10% av alla som föds riskerar sköldkörtelsjukdom

Är det så?
Njaee, det kanske man inte kan påstå, men när jag kikar på utvecklingen på statistiken för hur många som medicinerar med sköldkörtelhormoner så är det en ökning med ca 13000 per år sedan 2010.

I Sverige föds det 115000-120000 barn varje år (Källa) och om då ökningen av medicinering för sköldkörtelsjukdom ökar med ca 13000 varje år så säger mitt mattehuvud att ca 10% riskerar att hamna i denna statistik...

Från år 2010 till 2011 ökade det med 14658 personer och som lägst har det ökat med 12045 personer. Du kan själv kolla detta HÄR

År 2006 medicinerade 309632 personer med sköldkörtelhormon och 2017 var det 458260 st. Men tyvärr finns det heller ingen statistik för dem som har alla symptom men inte får hjälp, eller för dem som tvingats självmedicinera.
Det finns misstanke om att det är minst det dubbla som är ett mörkertal! 

Hypotyreos beror oftast på autoimmunitet där vävnaden i sköldkörteln förstörs sakta och gör att den till sist inte kan producera sina hormoner. Symptomen kommer smygande och man tror ofta att det är stress eller ålderdom som är orsaken. Det kan ta flera år innan man ser på blodprov att TSH ökat utanför referens, och för mig tog det ca 10 år med många obehagliga symptom.

Tänk om de tagit tpo-ak lite tidigare....

Sedan ger nästan alltid överfunktion  (hypertyreos/giftstruma) slutresultatet hypotyreos.  

Och hypotyreos utan antikroppar förekommer, men det är ju inte alltid heller att man ser antikropparna i blodet, även om det existerar.

På cellnivå kan man även ha problem, att hormonerna inte når in i mitokondrien. Sk vävnadshypotyreos. Då fungerar sköldkörteln, men hormonerna kan inte arbeta korrekt.
Det finns många anledningar till detta och får bli ett annat inlägg. ❤

Men hur kommer det sig att antalet sjuka ökar, och vården har sedan 50-talet stannat upp i sin kunskapsutveckling?

Jag tror att belastningen av hormonstörande ämnen är en del i det hela, men även den ökade stressen i samhället. Och sen har vi kosten.... läs mer om Hormonstörande ämnen

Varför vården inte utvecklas är för mig ett mysterium. De anser fortfarande att det är en lättbehandlad sjukdom 😠

Har du hypotyreos? 
Dina barn har en 50% risk att utveckla sjukdomen. Se till att testa deras sköldkörtel med prov;
  • TSH
  • FRITT T4
  • FRITT T3
  • TPO-AK 
Vi vill ju inte att 10% av våra nyfödda ska uppleva vårt helvete när medicinen inte funkar! 
Bli medlem idag i Sköldkörtelförbundet
De arbetar aktivt och envist för rättvis vård! 
Kom ihåg att röst på Sköldkörtelpartiet när det är dags för val.

Kram Nadja Öström 

#1 - - npfmorsan:

Är det nåt nytt parti? Aldrig hört talas om...
Skrämmande att så många av oss är sjuka. Min dtr kollades redan när hon var nån dag gammal men det var normalt då. Däremot för nåt år sedan har hon börjat få symtom, säkert för att hon är i puberteten så i dagsläget kämpar jag både för mig själv och min dotter!!

Svar: Ja, Sköldkörtelpartiet är ett nytt parti i år.
så tufft när ens barn drabbas. Varma tankar till dig och din dotter ❤ /Nadja
Nadja Öström