarta kärnan (substantia nigra). Detta är ett område som förstörs vid Parkinsons sjukdom. (Källa Kurera.se)

  • Jod har bakteriedödande egenskaper. 
  • Jod Är bakteriedödande
  •  Jod skyddar mot autoimmuna sjukdomar. 
  • Jod verkar också slemupplösande.
  • Jodtillskott ökar kroppens avgiftning av giftiga metaller som t.ex. aluminium, kadmium, bly, kvicksilver 
  • Jod är viktigt för tillväxt av hår, naglar och tänder. 
  • Jod bidrar till upptag av kolhydrater i tunntarmen, samt upptag och funktion av A-vitamin, samt omvandling av betakaroten till A-vitamin.
  • Jodtillskott motverkar infektioner och mikrober i bakterier, svamp och parasiter.
Så jod är otroligt viktigt för kroppen. Om du har Hashimotos är din sköldkörtel troligen oförmögen att bilda sköldkörtelhormoner, precis som när en sköldkörtel är bortopererad. Men jod gör ju mer än bildar just sköldkörtelhormoner.

Genom kosten är det fisk och skaldjur som är rikast på jod. Du kan även blanda lika delar havssalt, Himalayasalt och örtsalt och få ett sålt som innehåller alla mineraler, inkl jod och selen.

Det är viktigt framförallt vid Hashimotos att ha tillräckligt med selen innan vi ev tillsätter extra jod, då jod hos vissa kan förvärra måendet. Då börjar man alltid med selen.
Selen är en stark antioxidant som vi många har brist på då våra jordar har blivit selenfattiga.