Vad kan vara viktigt att tänka på vid hypotyreos?

Mår du bra av ditt levaxin och du känner dig precis som du gjorde innan diagnos - Största grattis!
Jag var tyvärr inte en av dem, och behövde djupdyka i varför jag fick Hashimoto som gjorde att jag utvecklade en underfunktion i sköldkörteln-hypotyreos.
 
Men är du precis som jag och inte blir välmående och återställd trots bra blodvärden, så kan det vara viktigt att tänka på följande saker.
 1. Ta reda på om du har Hashimotos som är en autoimmun sjukdom där sköldkörtelns vävnad sakta förstörs tills dess att sköldkörteln inte längre kan producera sina hormoner. Detta kollar du med TPO-ak och Tg-ak där den senare är mer ovanlig. Ibland syns inte antikropparna och läkaren kan behöva skicka remiss för biopsi eller ultraljud för att se hur läget ser ut med sköldkörteln. Det kan vara så att du behöver justera din medicindos allt eftersom sköldkörtelvävnaden förstörs. Man riskerar även fler autoimmuna sjukdomar om man fått en.... Så var uppmärksam. <3

 2. Hur ser värden ut gällande TSH, Fritt T4 och Fritt T3?
  TSH med endast levaxin bör ligga under 2 men gärna under 1, där de flesta verkar må bäst. Friska individer utan antikroppar har oftast inte högre TSH än 1,5.
  Med ett allt för pressat TSH och högt T4 värde (fritt) kan det vara så att kroppen vill skydda sig och bildar reverse T3, som blockar tillgången till cellen för det aktiva fria T3, och du har fortfarande symptom på hypotyreos. Kanske en något lägre dos av levaxin funkar bättre, eftersom kroppen skyddar sig mot för högt T4 genom att bilda RT3. Detta syns inte i vanliga blodprov.

 3. Hur ser förhållandet ut för FT4 och FT3?
  Med ett högt T4 mot övre referens där T3 ligger under halva referens, kan det vara så att du saknar tillräckligt T3 ute i kroppens celler och ger dig kvarstående symptom. Här kan ett tillägg av T3 medicinering, som Liothyronin skapa en mer optimerad behandling. Annars finns Armour Thyroid, Erfa eller Nature Throid som vi ofta förkortar som NDT. Dessa innehåller frystorkade Sköldkörtelextrakt från gris, och är noga kontrollerad medicin som läkaren söker licens för. Här får man både T4 och T3.
  Sedan finns tillskottet från Holistic - Thyro Porcine eller Thyro Bovine som innehåller frystorkat sköldkörtelextrakt från gris eller ko. Dessa tillhandahar godkända terapeuter. Hör av dig till www.holistic.se för en terapeut i din närhet.

 4. Hitta DIN optimerade dos. Vi kan inte jämföra oss med varandra, så mät puls och temp som bör ligga över 60 slag/min och inte högre än 90 slag/min samt en temp på ca 36,6-37,3. Detta är suveräna märinstrument för att förstå hur väl skk-hormonerna fungerar i kroppen (så gjorde man innan blodprovet kom). Ta även blodprov. Med T3 i din medicinering kommer TSH pressas ner i botten och fokus bör ligga på fritt T4 och fritt T3, som oftas ligger vid övre referens (INTE ÖVER) när man mår bra. Snabb puls och hög temp samt inre stresskänslor är tecken på övermedicinering. Inte bra! Ha aldrig bråttom med doshöjning då det kan resultera i överdosering. Det kan ta lång tid att hitta sin dos, för mig tog det ca 1,5 år...

 5. Kontrollera ditt kortisol. För högt eller för lågt kan bråka med din medicinering!

 6. Kontrollera ditt järn, då för lågt eller för högt järn kan ställa till det med medicineringen.

 7. Kontrollera ditt B12. B12 är en vanlig brist med många symptom som liknas hypotyreos.

 8. Kontrollera D vitamin. Låga nivåer är vanligt och kan skapa depressioner tex. D vitamin går även åt vid autoimmunitet och vårt immunförsvar behöver D vitamin.

 9. Mår du fortfarande inte bra bör du se över kosten, där Paleo är en bra kost vid autoimmunitet. Autoimmun paleokost är ett steg längre där man försöker lugna immunförsvaret och få ner inflammationer. Om det känns för tufft, testa en period med så naturlig kost som möjligt där du lagar från grunden. Glutenfri diet har hjälpt många till bättre mående.

 10. Sedan finns det många andra tester som man betalar privat om du inte får ordning på det, som tex könshormoner där en obalans mellan östrogen och progesteron kan ha uppstått och ger symptom. Man kan kolla tamhälsan med avföringsprov och även tungmetallbelastning. Även reverse T3 kan kontrolleras genom blodprov och analyseras utomlands.

 11. Tillskott som gynnar god sköldkörtelhälsa är tex selen som är en stark antioxidant som hjälper till att omvandla det inaktiva T4 till aktivt T3. Selen hjälper även till att minska eventuella TPO-antikroppar. B vitaminkomplex hjälper bland annat till med matsmältningen, och alla b vitaminerna samarbetar. Magnesium är muskelavslappnande och kan hjälpa vid ångstkänslor samt hjälpa till för bättre sömn. Jod och tyrosin är sköldkörtelhormoners byggstenar och kan hjälpa vissa för bättre mående, dock kan jod elda på TPO-ak om man har för lite selen i kroppen. Q10 är bra för våra mitokondrier, och q10 minskar med åldern. Zink medverkar i vår sköldkörtelhälsa, precis som A vitamin. Dock är det bra att kolla sitt A vitamin innan man öser på med detta, eftersom det är en fettlöslig vitamin som samlas i fettvävnad och överdos är ej bra, precis som med D vitamin.
  Omega 3 är antiinflammatorisk.
  Probiotika hjälper tarmhälsan.
 
Hoppas dessa tips kan hjälpa dig lite på vägen!
Kram Nadja - hon som testat det mest och är Sköldkörtelsjuk & Frisk!
Läs om min kommande bok HÄR
 
#1 - - Lisa:

Hej! Jag har höga antikroppar men normala värden i övrigt dvs tsh, t4 och t3. Dessa har jag tagit via blodkollen och inte via vårdcentral som jag blivit väldigt dåligt bemött av och avfärdad som deprimerad. Jag mår dåligt trots att mina värden är ok. Men undrar vad man kan göra åt höga antikroppar. Jag ska ta prover med jämna mellanrum och se hur värdena utvecklar sig och om det blir sämre iallafall. Men min fråga är, visst får man inte medicin då övriga värden är ok?

Svar: Hej.Höga nivåer av antikroppar tyder på att sköldkörtelvävnaden håller på att förstöras och jag gissar att du redan har brist på hormoner ute i cellerna, vilket ger symptom. Frågan är vad som är normala värden..... Optimala värden är något helt annat. Om ditt TSH ligger över 2-2,5 så är det inte optimalt även om referens sträcker sig till 4. Fritt T4 bör ligga över 17 och fritt t3 kan i början av sjukdomen ligga lite högre uppåt 5-6 för att kompensera det sjunkande T4. (T4 omvandlas till aktivt T3 ute i cellerna) Ju större brist av T4 desto mindre T3 och ju längre tiden går desto fler symptom. Vården hjälper dig inte förrän ditt TSH är över referens.... Det tar ca 8-10 år för sköldkörteln att förstöras så pass att du får hjälp.

Glutenfri kost (ersätt ej med glutenfria produkter) har hjälp många att sänka antikroppar. Kost som liberal LCHF och Paleo är naturligt glutenfria dieter. Kika på www.swedishpaleo.se tex

Selen i något högre doser (200 mcg/dag) kan hjälpa till att sänka antikroppar.
Omega 3 kan balansera upp inflammation (antikroppar)

Stress bör ses över och vi behöver extra återhämtning. Träning bör inte vara för hård.

Hoppas mina svar kan hjälpa dig en bit på vägen!
Kram Nadja
Nadja Öström