När vet man att man inte mår bra på levaxin?

Många som medicinerar med levaxin eller euthyrox som är syntetiskt T4 (tyroxin) upplever att de mår bra. Åtminstone säger Sköldkörtelförbundets sifo-undersökning att 366000 personer av 458000 mår bra.

Då är det bara att gratulera. ❤
Dock är min erfarenhet efter att ha talat och gett rådgivning till så många under mina senaste 4 år att man helt plötsligt efter många års medicinerande får tillbaka symtom på hypotyreos,men läkaren säger att allt ser bra ut i blodproven.

Är du en av dem som funderar på om din medicinering inte riktigt funkar? Kika då på vilka symtom som kan ha dykt upp, som tyvärr är allt för lätta att förklara med åldrande, stress och mycket jobb. Visst det kan alltid finnas andra förklaringar, men vi är många som känner våra kroppar mycket väl, och kan förstå när vi inte känner igen oss själva.


Kunde du bocka av några? Är du ovanligt trött och kanske smyger sig vikten uppåt....

Kanske funkar inte den medicinering du har trots att den gjort det tidigare...

Vi börjar med att titta på vad min erfarenhet säger om blodprov gällande sköldkörteln. Vi måste komma ihåg att när vi medicinerar för hypotyreos så jämförs våra prov med 95% av befolkningen. Och dessa är alla inte friska skulle jag våga säga.

TSH, signalhormonet från hypofysen till sköldkörteln som ropar på sköldkörteln att göra mer eller mindre hormon. Ju högre värde desto mer skriker hypofysen på en sköldkörtel som har svårare att svara upp med tillräcklig produktion av sköldkörtelhormoner T4 och T3.

Friska individer har ett TSH på 0,3-1,2 men referensramen ligger ofta på 0,4-4,0.

Så medicinerar du med levaxin/euthyrox och inte mår bra är det viktigt att TSH ligger under 1, där de flesta verkar må bäst.
Dock bör TSH inte ligga under 0,3 vid medicinering av levaxin/euthyrox då det ger hög nivå av T4, som i sin tur gör att kroppen får mindre tillgängligt aktivt T3.

Cellernas energi kommer från T3 hormonet som har omvandlats från lagringshormonet T4 som finns i medicinen.
Så har du T4 fritt vid övre referens och pressat TSH kan det kanske vara så att du måste sänka dosen något för att få tillgång till T3 igen.

Vi vill alltså inte ha tex dessa värden:
TSH 0,04
T4 23 (ref 10-22)

Då riskerar vi att må sämre, precis som när TSH ligger över 1.

Tyvärr mäter få läkare fritt T3, då man anser att det inte har nån betydelse. Det må vara sant om man mår bra. Men om man inte mår bra är det viktigt att mäta fritt T3. Jag har sett de med de typiska värdena som här ovan där man senare sett att T3 ligger UNDER referens. Så uppenbart att medicinen då inte fungerar optimalt.

Optimala värden verkar vara:
Vid levaxin TSH under 1, fritt T4 i mitten av referens och fritt T3 runt 5 eller närmre övre referens.
Många som jag råder som inte mår bra på levaxin har oftast T3 under 5 och ibland ner mot nedre referens (3,,6-6,3 är en vanlig referens)

Där kan det vara bra att lägga till en T3 medicinering, tex liothyronin.
Man börjar alltid med en låg dos och plockar bort 25 mcg levaxin för varje 10 mcg Liothyronin man tillsätter.

Smartast är att gå igång försiktigt. Att sänka 25 mcg levaxin samt starta med 5 mcg lio i två veckor, och öka lio med 5 mcg varannan vecka till max 20 mcg. Fördela dosen 2-4 ggr/dag.

Jag har fått höra skräckhistorier om att läkare låtit patienter fått börja med 20 mcg direkt, vilket bara kommer resultera i problem och man tror att medicinen är dålig.
Givetvis är allt individuellt, med direktverkande hormon som T3 måste fasas in och följas upp med blodprov.

TSH kommer dyka i botten då kroppen upplever att den här tillräckligt så att hypofysen inte behöver ropa på sköldkörteln längre. Men vi behöver gå på symtomförbättring och mäta de faktiska hormonerna fritt T4 och fritt T3.

Vid en optimerad medicinering skulle värdena kunna se ut så här tex, tillsammans med att man mår bra med normal puls/temperatur;
TSH 0,02-0,9
Fritt T4 12-20 (10-22)
Fritt T3 5-6,3 (3,6-6,3)

Vi är alla olika och det måste man ta hänsyn till.
Även viktigt att kontrollera B12, ferritin, kortisol, D vitamin.


#1 - - npfmorsan:

Jadu jag ligget nånstans runt 3 i T3 och över 1 i TSH. Har ifrågasatt levaxinet men får bara höra att det är en bra medicin, att jag ej mår bra lyssnar de ej så mycket på..då är det nåt annat som är orsaken tycket dem..fått testa lio en gång men tog då 20 mcg/dag uppdelat vid 4 tillfällen, så tog alltså 1/4 tablett var 4-6:e timme..kanske blev för mkt eftersom jag fick hjärtklappning av den...
Gillar din blogg då det står så mkt matnyttigt i den 👍❤

Svar: T3 runt 3 är katastrof. Man ska ALDRIG börja med totalt 20 mcg lio/dag. max 1/4 per dag i 2 veckor innan man ökar 1/4. sedan ökar man sakta till passande dos. ❤
Nadja Öström