Inför min kommande bok

Mycket snart kan vi skicka in all text till min kommande bok Sköldkörtelsjuk & Frisk- Ett Inre Kaos. Det känns så spännande.


Jag hoppas och önskar att jag med min berättelse samlad i en bok med ca 250 sidor inge hopp och glädje. Kanske kan den medverka till positiv förändring i vår vård! 

För att få boken levande har min vän Sofia Edholm målat fantastiska bilder som illustrerar många känslor. Bilder som är så talande och magiska 

Ha ha ha 😅😅😅 nä den där bilden är inte med i boken, men denna sjukdom kan orsaka många jobbiga  tillstånd även om grönt ansikte inte finns med i symptomlistan.

Ďäremot dessa fantastiska målningar är några av de känslosamma bilder du får möta i boken.


Alla dessa besök hos läkare som lämnade mig med en sorglig känsla av maktlöshet.
Alla tårar, all denna kamp för sin hälsa.

I boken får du läsa om denna kamp att komma till rätta med allt. Här nedan ett litet smakprov ur boken 🤗

"Där satt jag nu på trappan till min nya lokal som skulle renoveras. Min alldeles egna salong. 

Så njutningsfullt, avslappnande och till och med vackert det hade kunnat vara att sitta där. Nu var det dessvärre inte så det kändes. Jag minns faktiskt inte om solen sken eller om fåglarna kvittrade. Det var nog inte så viktigt och kunde faktiskt kvitta just då. 

Jag minns att jag satt där på trappan direkt efter att ha kommit från läkaren som jag upplevde innerst inne inte ville hjälpa mig.

Jag hade tagit nya blodprov. 

Hon skulle få igång mig igen hade hon sagt. Hon skulle göra detta genom en större dos Levaxin och en mindre dos Liothyronin, varav hon egentligen inte vill ge mig den sistnämnda. 

Hur kommer det sig att så få läkare tror på en medicin som uppenbarligen hjälpt så många sköldkörtelsjuka att komma på rätt spår? Hennes plan var egentligen att bara ge mig Levaxin men jag grät mig till att hon skulle skriva ut mer ”Lio” som vi sköldkörtelsjuka brukar förkorta namnet på medicinen.

Jag bad på båda mina tillgängliga och bara knän. För mig var det så uppenbart att jag behövde mitt Lio. Fler blodprov skulle tas men rebellen i mig vaknade när läkaren envisades med att Levaxin var lösningen till allt.
Jag gav liksom upp för en stund. 
Trots att jag är Nadja. Åtminstone gav jag upp tanken och hoppet om att komma till rätta med min hälsa med hjälp av vården. 
Jag bestämde mig för att ännu en gång ta tag i problemet själv"

Igår fick jag även besök av fotografen Håkan Elmquist för att få några fina bilder från hur jag ser ut i dagsläget 😁
Vi är verkligen i slutskedet av boken och min längtan är stor att ha boken i handen.

Jag hoppas att den finns tillgänglig senast i februari 🤗🌞

En vanlig dag på semestern

Hur ser mitt liv ut nu.... jo det puttrar på rätt normalt och jag kan faktiskt glömma bort att jag har en sjukdom.

Hashimoto verkar tagit kål på min sköldkörtel under alla åren då jag sprang hos läkare som inte kunde hitta något fel utan erbjöd endast symptomlindring med mediciner jag vägrade.

När jag fick levaxin producerade min sköldkörtel ändå hormoner, men eftersom man inte tänker orsak inom vården fortsatte angreppet mot min sköldkörtel, så nu ungefär 17 år sedan allt började så tror jag min lilla skörtel gett upp kampen, även om jag inte längre har antikroppar!

Efter flera års kämpande med oro och sorg fick jag äntligen rätt medicinering och här nu i 3 år medicinerat med Nature Throid. Och det fungerar så bra att jag glömmer min sjukdom, vilket är precis som det ska vara.
Sen jobbar jag ändock vidare för att ha optimal hälsa, och söker vidare för att även kunna hjälpa andra som inte mår bra.

Jag lever i ett högt tempo när jag inte har semester. Jag har bra med energi och hjärnans verksamhet är på topp. Däremot blir ju jag precis som alla andra, äldre och det innebär att man inte pallar samma tempo som när man va 20. Men det glömmer jag bort och kör på, vilket resulterar i trötthet. Mycket dumt, och när jag kommer på det skärper jag till mig. Men oj vad svårt det är att förstå sina begränsningar! 😄

Jag somnar ovaggad ofta alldeles för sent. Målet är att komma i säng vid 22. Jag har märkt att jag behöver 8-9 timmars sömn för att må som bäst.
Nu på semestern får jag verkligen all sömn och återhämtning jag behöver, så när flugorna envist höll mig vaken kl 05:00 i morse gav jag upp.

Hyfsat fräsch vid 05:30 startade jag kaffebryggaren och hällde i mig mina pulver för min pågående avgiftning av tungmetaller. Sen skulle det gå minst 15 min till nästa dos, så jag bläddrade lite i mobilen.
Frukosten fick vänta till efter hundpromenaden med mina fina små älsklingar som förgyllt mitt liv enormt. ❤

Det är faktiskt tack vare, eller pga min sjukdom som dessa finingar tagit plats i mitt liv. 


Jag fortsätter att äta frukt till frukost som hjälper till med min avgiftning. Idag blev det melon och kiwi på tallriken. Huruvida man ska dricka kaffe eller inte vid hypo måste ju vara individuellt, och för mig går det utmärkt. Vissa kan ju få adrenalinpåslag av kaffe, och då skulle jag hellre säga att man dricker ört-te.

Det tråkiga med kaffet är att det är så jäkla besprutat så jag hoppas eko valet är bättre 😋

Jag med familjen befinner oss just nu på Gotland på semester och jag njuter av otroligt lata dagar. Vi har inga måsten eller speciellt schema, utan vi anpassar dagarna efter väder och humör.
För några år sedan skulle det stressa mig, men numer tar jag emot all återhämtning jag kan få.

2 ggr per dag tar jag min medicin efter att jag har larm på mobilen. Annars skulle jag glömma bort det. 2 x 65 mg på fm och 1.5 x 65 mg på em. Idag har jag inga symptom på hypotyreos kvar, och det är en underbar känsla. Men om jag ändrar för fort eller som tidigare försök att öka T4 med tillägg av syntetisk medicin protesterar kroppen genast. Då är det nacken som reagerar mest. Så det är nog med experimenterande med medicinen på ett tag om jag inte får tydliga tecken.

En gång i tiden medicinerade jag med 4x65 mg NT samt 20 mcg liothyronin, vilket var en hästdos 😲 
För 2 år sedan kunde jag sänka till endast 4x65 mg NT och efter bortrensning av parasiter kunnat sänka till 3.5x65 mg NT.
Kanske kan jag sänka mer efter tungmetallavgiftningen..... who knows!?

När vi så småningom fått i oss lunch idag kommer jag krypa ner i sängen å vila. Om man kliver upp med tuppen får jag minsann unna mig en powernap 🤘

Idag är vädret sisådär och våra funderingar är på att åka till simhallen med 30 gradigt vatten. Eller så blir det kortspel och kanske kolla nån film eller serie.
Jag har sällan koll på vad klockan är på semestern och ibland vet jag knappt vad det är för dag 😅 Men det är väl så det ska vara att ha semester. Hjärnan behöver vila när man annars kör på i världens tempo.

Jag är inte ett dugg produktiv på semestern och ibland är det lite skrämmande. Men skönt. 
Jag trycker på on knappen när semestern är slut istället.
Det som ändå varit extra positivt med semestern är att jag äntligen dragit på mig löpskorna och fått aktivera kroppen på ett skönt sätt.
Det var så länge sedan jag löptränade så jag trodde det skulle vara asjobbigt, men det visar sig att både kondition och ork inte försämrats något! Jag tror jag får tacka mina hundpromenader, bra kost och rätt medicin för behållen ork! 

Ha en underbar dag 🌞

Kram Nadja 

Ett blodprov som förstörde så mycket kunskap!

TSH är det absolut vanligaste blodprovet som tas vid misstanke om sköldkörtelsjukdom och även sedan för att bedöma hur väl medicinering för underfunktion i sköldkörteln fungerar.


TSH betyder Tyreoidea-stimulerande-hormon och produceras i hypofysen i hjärnan för att skicka order till sköldkörteln för att öka eller minska produktionen av sköldkörtelhormon.

Friska individer har ett TSH på ca 0,3-1,2 men referensen ligger på 0,3-4,0.
Referens tas fram av resultaten av 95% av befolkningen, och dessa har ju givetvis inte optimala värden eftersom vi vet att ca 7% har sköldkörtelsjukdom och minst lika många har symtom men vägras diagnos för ibland sitter felet faktiskt nån annanstans. Tex kan b12 brist och järnbrist men även näringsbrist (Tex mangan, koppar, krom, zink, a vitamin) störa hur väl sköldkörtelhormonerna blir aktiva, inaktiva och fungerar på cellnivå.

För att det inaktiva skk hormoner t4 ska omvandlas till det aktiva T3 krävs bland annat selen.

För att T4, som är ett lagringshormon som bildas mest i skk behövs jod och tyrosin (från proteiner)

För att det aktiva T3 ska få tillgång till energicentrumet i cellen, mitokondrien och citronsyracykeln där energi/ATP bildas så behövs även näringsämnen och kortisol.
Vid skiftande blodsocker, stress eller utmattning och för lite återhämtning kan vårt kortisol försvåra för T3 tillgång till cellen.

Näringsbrist, sjukdom och en stressad kropp kan även orsaka att ett enzym (dejodinas D3) ombildar T4 till det hindrande revereserade T3 som upptar receptorer på cellen där det aktiva T3 ska tas upp.

Kroppen är smart och vill hjälpa oss att förstå via symtom som smärta, trötthet och hjärndimma som man får med för liten tillgång av vår energi i cellerna att vi måste agera.
Kanske behöver vi bättre näringsintag, kanske är vi fulla av inflammation pga av stress och fel kost.
Kanske har vi tränat för hårt utan återhämtning 
Kanske oroar vi oss för mycket.
Kanske pressar vi oss för hårt
Kanske är livet vi lever för hotfullt och vår stenålderskropp vill få oss in i grottan för att slicka såren och vila.
Kanske kroppen upplever hot när vi utsätter oss för människor som går oss att må dåligt.

Vår kropp är densamma som när vi levde i grottor och fungerar egentligen perfekt, reagerar som den ska.
Men vi lyssnar inte och lever som om vi vore supermänniskor där arbetet tar mycket av vår energi.
Vi äter inte riktigt som människodjuret är byggt för. Vi ställer orimliga krav på oss själva som sätter igång vårt sympatiska nervsystem. Utan vila, härliga avslappnande och glädjande tankar och återhämtning får vår kropp aldrig den vila som krävs för läkning.

Det tar ca 30 år för våra kroppar att bli sjuka. Så vi är enormt starka.
Men när vi väl gått sönder är det tuffare att ta sig tillbaka, om vi ens blir som vi en gång var....

Sköldkörteln är omnämnd redan 300 år före kristus och man har opererat den sedan 1100-talet, även om många dog!

På 1800 talet fick de med typiska symtom på hypotyreos, eller myxödem som man kallade det, skk hormoner direkt i blodet från får. Man har då sett att symtomen förbättrades.
Senare förstod man att skk hormoner från svin kunde användas oralt och detta blev då standardbehandling fram till 50-talet då det syntetiska T4 hormoner togs fram.

1951 godkändes Levaxin i Sverige med endast ett fåtal som studerats och deras myxödem (svullnad) förbättrats.
Levaxin innehåller det syntetiska hormonet T4 som då måste omvandlas i kroppen till det aktiva T3.

På 70-talet hade alla svinhormon tagits bort från marknaden i Sverige och kunde endast fås på licens.
Levaxin blev standard behandling och TSH mätinstrument för hur väl patienten mådde....
Och sen verkar det som att den kliniska bilden hos patienten och symtomen sakta glömdes bort eftersom man nu kunde mäta i blodet hur patienten mår....
Är TSH inom referens så är det inget fel på skökdkörtelhälsan får alldeles för många erfara.

En del har så många typiska symtom på hypotyreos och springer hos läkare i många många år men eftersom TSH är inom referens (0.3-4.0 men ibland även upp mot 10) så får dom ingen hjälp 

Behandlingsmålen efterföljs inte heller av alla läkare, utan människor behandlas med levaxin och värden över 1 på TSH godkänns trots att behandlingsmål är under 1. Man tror att även vid behandling är det TSH mellan 0.3-4.0 som eftersträvas vilket är helt fel!

Patienter som medicineras för hypotyreos och TSH är inom referens och kanske tom under 1 men fortfarande har symtom hänvisas allt för ofta runt i vården då man glömt att många av dessa symtom visar att hormonerna inte fungerar korrekt.

Hur många får inte antidepressiva mediciner, omeprazol för reflux, värktabletter, sömntabletter och jag vet inte vad för typiska hypotyreossymtom.

Nä allt kan inte bero på sköldkörteln men om man medicinerar för sköldkörtelsjukdom borde högsta prioritet vara individanpassad optimal medicinering.
Utvecklingen går framåt i många sjukdomar, men vi hade det bättre på 1800 talet när symtombilden var styrande och inte ett blodprov som visar vad hypofysen kan göra....
Sköldkörtelhälsa är så mycket mer än TSH och T4.

Sköldkörtelsjukdom borde vara så intressant eftersom det är en mycket komplex sjukdom som är så olika hos alla 
Orsaken borde undersökas och näringsbrister en självklarhet att se över.

Men jag uppfattar att denna komplexa sjukdom viftas bort, och vi uppfattas som jobbiga patienter.
Men vi känner våra kroppar och ska inte dövas med betablockerare, ssri, värktabletter och sjukskrivning för att vården glömt bort en hel sjukdom och dess symtom pga av ett blodprov och Levaxin.

Vården och dess specialister borde skämmas! Jag upplever att allt för många stoppar huvet  i sanden och hoppas att problemet försvinner.. . 

Tänk va många som skulle återfå livet med individuell behandling!
Tänk vad samhället skulle spara pengar!

Nu tror jag mest Takeda som tillverkar levaxin är den enda i samhället som får förtjänst på denna sjukdom och så många människor förlorar så mycket i livet. 

TSH är bra, men bara tillsammans med andra faktorer och kunskap.
Levaxin är bra på dem det fungerar på, men gör det det på alla.... nä.

Backa tillbaka till kunskapen som fanns och använd dagens teknik och ökade kunskaper om kroppen som finns.
Lyft de kunniga och öka forskningen så att läkare kan bli tryggare i alla behandlingar.

Alla skulle tjäna på det.
Hur svårt kan det va 😉

Visa fler inlägg