Äta kött eller inte?

Såg ett superintressant program igår på BBC; Trust me, I am a doctor med Michael Mosley.

Oerhört spännande där man testade påstående om fullkorn som frukost och hur vi bör välja om vi vill äta grönt alternativ av kött.

Det visade sig bli en rätt knivig slutsats och inte så enkelt att bara välja ekologiskt.... finns många frågor att ta ställning till.

Men vi börjar med frukosten där många leverantörer som erbjuder frukostflingor med fullkorn där man marknadsför hur nyttigt och mättande det är. Kan vi tro på dessa påståenden? Eller har man lyft ut fakta att fullkorn ger stabilare blodsocker och mer långsam matsmältning för bättre mättnad?

6 personer av liknande kroppsmodell fick ställa upp att äta frukost där några åt frukostflingorna, nån åt bacon och ägg medan en åt yoghurt och banan. Alla med samma kaloriinnehåll.

De fick träna och vila, där man tog blodsockernivåer hela tiden. Sedan fick de efter 4 timmar fylla i en enkät med hur mätta de kände sig.

Det visade sig att blodsockret hållt sig stabilt för samtliga men bacon & ägg absolut en vinnare när det gäller mättnad vilket även bidrog till att man åt bättre resterande dag, vilket man även kontrollerade. Så där var visst proteinet avgörande eftersom de innehöll 20-30 från mer än övriga frukostar. Protein och fett ger störst mättnad 😉

Men hur var det med fullkornen.... blodsockret höll sig men gav ingen mättnad som höll i sig. Det visade sig att om vi processar fullkorn blir det krossat och i mindre delar vilket genast går snabbare igenom vårt system. Det är bättre att äta större delar, som då kanske strö lite havregryn över yoghurten, om man nu inte heller vill käka mer protein till frukost. 🤘

Och så har vi proteinet.... det animaliska proteinet är omdiskuterat om det verkligen behövs och hur mycket det kostar för miljön att hålla så mycket djur att vi mättar hela världen.

Usa äter absolut mest kött i hela världen, 120 kg pp/år!!
I Europa ca 80 kg pp/år och i Kina börjar de rika upptäcka det saftiga köttet och äter nu 55 kg pp/år från att tidigare endast ätit ca 30 gram kött per dag...

Problemet är att framförallt våra kor släpper ut så mycket metangas pga av deras kost och detta är otroliga mängder som blir farligt utsläpp och påverkar vår miljö. En ko motsvarar utsläpp som en familjebils utsläpp och människans utsläpp är långt lägre än kossorna.

Tyvärr släpper frigående kossor mycket mer än massuppfödning, eftersom man ändrat kosten för de kossor som bor ihop i samhällen om 50.000 på en mycket mindre yta.
Dessa växer fort och avlivas efter 1års dagen.

Man ger dessa kor tillväxthormoner, majs och lute härligt high frucose Corn syrup
Sen lägger de även till antibiotika som standard. 😝

Visst dessa kossor påverkat inte miljön på samma sätt som frigående djur och tillverkarna menar att detta är det grönaste alternativet. Men vill du äta det köttet???

Det man slutligen kom fram till var med alla miljöaspekter inräknade som tex även framställandet och transport för djurfoder och utsläpp av metangas så vann våra kycklingar som föds upp inomhus....
Därefter kom gris, lamm och värderingen ko.

Så vill vi äta grönt är det frigående inomhus-kycklingar som bör ge oss minst dåligt samvete.

Processar kött bör vi helt undvika då tillsatser kan vara de som är cancerframkallande. Sen vill jag ju även själv tro att massuppfödningen av kor och dess kost med snabba viktökning även bör undvikas. Skulle inte förvåna mig om det är just hur man föder upp dessa som bidrar till cancer.
Har så svårt att tro att frigående djur som äter art-eget och växer normalt, som vi dessutom ätit lääänge, att det skulle vara bidrag till cancer.

Men när vi växer i befolkning kommer köttet inte räcka till om vi inte ska fortsätta med massuppfödning.
Kanske ska vi dra ner på det röda köttet, äta mer grönt, fisk och Pippi 😜
Helst skulle vi alla behöva dra ner på köttet  (inkl pippi) till 40 kg pp/år.
Och äter vi kött så väljer jag iaf gräsbeteskossorna från Sverige med gott samvete ❤