Ljusare framtid.

 
 
 
 
Läs bloggen "Hjärta för vården" på Medicheck. Medicheck är den digitala plats där du kan träffa specialistläkare!
 
I bloggen hittar ni inlägget från intervjun med mig, som duktiga Mats Holmström från Hälsorapporten har skrivit.
 
"Efter många års kamp i det tysta har sköldkörtelsjukdomarna Hypotyreos och Hashimoto börjat uppmärksammas allt mer av såväl media som politiker. Det är mycket positivt tycker Sköldkörtelföreningens ordförande Nadja Öström som är övertygad om att kunskapen om diagnoserna måste öka drastiskt inom vården för att fler ska få hjälp.

 För Nadja Öström själv tog det 10 år att få diagnoserna Hashimoto och Hypotyreos, två sköldkörtelsjukdomar som drabbar tusentals kvinnor varje år. Efter ytterligare år fick Nadja till slut rätt medicinering. Idag är hon såväl kostrådgivare som ordförande i Sköldkörtelföreningen sedan två år.

I Sköldkörtelföreningen verkar hon för att andra kvinnor ska slippa uppleva en lika lång och slitsam resa som hon själv genomgick. Inte minst genom opinionsbildning och att berätta om sin långa resa där hon till stor del själv fick kämpa sig till rätt medicinering. Nadja konstaterar att det tar lång tid att ta fram nya riktlinjer för specifika diagnoser. Men, mycket har hänt under de senaste åren.

 – Ja, det kommer att ta tid men det har aldrig hänt så mycket som nu på senare år, så en förändring kommer absolut att ske. Föreningen startade 1993 som en liten förening med ett par hundra medlemmar. De senaste åren har antalet medlemmar ökat enormt. Ett fint exempel är vår Facebook-grupp. Där är vi fler än 15 000 medlemmar idag.

 – Anledningen till att så många engagerar sig är förstås att många inte mår bra. Vi får många mail varje dag med frågor från personer med problem. Föreningen har verkligen fått en nystart under de senaste två åren. Vi har en ny typ av styrelse och satsar på att bli ett förbund. Vi har även förnyat och moderniserat vår hemsida och vill sprida oss ytterligare över landet så att vi finns i fler patienters direkta närhet, berättar Nadja Öström.

 Sköldkörtelföreningen har synts mer och mer i media under de senaste åren vilket gjort att politiker börjat få upp ögonen för diagnoserna Hypotyreos och Hashimoto. Två diagnoser som drabbar ett stort antal kvinnor och en mindre andel män varje år. Hypotyreos innebär en underfunktion i sköldkörteln som i de flesta fall orsakas av en autoimmun sjukdom som i sin tur ofta kallas Hashimotos. Över 400 000 svenskar behandlas för Hypotyreos och sannolikt är mörkertalet stort, enligt Sköldkörtelföreningen.

 Nu har patientgruppen som i många år känt sig hopplöst undanskymda börjat göra sig hörda på allvar. Nadja konstaterar att ämnet nått en nivå där man börjat prata om diagnoserna i riksdagen.

 
Bild tagen av Mats Holmström och lånad av Medicheck